Şube müdürleri rotasyonunda kazanılmış hak sorunu

Şube müdürleri rotasyonunda kazanılmış hak sorunu

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğine göre kazanılmış haklar yok sayılmaktadır

Bilindiği üzere 04.07.2013 tarihli ve 28697 sayılı Resmi Gazete’de Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmelik yayımlanarak 8. maddesi ile Haziran ayında sonuçlandırılmak üzere hizmet süresine bağlı zorunlu yer değiştirme (rotasyon) uygulaması başlatılmıştır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğin “İlk defa yapılacak yer değişikliği” başlıklı Geçici 2. maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelik kapsamında il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü görevini yürütmekte olanlardan bölge hizmeti süresini dolduranların 8 inci maddeye göre yapılacak yer değişikliği işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ağustos 2013 tarihine kadar sonuçlandırılır.” hükümleri ile de Haziran ayında yapılması gereken rotasyon işlemleri bu yıla özel Ağustos ayında tamamlanacaktır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmelik 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 25.8.2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 19.04.1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğinin Hüküm bulunmayan haller” başlıklı 13. maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.” hükümlerine göre hüküm bulunmayan hallerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri uygulanacaktır.

 

Fakat hem yönetmeliğe hem de kılavuza ve bakanlıkça yapılan açıklamalara;

"Soru - Daha önce ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan fakat şu an için il ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürü olarak görev yapanlar ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarını isteyebilirler mi, hukuki süreç ne olur?"

Sorusunu yönelttiğimizde cevap bulamamaktayız.

 

“Kazanılmış haklar”yok sayılmaktadır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaları Hakkında Yönetmeliğinin “Uygulama esasları” başlıklı 8. maddesi 3. fıkrasındaki; “(3) Bu Yönetmelik kapsamında, yer değiştirme suretiyle atamalarda il milli eğitim müdür yardımcıları ilçe milli eğitim müdürlüğüne; ilçe milli eğitim müdürleri de il milli eğitim müdür yardımcılıklarına atanmak için tercihte bulunabilir.(Değişik ibare:RG-3/8/2013-28727)İl millî eğitim şube müdürleri, il ve ilçe millî eğitim şube müdürlüklerine, ilçe milli eğitim şube müdürleri, ilçe ve il milli eğitim şube müdürlüklerine atanmak üzere yer değişikliği tercihinde bulunabilir.” hükümlerine göre yer değiştirmeler yapılacağından daha önce ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan fakat şu an için il ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürü olarak görev yapanlar ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarını tercih edip edemeyecekleri konusunda belirsizlik bulunmaktadır.

 

Yönetmeliklere göre “Kazanılmış haklar saklıdır.”

 

Bu sorunun cevabını “kazanılmış hak” kavramında aramak gerektiğinden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak hazırlanan 4.03.2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin “Kazanılmış haklar”başlıklı 29. maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır.” hükmüne göre aynı yönetmeliğin 5. maddesinde sayılan unvanlı kadroların kazanılmış hakları bulunmaktadır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği YönetmeliğininGörevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi hizmet grupları ve kadrolar” başlıklı 5. maddesinde “Şube müdürü (Merkez ve taşra teşkilatı)”ünvanlı kadro bulunmasına karşılık ilçe milli eğitim müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcılığı unvanı bulunmamaktadır.

 

İlçe milli eğitim müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcılığı unvanlarının nerede sınıflandırıldığını bulmak için; Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin “Hüküm bulunmayan haller” başlıklı 30. maddesindeki; “(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15.3.1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.” hükümlerine göre 18.4.1999 tarihli ve 23670 Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine bakmamız gerekmektedir.

 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinin Ö“ğrenim Düzeyi” başlıklı 5. maddesinde Müdür ve Müdür Yardımcısı unvanları bulunmaktadır.

 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinin Geçici 3. maddesindeki; “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. …” hükmüne göre aynı yönetmeliğin 5. maddesinde sayılan unvanlı kadroların (Müdür ve Müdür Yardımcısı) kazanılmış hakları bulunmaktadır.

 

İl ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürleri; ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarına atanabilmelidirler.

 

Dolayısıyla daha önce ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan fakat şu an için il ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürü olarak görev yapanlar ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarını isteyebilmeleri gerekmektedir.

 

Yer değiştirme başvurularının elektronik ortamda yapıldığı dikkate alınırsa daha önce ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan fakat şu an için il ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürü olarak görev yapanlar ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarını tercihleri arasında yer veremeyeceklerdir.

 

Bu durumdaki il ve/veya ilçe milli eğitim şube müdürlerinin ilçe milli eğitim müdürlüğü ve/veya il milli eğitim müdür yardımcılığı kadrolarının bulunduğu ve dilekçe ekinde kendilerinin oluşturduğu bir tercih listesini kurumlarına vererek ve dilekçelerinde yukarıda izah ettiğimiz mevzuat hükümlerinden de bahsederek tercihlerinin bu doğrultuda kabul edilerek hizmet puanı ve tercihleri doğrultusunda atamalarının yapılmasını talep etmeleri gerekmektedir.

 

Bu talebi kabul edilmeyen ve tercihlerine kendi puanından düşük bir yönetici atandığını fark eden şube müdürü yasal süreler içerisinde yönetmelik hükümleri kazanılmış hakları korumadığından ve diğer yönetmelikler de “kazanılmış haklar saklıdır” hükmü bulunduğundan idari dava açması gerekmektedir.

Ayrıca yönetmelikte yapılan değişiklik ve "Taşra teşkilatı yer değiştirme takvimi değişti" haberimizde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 31.07.2013 tarihli ve 1952839 sayılı yazılarında yapılan açıklamalar ile bu konuda çeşitli illere gönderilen görüş yazıları doğrultusunda

Milli Eğitim Bakanlığı 2013 Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Yer Değiştirme Kılavuzunda güncelleme yapılmalıdır.

Yıllarca Devlete hizmet vermiş, hizmet içi eğitimlerden geçmiş ve kurum hafızası oluşmuş taşra teşkilatı yöneticilerinin ye değiştirmesinde kamu yararı bulunmamaktadır. Bu yöneticilere yoluk ödenmeside cabasıdır.

Ayrıca bu Yönetmelik kapsamında, yer değiştirme suretiyle atamalarda yer değiştirmek istemeyen taşra teşkilatı yöneticilerine bu haklarından vazgeçme şartıyla boş bulunan bir okul müdürlüğüne atanma hakkı verilmelidir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18. maddesi kapsamında bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alan taşra teşkilatı yöneticileri 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları kanunu çerçevesindeki görevleri süresince yerlerine atama yapılmamalı teriche zorlanmamalıdır.

 

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

 

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.