Siyasiler bürokratik oligarşiyi yenerse başarılı olurlar

Siyasiler bürokratik oligarşiyi yenerse başarılı olurlar

Erdoğan "Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettiği oranda başarılı olurlar buna inanıyorum. Eğer bürokratik oligarşiyi aşamazsanız bugün git yarın gel olur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 600 iş adamının takılımıyla yapılan Türk-Hırvat İşadamları Formu'nun kapanışında konuştu. 10 yıl önce geldiğim Hırvatistan'ın çok değiştiğine dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi:


 Hırvatistan şimdi bambaşka bir ülke. 2006'da henüz NATO ve AB üyesi değildi. 1990'daki savaşın yaralarını sarmaya çalışıyordu. Şimdi AB'ye entegrasyonunu tamamladı. Zagreb ve Dubrovnik havaalanları ile adeta kabuğuna sığmayan bir ülke görüyorum. 2023 hedeflerimiz konusunda kararlı adımlarla yürüyoruz. Türkiye olarak bizler geçmişte büyük sıkıntılar yaşadık. 2001'de ekonomimiz durma noktasına geldi. Yapısal reformlarla bu zorlukları aştık.


 Hırvatistan'dan Türkiye'ye 10 bin ton büyükbaş hayvan ihracatı olabileceğini şimdi Cumhurbaşkanı Kitaroviç'e söyledim. Bu alanda da işbirliğimizi geliştirerek müşterek bir adımı atmamızın farklı bir dayanışma getirecektir.


 Ekonomide bir kaide vardır. Para adeta bir civa gibidir. Civa kendine uygun zemini bulur oraya doğru kaçar. Para da öyledir. Kendine uygun zemine kaçar. Onun için finansörler veya finans yöneticileri o kadar insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin nerdeyse oraya kaçar. Biz siyasilere düşen de bu uygun zemini hazırlamaktır. Biz bu uygun zemini hazırlarsak girişimci de finansörler de oraya kaçacaktır.


Bu toplantının bir benzerini kısa zamanda İstanbul'da da göreceğimizi düşünüyorum. Hırvatistan ile 2006'da ticaret hacmimiz 270 milyon dolar iken şimdi 335 milyon dolar civarına çıktı. Bu rakamı önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyar dolar düzeyine çıkarmak için biz siyasi irade olarak üzerimize düşen her türlü desteği vereceğiz. Çünkü bürokraside en büyük rakip bürokratik oligarşidir. Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettiği oranda başarılı olurlar buna inanıyorum. Eğer bürokratik oligarşiyi aşamazsanız bugün git yarın gel olur.


 Önümüzde Hırvatistan ile çok geniş işbirliği ve ticaret alanları mevcut. Savunma sanayi konusunda ortak girişimler yapılacaktır. Türkiye, 165 milyar dolardan fazla toplam uluslar arası yatırımlarıyla Hırvatistan için güvenilir bir ülkedir. Türkiye'nin bölgeye sunduğu geniş pazar imkanı Hırvat iş damalarına da büyük fırsat sunacak.

'TÜRKİYE AYRILMAZ PARÇA'
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ise konuşmasında, Türkiye'nin AB ile Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar arasında yapılacak işbirliğine büyük saygı gösterdiğini belirterek "Türkiye Avrupa'nın ayrılmaz parçasıdır. Vizenin kaldırılması için Türkiye'ye destek vereceğiz. İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için yatırımcılara destek vermeye hazırız" dedi.

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.