Şube Müdürlüğü Atamaları İptal Edilecek mi?

Şube Müdürlüğü Atamaları İptal Edilecek mi?

Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinin Danıştay 5. Dairesi tarafından bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulduğu kamuoyuna yansımıştır. Bu maddeler içinde en çok konuşulan mülakat uygulamasıdır. Peki MEB Şube Müdürlüğü mülakatları da iptal edilecek midir?

Genel yönetmeliğe gelen karar kurumların kendi yönetmeliklerini doğrudan etkileyecek midir? Son olarak MEB Şube müdürlüğü kadrolarına atama yapılmıştır. İdare bu karardan sonra nasıl bir yol izleyecektir yada izlemelidir. Bu yazımızda çok kısa olarak bu hususlara değineceğiz.

Öncelikle kararın Danıştay İdari Dava Dairesinde görülmeye devam edeceğini belirtelim. Burada aksi bir karar çıkarsa idare herhangi bir şey yapma ihtiyacı çıkmayacaktır. Kararda sözlü sınavın başarı sıralamasında tek kriter olamayacağı ve yazılı sınavla birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. MEB, atamalarda  başarı sıralaması uygulamasında sadece sözlü sınav puanını dikkate aldığından MEB Görevde Yükselme Yönetmeliği'nin de bu karardan etkileneceğini düşünmekteyiz. Ancak yönetmeliğe açılan mevcut davalar sonuçlanana kadar idarenin bir karar alması doğru olmaz. Süreci beklemesi gerekir.

Peki MEB Görevde Yükselme Yönetmeliği'nin değişmesi sürecinde idare ne yapmalıdır.

1) Şube müdürü olarak ataması yapılan eğitimcilerimizin süreç tamamlanana kadar görevlendirmeleri yapılmalıdır.

2)  İdare tamamen yazılı sınav sonucuna göre başarı sıralaması yapmak zorunda değildir. Sözlü sınavla ilgili Danıştay kararı beklendikten sonra gerekirse yeniden mülakat yapılarak Yazılı+Sözlü puanı içeren yeni bir başarı sıralaması yapılmalıdır.

Görüldüğü gibi idarenin önündeki seçenekler bunlardır. Kararın orjinal hali yayınlandıktan sonra daha sağlıklı yorumlar yapılabilecektir.   

 Ahmet TEKİN

Kamu Yönetim Uzmanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.