Şube Müdürlüğü İçin Kanun Çıkarmak

Şube Müdürlüğü İçin Kanun Çıkarmak

Milli Eğitim Bakanlığının şube müdürlüğü atamaları hukuk dilinde iptal olmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığının şube müdürlüğü atamaları hukuk dilinde iptal olmuştur. Bu iptale neden olan karar Danıştay 5. Dairesinin kararıdır fakat Danıştay 2. Dairesinin kararıyla da iptal durumu pekişmiştir. Kamuoyuna yansıyan haberlere göre kanunla bu iş çözülecek(?) atamaların iptali gerçekleştirilmeyecektir.

Kanun çıkararak bu tür hukuksal sorunları çözmek mümkün değildir. Bu evi içten yıkmaya benzer ki yıkım ustası içerde olduğundan bina kendi üstüne çöker. Böyle bir durumun gerçekleşmesi kanunla her şeyin halledilebileceği gibi bir durumu ortaya koyar ki bu sorunları azaltmaz tam tersine bir çığ haline getirir. Çünkü yarın bir gün gücü elinde bulunduran istediği gibi kanun çıkarmaya kalkar ki buda ülkemizin âli menfaatlerine zarar verir. Bu durumu örneklendirmek dahi istemiyoruz isteyenler birçok örnek bulabilecektir.

 
Bilindiği gibi şube müdürlüğü mülakatlarına Teç-Sen, Büro-İş ve Kamu-Sen'in açmış olduğu davalarda Yürütme Durdurma kararları çıkmıştır. Hukuk devletlerinde yargı kararlarının uygulanmaması düşünülemeyeceği gibi söz konusu bile olamaz. Geçmiş yıllarda MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya yargı kararlarını uygulamadığı için hapis cezası almıştı. MEB şube müdürlüğü atamalarında uygulanan mülakatların iptal edilmesi için her ne kadar hiçbir sendikanın dava açtığını bilmiyorsak da açılan yüzlerce bireysel dava vardır. Bu davaların sonuçlarını şimdiden söylemek olasıdır ve yapılan mülakatların iptal edileceği kanısı hâkimdir. Bu kanının hâkim olmasının nedenine gelince de tabiî ki eski örnek kararlardır ve bunların sayısı onlarla değil yüzlerle ifade edilmektedir. Bu yüzden bakanlık mülakatı tüm sonuçlarıyla iptal etmelidir. Yapacaksa bile yeni bir mülakat yapmalı, eski puanlara göre değerlendirme de bulunmamalıdır. Eski puanların kullanılması olası bir iptal kararıyla işleri daha da içinden çıkılmaz hale sokacaktır. Uygulanan mülakatların birisine bile iptal gelirse değil kanun çıkarmak Anayasa değişikliği bile kar etmeyecek çünkü yapılan fiili mülakatlarda hukuksuz bulunacaktır. Bu durumun çokta uzak olmadığı bir gerçektir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı biran önce iptal kararını uygulamalı, hukuksal sorunlara hak ve hukuk anlayışına uygun çözümler bulmalıdır.
 
Manas Kağan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum