Soruları vermeyip inceletmek, bilgi edinmeye aykırı

Soruları vermeyip inceletmek, bilgi edinmeye aykırı

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, soru kitapçığının verilmeyerek, adayların incelemesine sunulması ile yetinilmesini, kanuna aykırı buldu

Hatırlanacağı üzere, ÖSYM, sınavlarda sorulan soruların yayınlanması için kanun çıkmasını sağlamıştı. Ancak söz konusu Kanun, Anayasa Mahkemesi ile iptal edilmişti.

Günümüz bilgi dünyasında, 4 milyona yakın adaya uygulanan bir sınavın sorularını gizlemeye çalışmak, bunun için Meclisten kanun çıkarmak, Cumhurbaşkanlığını ikna etmek için epey bir mesai harcanmıştı. Ancak nihayetinde bu yanlış AYM'den dönmüştü.

Ancak, ÖSYM bu olayı, haksız bir inatlaşmaya dönüştürmüş durumdadır. Başkanlık bu kez de, soru ve cevapları yayınlamamakta, isteyen adayların incelemesine sunacağını belirtmektedir. Yani "gel burda inceleme" demektedir.

ÖSYM'nin bu uygulaması da bilgi edinme kanununa aykırıdır. Bu konuda örnek bir Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararına aşağıda yer verilmiştir. Bu karardan görüleceği üzere, sadece belgenin aslına zarar verilmesinin söz konusu olduğu arşiv kayıtları gibi belgelerde, incelemenin söz konusu olabileceğini diğer durumlarda bilgi ve belgelerin bir örneğinin verilmesi gerekmektedir.

 

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.