Sorun yok, kriz yok, Kabine de YOK!

Sorun yok, kriz yok, Kabine de YOK!

Kamuoyunda 64. Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun zaman geçirmeden kabine listesini Cumhurbaşkanı'na sunma beklentisi vardı. Ancak olmadı. "Listede kriz mi var?" sorusuna verilen yanıt; "Kriz yok. Davutoğlu inisiy

"Bir ilden iki bakan zor çıkar", "Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu'nun bakan kontenjanı vardır", "Az milletvekili olan ile bakanlık ancak istisnadır", "Seçimlerde başarı gösteren iller ödüllendirilir"...Bunlar Türk siyasetinde kabine kurmanın temel prensiplerinden bir kaçı. Yani bir başbakan sadece birlikte çalışmayı istediği isimlerden bir liste sunmaz, sunamaz.

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun hazırlıklarını sürdürdüğü 64. Hükümet listesi için de aynı kriterler geçerli. Bunların eksiği yok, fazlası var. Çünkü Davutoğlu aynı zamanda 'eski - yeni' dengesini de gözetmek, genel başkan yardımcılarından bakanlığa getirilenlerin yerine partinin en üst karar organı MKYK'dan yeni isimler kaydırmak zorunda. Ama en çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kongre öncesinde olduğu gibi, bir kez daha karşı karşıya gelmesine neden olacak bir liste hazırlamamak zorunda.

Liste krizi mi var?

Soruya verilen yanıt her iki tarafa da yakın kaynaklar tarafından aynı: Sorun yok, kriz yok.

Al Jazeera 'ye bilgi veren kaynaklar, daha önceki iki seferde olduğu gibi Davutoğlu'na görev verildiğinin ertesi gün listenin sunulmamış olmasının arkasında özel bir neden olmadığını söyledi. Erdoğan - Davutoğlu görüşmesi gerçekleştiğinde, Cumhurbaşkanı'nın Perşembe günü İstanbul'da olacağının belli olduğunu, o yüzden ilk etapta listenin Cuma günü sunulmasının gündeme geldiğini belirtti. Ancak Erdoğan'ın İstanbul programı Pazartesi gününe kadar devam edecek. Kaynaklar, "Bu nedenle liste Sayın Cumhurbaşkanı'nın Ankara'ya dönüşünde sunulacak" dedi.

Edinilen bilgilere göre liste üzerindeki çalışmaların beklenenden uzun sürmesinde istişare sürecinin G- 20 Liderler zirvesi nedeniyle gecikmesi de etkili oldu. Planlanan görüşmeler bu nedenle gecikti. Davutoğlu Çarşamba günü hükümet kurma çalışmaları ile ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

"İnşallah en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyorum. bugün MYK'yı toplantıya çağırdım, MYK ile istişare edeceğim. İstişarelerimi sürdüreceğim ve Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte tespit edeceğimiz bir zaman dilimi içinde inşallah buluşup, hükümetimizi kamuoyuyla paylaşacağız."

'İnisiyatif' ve 'Koruma'

Parti içinde bir başka görüş daha var. O da bu süreçte Davutoğlu'nun ve genel merkezin daha çok inisiyatif kullanmaya çalıştığı. Ancak bunu Erdoğan'a rağmen yapılmadığı.

Al Jazeera'ye görüş bildiren bir kaynak " Bu süreçte Cumhurbaşkanı da partiyi koruma düşüncesi ile bir nezaket gösteriyor denilebilir. Zaten ikisi de birbirine rağmen bir şey yapmaz" dedi.

Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba akşamı katıldığı televizyon programındaki sözleri de dikkat çekti. Erdoğan'ın sözleri liste üzerinde etkisi olacağını gösterdi:

"Cumhurun başı olarak benim de tek derdim şudur; yani geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma, bir performans ortaya koyması ülkemin geleceği için önemli. Yani Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli."

Liste dinamikleri

AK Partili isimlerde kabine listesinde yer alma beklentisi 1 Kasım akşamı itibariyle başladı. Tek başına iktidarın netleşmesi ile birlikte, Davutoğlu ve Erdoğan'a yakınlığı bilinen isimlerden, il - bölge ve eski - yeni dengesine kadar bir çok faktör göz önüne alınarak liste olasılıkları sıralanmaya başlandı.

