Şube Müdürleri Becayiş İstiyor

Şube Müdürleri Becayiş İstiyor

Şube müdürü olarak atananlar becayiş yapmak istiyorlar,gerekli şartları taşıyanları bu konuda haklı bulmaktayız ve bu yüzden MEB isterse bu hakkı tanıyacağı düşüncesindeyiz.

Öncelikle becayiş nedir ve nasıl yapılır ona bakalım.Sözlüğe göre becayiş karşılıklı yer değiştirme anlamına gelmektedir fakat ülkemizde ise karşılıklı yer değiştirmek isteyen  memurlara tanınmış bir hak olarak yaygın bir şekilde kullanıldığı için memuriyet ile ilgili kalıplaşmış bir kavram haline gelmiştir.657 Sayılı Devlet memurları kanunun 73. Maddesinde” Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” Şeklinde belirlenmiştir.Burada önemli olan amirlerin uygun bulmasıdır.Fakat şube müdürü olarak atananların becayişlerinde kamu yararına olmayacak herhangi bir durum olmadığı görülmektedir.Gerekli şartların oluştuğu hepsinin aynı memuriyet sınıfına(genel idare sınıfı )ve dereceye(1. Derece) atanmalarından anlıyoruz.

Becayiş için şartlar;

* Devlet Memurları Kanunu'nun tanımına göre becayiş aynı devlet kurumuna bağlı kişiler arasında yapılır ve aynı sınıfta olmalılar.Yani Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik bakanlığı arasındaki memurlar arasında olmaz.Genel idare sınıfında olan şube müdürleri bu şartları sağlamaktadırlar.

*Atamaya yetkili amirin uygun görüşüne bağlı; şube müdürleri kendi  istekleri ile  yer değiştirecekleri için becayiş ile geçeceği yerleşim yerinde daha mutlu olmalarıyla beraber kamu iş kalitesi de artacaktır.

*Silsile yolu ile bakanlığa becayiş yapmak isteyenlerin bakanlığa dilekçeler ile başvurmaları gerekir.

2008 yılında ise Kamu İşveren Kurulu ile Yetkili Sendika ve Konfederasyonları arasında yapılan görüşmelerde  73. Maddenin değiştirilmesi  için anlaşılmıştı.Anlaşmaya göre; aynı kurum içinde aynı koşulları ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş) taleplerinin, hizmet gerekleri ve o bölgeye atanabilme koşulunda gerekli nitelikleri taşıyor olmaları şartıyla yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisinin kaldırılması hususunda kanuni düzenleme yapılmasında mutabakat kararına varılmıştır.Fakat hala yasalaşmamıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nda 657 Sayılı Kanun'un 73. Maddesi 08.01.2008 tarihinde şu şekilde değiştirilmesi uygun görülmüş fakat henüz yasalaşmamıştır: "Madde 73: Bir Kurum bünyesinde farklı görev yerlerinde çalışmakta olan aynı hizmet niteliklerine sahip aynı unvandaki memurların karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, hizmet gerekleri ve atanabilme için öngörülen diğer şartları taşıyor olmaları kaydıyla yerine getirilir."

Şube Müdürü olarak atananlardan gerekli şartları taşıyanların istemeleri halinde becayişe bakanlığın izin vermesiyle arkadaşların mutlu olacağını ve bunun kamu yararına olacağını belirtmek istiyorum.

Saygılarımla.

Sedat DEGER
https://twitter.com/sedatdeger09
Mebpersonel.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum