Şube Müdürlüğünde 2. Atama Yapılmalı

Şube Müdürlüğünde 2. Atama Yapılmalı

Milli Eğitim Bakanlığı şube müdürlüğü atamalarında ikinci bir atamanın olması gerekiyor.

MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğine baktığımızda en yakın zamanda 2. Bir atama başvurularının alınması gerekliliğini düşünmekteyiz.

1)Mülakatta Başarılı olanların puanları en Fazla 1 yıl daha geçerli;  MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 13. Maddesi gereği Mülakat sınav sonuçları en fazla 1 yıl geçerli sayılıyor ve 1.709 boş şube müdürlüğü kadroları için sözlü mülakata çağrılanlardan 3.287 kişi 70 ve üstü puan alarak başarılı sayıldılar.Yani başarılı olupta atanmayı bekleyen 1578 kişi daha var .Puanlarının en fazla 1 yıl geçerli olması ve bu sınavın yıllar sonra yapılması da düşünüldüğünde sınavlarda başarılı olanların bireysel hakları yadsınamaz.

2) Boş kadrolar oluştukça Sınavlarda başarılı olanlar arasından atamalar yapılmalı;Şube Müdürlüğü yönetmeliğinin Dördüncü Bölümü olan Atamaya İlişkin Hükümler başlığı altındaki  21. Maddenin 2. Fıkrasında :“ Atamaları yapılanlardan, yasal süresi içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanların görevde yükselme suretiyle atanabilmeleri için, bu Yönetmelikte öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde görevde yükselme sınavına yeniden girmeleri ve başarılı olmaları gerekir.’’ Denilerek her ne kadar şube müdürü olarak atananlar olsa da bazılarının atamalarının,zamanında görevlerine başlamadıkları  için iptal edileceği  ve tekrardan atanabilmeleri için açılacak diğer sınavda başarılı olmaları istendiği ortaya çıkıyor.Bu durumda bazı ataması yapılan kadroların,gerek yasal sürede göreve başlanmamasından ötürü  gerekse yeterli şartları taşımayanların atamalarının iptal edilmesinden ötürü,boş kalacağı anlaşılmaktadır.

Bir diğer ön plana çıkan durum ise aynı yönetmeliğin 21. Maddenin 3. Fıkrasında saklı.Çünkü ilgili madde de:

“ Duyurulan kadrolardan;

a) Atama şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma sebepleriyle boşalan kadrolara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına ilişkin başarı listesinin ilanı tarihinden itibaren(16 nisan 2014)  altı aylık süreyi aşmamak üzere başarı listesindeki sıralamaya göre atama yapılabilir.” Denilerek bir sonraki atamaların olması gerekliliği bakanlığın yönetmeliğinde açıkça gösterilmiştir.Şunu belirtmeliyiz ki bu mevzuat hükümlerince altı ay içinde Türkiye genelinde 16 nisan sonrası boşalan veya boş kalmış şube müdürlüğü kadrolarına atamalar yapılmalı.İlla ki atamaları iptal edilen olacak illa ki 16 nisan sonrasında emekli olma gibi normal koşullara bağlı görevler boşalacaktır.Kadroların boş olması durumunda ise bu kadroların Sınavlarda başarılı olanların(70 ve üstü alanların) hakları olduğu görülmektedir.Bakanlığın bu hususa dikkat etmesi gerekir.

3)Şube Müdürü olarak Atananlardan Milli Eğitim Müdürü Olanların boş bıraktığı kadrolar;Bazı şube müdürü olmayı hak kazananların ilçe veya İl milli eğitim müdürü ile yardımcısı olması durumunda boşalan kadrolara; MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin 21. Maddenin 3. Fıkrası gereği sınavda başarılı olanlar arasından görevlendirilmeleri gerekir.En azından resmi olarak yapılan değerlendirilmeler sonucu şube müdürü olma özelliklere sahip oldukları bakanlıkça belirlenmiş kişiler bunlar.yani boş kadro var iken sınavda başarılı olanlar değil de başka kişilerin görevlendirilmesi olumsuz bir algı oluşturur bakanlık nezdinde.

4)Sınavda Başarılı olup da şube müdürü olarak atanmayanlar dava yoluna gidiyorlar;Yazılı sınavında yüksek not alıp sözlü mülakatlarında başarı puanları düşük gelenler, haksızlığa uğradıkları düşüncesi ile ve Danıştay’ın mülakatlarda video kaydı şartına uyulmadığına dayanarak dava açmaya hazırlanıyorlar.Bu düşüncedeki adayların gönüllerini almak ve şimdi açılacak davaların önüne geçmek adına  2. Bir atamaya çıkılması bakanlığın yararına olacağını düşünmekteyiz.

Tüm bu unsurlara dayanarak 1 Yıl içinde birkaç kez boş olan tüm kadrolar için bakanlığın duyuruya çıkıp atamalar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Sedat DEGER

https://twitter.com/sedatdeger09

Mebpersonel.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.