Cevabı en çok merak edilen soruların başında ekonomi yönetiminde Ali Babacan ve Berat Albayrak'ın ne rol üstleneceği. AK Parti kulislerinde Ali Babacan'ın daha önce üstlendiği Dışişleri Bakanlığı'na getirilmesi, Berat Albayrak'ın da ekonomi ile ilgili bakanlıklardan birinde görev verilebileceği söyleniyor. Bu durumda iki isim arasında 'çatışma izi' sürmeye çalışılmasının engellenebileceği görüşü var. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in adı da Dışişleri Bakanlığı için geçiyor. Çelik daha önce Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

Yıldırım - Elvan dengesi kurulacak mı?

Bir başka konu ise Binali Yıldırım'ın kabinede alacağı görev ve Lütfü Elvan'ın kabinede olup olmayacağı. Binali Yıldırım kongre sürecinde Davutoğlu'nun karşısına çıkmaya hazırlandı. Lütfü Elvan ise Davutoğlu'nun en yakınındaki isimlerden. Ancak Yıldırım ve Elvan'ı karşı karşıya getiren durum Ulaştırma Bakanlığı'ndan kaynaklanıyor. Yıldırım'ın bakanlıktan ayrılmasından sonra yerine getirilen Elvan, Yıldırım'ın tüm ekibini dağıttı. Yıldırım kadar Erdoğan'ın da buna tepkili olduğu konuşuluyor. Yıldırım'ın Başbakan Yardımcılığı ya da tekrar Ulaştırma Bakanı olabileceği belirtiliyor.

Ankara listesi zorlayıcı

Ankara AK Parti'nin bakan adaylarının çok olduğu il. MHP'den gelen Tuğrul Türkeş, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ali Babacan ve Yalçın Akdoğan Ankara milletvekili. Partililer Cemil Çiçek'in deneyimi nedeniyle hükümette görmek istiyor. Tuğrul Türkeş'in de olması neredeyse kesin. Yalçın Akdoğan'ın bu durumda kabine dışı kalabileceği ve Akdoğan'a partide görev verileceği söyleniyor.

Karadeniz Bölgesini temsilen kabinede Samsun ve Trabzon'dan iki ismin yer alacağı konuşuluyor. Samsun milletvekili Akif Çağatay Kılıç ve Trabzon milletvekili Süleyman Soylu.

Doğu ve Güneydoğu'dan en güçlü bakan adayları ise Urfa ve Kahramaraş'tan. Urfa milletvekili Faruk Çelik daha önce Çalışma Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı yaptı. Kahramanmaraş milletvekili, grup başkan vekili Mahir Ünal en güçlü iki isim.

Sağlıkta değişim bekleniyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yerine Erzurum milletvekili Recep Akdağ'ın adı geçiyor. Akdağ daha önce de Sağlık Bakanlığı yapmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için ise İstanbul milletvekili Erol Kaya'nın. Kaya, 1994 - 2009 yılları Pendik Belediye Başkanlığı yaptı. Ayrıca Çevre Komisyonu başkanlığı görevinde bulundu.

Bakanlık verileceği kesin illerden biri de Kocaeli. Her kabineye bu ilden bir isim girdi. Bilim, Sanayi Bakanlığını yürüten Fikri Işık kadar Zeki Aygün'ün de bu kez listede yer bulma şansı olduğu belirtiliyor.

Daha önce Enerji Bakanlığı yapan ve 1 Kasım ile Meclis'e geri dönen Taner Yıldız son anda bir değişiklik olmazsa bu kez kabinede yok. Yıldız'ın çevresine bu dönemde kurumsal hafıza olarak daha çok partide görev üstleneceğini söylediği öğrenildi.

Partinin kadın milletvekillerinden ise Sema Kırcı'nın ismi öne çıkıyor. Partinin Gençlik Kollarından gelen Kırcı, Balıkesir milletvekili. MKYK'da uzun süre görev aldı ve Erdoğan'ın Genel Başkanlığında danışmanlığını üstlendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.