Sürücü Kursları Nitelik İstiyor

İstanbul Sürücü Kursları Konfederasyonu 03-06 KASIM 2013 tarihleri arasında Kıbrıs’ta " TAFİKTE GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN EĞİTİMCİLERİN VE SINAV YAPICILARIN EĞİTİMİ " konulu bir çalıştay düzenlendi. Konfederasyonun yanı sıra  çalıştaya katılan tüm sürücü kursu sahip ve yöneticilerinin, kurslardaki eğitim kalitesinin artırılması gerektiği yönündeki düşünceleri ve bu yöndeki çabaları takdire şayandı.
 

Neredeyse her yıl dört bine yakın vatandaşımızın trafik kazalarında hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için sektörde eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik arayışa girerek taşın altına elini koyan sürücü kursları bu tutumlarıyla diğer sektörlere de örnek olacak bir davranış sergilediler.

Kıbrıs Bayındırlık ve Ulaştırnma Bakanı Sayın Ahmet Kaşif’in de katılarak bir konuşma yaptığı çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Belediyesinden temsilciler katıldı. Müfettişler Derneği ve  Kıbrıs’taki sivil toplum örgütleri de çalıştaya destek verdi.  Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Prof. Dr. Cem Varol,  Doç. Dr. Tufan Adıgüzel’in yanı sıra  firma ve dernek yöneticilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi. Panel sonrasında sorunların çözümü için gruplar halinde çalışma yapıldı. Ortaya çıkan fikirler katılımcılarla paylaşıldı.

Çalışma sonucunda; sürücü kurslarında verilen eğitimin niteliğinin artırılması için üniversitelerde kurslarda görev alacak usta öğreticilerin yetiştirileceği önlisans veya lisans düzeyinde bölümlerin acilen  açılması gerektiği kararı tüm katılımcılarca desteklendi. Sadece teorik eğitim veren değil, direksiyon usta öğreticilerinin de aynı şekilde üniversite mezunu olması gerektiği vurgulandı.

Adı ister usta öğretici, ister uzman öğretici olsun, eğitim veren herkesin öncelikle öğretmenlik eğitimi alması gerekir. Üniversitelerde açılacak bölümlerde bu hususun gözetilmesi gerekir. Sürücü kursları her ne kadar adı kurs olsa da hobi kursu değildir. İnsanların hayatına mal olabilecek kadar önemli bir konuda eğitim verilen kurumlardır. Bu nedenle sürücü kurslarının kurs olmaktan çıkarılıp birer eğitim kurumuna dönüştürülmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğe üniversitelerin ilgili bölüm mezunlarının istihdamı yönünde madde koymuştur ancak bunun henüz işlerlik kazanmadığı ortadadır. Devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşları sektörün talebini dikkate alarak en kısa sürede çözüm üretmelidirler.

Milli Eğitim Bakanlığının, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarında eğitim niteliğini artırmak için öncelikle bu kursları Sürücü Eğitim Merkezi olarak değiştirmesi ve buralarda öğretmen niteliği taşıyan personelin istihdamını sağlaması temel iki adım olacaktır.

Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı
Müfettişler Derneği Başkan Yrd.

1-035.jpg

2-015.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.