Stajyer Öğrenciler Nasıl Sigortalı Olmalı?

Stajyer Öğrenciler Nasıl Sigortalı Olmalı?

Stajyer Öğrenciler sigortalı olmak zonrundadırlar

Mesleki eğitim gören ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan öğrencilerin sigortalı olarak SGK’ya bildirilmeleri zorunludur.

Bir önceki yazımızda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında giren çırak, aday çırak, kalfa, usta gibi çeşitli isimler altında mesleki eğitim görenler ile okullarda ve işyerlerinde mesleki eğitim gören stajyer öğrencilerin çalışmalarının esaslarını açıklamış idik.

Bu kapsamda on ve üzerinde çalışanı bulunan işyerlerinin çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerini stajyer olarak çalıştırmasının zorunlu olduğunu ifade etmiş; zorunlu stajyer sayısının hesaplanmasını örnek vererek izah etmiştik.

Keza yazımızda, stajyer ve mesleki eğitim gören öğrencilere ücret ödemenin zorunlu olduğunu da belirtmiş; işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemeyeceğini açıklamıştık.

Stajyerler Sigortalı Olmak Zorunda

Gelelim stajyer, çırak, aday çırak, kalfa, usta gibi öğrencilerin sigortalılıkları hususuna.

Bu şekilde mesleki eğitim gören ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan öğrencilerin sigortalı olarak SGK’ya bildirilmeleri zorunludur.

Ne var ki bu bildirim yükümlülüğü onları çalıştıran işverenlerde değil staja gönderen eğitim kurumlarındadır.

Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile 5510 sayılı Kanun’un iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanmaktadır.

Kısa vadeli sigorta kollarının uygulanıyor olması stajyerlerin sağlıktan yararlanarak hastaneye gidebilmelerini ve iş kazası veya meslek hastalığı halinde kendilerine gelir bağlanabilmesini sağlar.

Sigorta Primlerini Okul Öder

Stajyer öğrencilerin primlerini de SGK’ya işverenler değil, eğitim gördükleri eğitim kurumları ödemektedir.

Başka bir deyişle, aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, SGK’ya karşı prim ödeme yükümlüsüdür.

Bu öğrencilerin sigorta primleri yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanmaktadır.

Bu öğrencilerin sigorta primleri ise ailesinden sağlık yardımı alanlar için % 1, ailesi veya bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatı ile başkasından yardım almayanlar için ise %1 + 5 = % 6 oranındadır.

Stajyer Sigortalılığı Emekliliğe Yaramaz

Stajyer sigortalılığı her ne kadar SGK’ya bildirilen bir sigortalılık olsa da yalnızca kısa vadeli sigorta risklerini kapsayan bir sigortalılıktır.

Bu nedenle e-devlet sisteminden bakıldığında stajyer sigortası yatırılan günler görünmez, emeklilikte de gün kazandırmaz, işe giriş başlangıcı sayılmaz.

Stajyer sigortalılığı yalnızca iş kazası veya meslek hastalığı ile hastalık gibi risklere karşı öğrencileri korumaya dönük bir güvence sağlar.

Zaman zaman kamuoyunda stajyer ve çırak olarak çalışılan sürelerin sonradan borçlanılarak işe giriş kabul edilmesi yönünde talepler olduğunu görüyoruz. Ancak mevcut sosyal güvenlik yasaları dahilinde bunun mümkün olmadığını, stajyer sigortasının emekliliğe başlangıç sayılmayacağını belirtelim.

İNTERNETHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.