Siz "alan" değiştirem​eyenlerden misiniz?

Siz "alan" değiştirem​eyenlerden misiniz?

Öğretmenlerimizin alan değişim süreci hiçbir dönem bu kadar gündem oluşturmadı. Günlerdir alan değişimi konuşulur, tartışılır oldu. MEB’in yayımladığı alan değişikliği klavuzu ve alan değişikliği uygulaması daha çok tartışılacağa benziyor

Alan değişikliğinin dayandığı "Talim ve Terbiye Kurulunun 5110 sayılı mütalaası" henüz kamuoyu ile paylaşılmadığından ayrı bir tartışm konusudur.

Alan nedir?

MEB Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne göre;

a) Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla belirlenen öğretmenlikleri,

Talim Terbiye Kurulu 80 No’lu Kararda “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar”a göre ise;

h) Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; mezun oldukları lisans düzeyindeki

Yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları,

Yönetmelik ve Talim Terbiye Kurulu Kararına göre alan tanımlamasında temel olan mezun oldukları lisans düzeyindeki Yükseköğretim programıdır. Alan değiştirmelerde bu tanıma göre işlem yapılmalıdır.

Alan değiştirmede amaç nedir?

Alan değiştirmede temel amaç mezun oldukları yükseköğretim programı dışında bir alana ataması yapılmış olan öğretmenlerin kendi mezun oldukları alanlarına geçmesini temin etmektir. Yani öğretmenlerin kendi uzmanlık alanlarında eğitim vermelerini sağlamaktır. Eğer farklı branşlara atanmış öğretmenler kendi alanlarına geçme imkânına sahip değilse ve o alanlarda boş norm yoksa o zaman aylık karşılığı okutabileceği derslerin olduğu alana geçebilir. Alan değişikliğindeki temel budur.

Alanlarında çalışan öğretmenler “Alan” değiştirebilir mi?

Yönetmelik ve Talim Terbiye Kurulu 80 nolu karara göre temel olan öğretmenlerin mezun olduğu yükseköğretim programlarına bağlı olarak kendi alanlarına geçmeleri gerekir. Bu pedagojik olarak da bir gerekliliktir. Zira her öğretmenin eğitim aldığı, uzmanlaştığı, ihtisas sahibi olduğu alanda öğretmenlik yapması pedegojik eğitim açısından gereklidir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ‘nde konu açıklanmaktadır. Şöyle ki;

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

Alan değişikliği: Öğretmen olarak görev yapanların Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun olduğu yükseköğretim programlarına ilişkin kararı doğrultusunda öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara geçişlerini,

Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler

MADDE 44 – (1) Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atamaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yüksek öğrenimlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yüksek öğretim programlarına ilişkin kararında atanacağı alana uygun olması kaydıyla mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.

(2) Bu kapsamda yapılacak alan değişikliği işlemleri haziran ayında Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.

Yukarda kanun maddesi açık olmasına rağmen MEB’in bugün uyguladığı alan değişimi yasal olarak da, pedagojik olarak da problemler doğurabilecek mahiyettedir. MEB yayınladığı klavuzda ve daha sonra yaptığı açıklamada mezun olduğu program itibari ile alanında çalışan öğretmenlere de alan değiştirme hakkı vermiştir.

Alanı dışında çalışana alan değiştirme teşvik edilmeli.

Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenlerin öğrenimlerine uygun alana eğer bu mümkün değilse aylık karşılığı okutabilecekleri alana geçmeleri sağlanmalıdır. Bunda bir sıkıntı yoktur. Ama bakanlığımızın uygulaması bunun tersi istikametindedir.

MEB’in yayımladığı klavuza göre; Lisede görev yapan bir Fizik öğretmeni isterse ortaokullarda okutulan Fen Bilimleri/ Fen ve Teknoloji alanına geçebilir. Ama aynı bölüm mezunu olan ve şuanda sınıf öğretmenliği yapan Fizikçi, Fen Bilimleri/ Fen ve Teknoloji alanına başvuramaz.

Şimdi düşünelim MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ ‘nin Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler başlıklı maddesindeki;

“MADDE 44 – (1) Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler … mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.” bölümü bakanlığımızın bugünkü uygulamasının yanlış olduğunu göstermektedir. Çünkü alanında çalışan öğretmen alan değiştiremez. Aynı şekilde “asıl alanında” görev yapan bir öğretmenin “yan alanına” geçmesinin eğitim sistemimize bir faydası olmaz…

Bakanlığımızın sınıf öğretmeni normundaki fazlalığı eritmek amacıyla her yılki uygulamadan daha geniş tuttuğu 2012 alan değiştirme süreci, bugünlük bazı problemleri giderebilir ama uzun vadede eğitim sistemimiz için daha büyük sıkıntılar doğurabileceğini de düşünmemiz gereklidir.


Zülküf SARITEPE

Eğitim Yöneticisi

zsaritepe58@gmail.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum