Takvive kurslardaki ders ücreti için ilk adım atıldı

Takvive kurslardaki ders ücreti için ilk adım atıldı

Dersanelerin kapatılması sonrasında, hafta sonlarında açılan kurslarda görev alan öğretmenlerin ders ücretleri nihayet iki katına çıkıyor

657'nin 176. maddesi hükmünün şuanki hali

(1) Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücretiödenir.

(2) Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir.

(3) Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.(**)

(4) Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.

Ak Partili Vekillerce 16 Ocak 2015 tarihinde verilen Kanun Teklifinin ilk maddesi

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere % 100 fazlasıyla ödenir."

Gerekçe

-Bilindiği üzere, 1/3/2014 tarihli ve 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 12 nci maddesi ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa eklenen geçici 5 inci madde gereğince, özel dershanelerin faaliyetleri 1/9/2015 tarihinden itibaren sona erecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme kurslarında görev alacak yönetici ve öğretmenlerin bir saat için alacakları net ek ders ücreti miktarı bugün itibarıyla 9,08 TL ile 9,73 TL arasında değişmektedir. Yapılması düşünülen değişiklik sonucunda söz konusu ücretlerin 18 TL ile 20 TL'ye çıkarılması öngörülmektedir. Bu bağlamda teklifle; söz konusu kurslarda görev alacak yönetici ve öğretmenlerin teşvik edilmeleri ve görevlerini daha etkin ve verimli bir şekilde yürütmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.

AÇIKLAMA

1- Başbakan Davutoğlu, 24 Kasım'da yaptığı açıklamada, dersanelerin kapatılacak olmasından dolayı, hafta sonunda verilen takviye kurslara katılan öğretmenlere ödenecek ders ücretinin 2 katına çıkacağını belirtmişti.

2- Bu konuda ilk yaptığımız haberde, kanuni düzenleme gerektiğini belirtmiştik. Daha sonraki iki haberimizde ise aradan geçen süreye rağmen hiçbir gelişme olmamasını eleştirmiştik.

3- Başbakan Davutoğlu'nun verdiği sözü karşılayan kanun teklifi 16 Ocak 2015 tarihi itibariyle Meclise sunuldu. Ancak teklif eksiktir. Düzenlemenin 24 Kasım'dan itibaren geçerli olması gerekmektedir. Oysaki teklifin yürürlük maddesine göre, düzenleme Resmi Gazetede yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacaktır.

 

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum