Sözleşmeli öğretmenlik iptal olur mu?

Sözleşmeli öğretmenlik iptal olur mu?

AYM, sözleşmeli öğretmenliği iptal eder, Anayasa Mahkemesinin, Ohal KHK'larına yönelik eski tarihli iki kararı üzerinde yaptığımız incelemeye göre, yüksek mahkeme sözleşmeli öğretmen düzenlemesini iptal eder.

Bilindiği üzere, sözleşmeli öğretmen alımı ve sözleşmeli öğretmen alımında mülakat uygulaması, bir Ohal KHK'sı olan 668 sayılı KHK ile yürürlüğe konulmuştur. 

Anayasa Mahkemesinin, E. 1990/25 ve E. 1991/6 tarihli kararlarında, Ohal KHK'ları incelemesi yapılmıştır.

Mahkeme heyeti söz konusu kararlarını, beşe karşı altı oyla almış olmasına rağmen, neredeyse tüm üyeler, yürürlüğe konulan düzenlemelerin "olağanüstü halin gerekli kıldığı konular" kapsamında olması gerektiği konusunda mutabıktır.

Şu açıktırki, sözleşmeli öğretmenlik düzenlemesi, olağanüstü halin gerektirdiği konulardan birisi değildir.

Zira mesele öncelikli olarak Devletin menfaatlerine aykırı davranacak kişilerin kamuya alınmaması ise MİT veya Emniyet tarafından yapılacak bir arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması, MEB'in illerde memurlardan oluşturacağı 3 kişilik bir komisyondan daha iyi sonuçlar verecektir.

Bu bağlamda, Mecliste tartışılarak ele alınması gereken bir konunun, olağanüstü hal KHK'sı içinde ele alınması mümkün görünmemektedir.

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.