Süresiz geçici görevlendirme olur mu?

Süresiz geçici görevlendirme olur mu?

Kamu Denetçiliği Kurumu, süresiz geçici görevlendirmenin yapılamayacağına karar verdi ve ilgili idareden işlemi iptal etmesini istedi.

Bir kamu kurumunun, hiçbir neden belirtmeksizin personelini başka bir ile geçici görevlendirmesi ne kadar hukukidir?

Kamu Denetçiliği Kurumu, 3 çocuğu olan ve aile birliği gözetilmeyen bir memurun Mersin Liman Başkanlığından Marmaris Liman Başkanlığına süresiz görevlendirilmesinin; Kanun hükmüne olan uluslararası anlaşmalara, Anayasa'ya, Danıştay kararlarına ve Devlet Personel Başkanlığı görüşlerine aykırı olduğunu belirtti.

Ulaştırma Bakanlığında yaşanan bir olayda, bir memur aile durumu gözetilmeksizin Mersin'den Marmaris'e görevlendirilmiştir. KDK'nın bilgi ve belge istemi talebine ise idare sadece ihtiyaca binaen bu işlemi yaptığını belirtmekle yetinmiştir.

KDK kararında Danıştay'ın geçici görevlendirmelere ilişkin 1997 tarihli kararına atıfta bulunmuştur. Danıştay 5. Dairesinin belli şartlarda geçici görevlendirmenin mümkün olduğuna dair 1997/2711 E. ve 1998/270 sayılı Kararında geçici görevlendirmenin, "bir kamu kurumunun mevzuatla belirlenmiş olan görev alanı içinde yer alan 'geçici' nitelikteki bir hizmeti ya da, değişen ve gelişen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sonucu olarak ortaya çıkan, henüz örgütsel altyapısı oluşturulmamış ve bir kadro ile ilgilendirilmemiş olan "yeni bir kamu hizmetini" yürütmek amacı ile, durumu uygun olan kamu görevlilerinin, kadroları ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak üzere" yapılabileceğini belirtmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu, idari başvuru yolları tüketildikten sonra yapılan başvuruya ilişkin kararında, Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler ile güvence altında olan aile bütünlüklerinin korunması ilkesine riayet edilmesi ve geçici görevlendirmenin iptal edilmesi yönünde Bakanlığa tavsiyede bulundu.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.