Taşra Yöneticilerinin ROTASYON ile İmtihanı

Taşra Yöneticilerinin ROTASYON ile İmtihanı

Taşra Yöneticilerinin ROTASYON ile İmtihanı

Yaklaşık 1,5 yıl önce bir yazımın başlığı, şube müdürlerinin MAAŞLARI ile imtihanı idi. Okul müdürü maaşları ile şube müdürü maaşları o dönemde kıyaslanamıyordu. Balık hafızalı değiliz!  Maaşlar o derece düşüktü. Gelinen noktayı tekrar tekrar yazmak istemiyorum. 14 Eylül 2011 tarihinden beri ise taşra yöneticilerinin gündeminde Rotasyon var. Yer değiştirmelerin ne zaman yapılacağının yanı sıra, şartların ne olacağı merakla bekleniyor. Dernek olarak adaletli bir yer değiştirmeden yana olduğumuzu defalarca açıkladık. Alandaki STK ların görüşlerinin alınarak yapılacak düzenleme uygulamada mağduriyetleri azaltacaktır. Bakanlığın yetkililerinin MEŞVERET’i sonuna kadar kullanması lazım. Sadece MEŞVERET yapmak değil, sonucu ne olursa olsun MEŞVERET’in gereğini de yapmak gerekir.


Öncelikle şimdiye kadar hiçbir dönemde cesaret dahi edilemeyen uygulamaları bu dönemde görmekteyiz. Bu uygulamaları herkes kendine göre değerlendirebilir. 444, öğretmen atamalarında ki uygulamalar, müfredatın değiştirilmesi, işe yaramayan birçok mevzuatın kaldırılması, öğretim teknolojilerinin yaygın olarak sınıflara girmesi vb. Bu uygulamalardan memnun olanlar var, olmayanlar var! Bu reformlardan bir tanesi de TAŞRA YÖNETİCİLERİNİN YER DEĞİŞTİRMESİ olacaktır. Böyle bir uygulama milad olacaktır. Zihinlerde ki soru ise KHK de var olan hüküm nasıl uygulanacaktır?

Mevzuatın şimdiye kadar yayınlanmamış olması, İPTAL mi olacak kaygısına neden olmaktadır. Geçen yıl birçok bürokratın, geçen yaz rotasyon yapılacak deklarasyonuna rağmen, uygulama yapılmadı. Bu senede benzer açıklamaları internet sitelerinde görmekteyiz.

Kaç yılını dolduranlar rotasyona tabi olacak? (5 mi, 8 mi?)

Hizmet yılı fazla olan taşra yöneticileri rotasyondan muaf olacak mı?( Müfettişlerde olduğu gibi)

Bölge hizmeti kaç yıl olacak?

Görevde yükselebilecek miyiz?

Komisyon marifetiyle mi atama olacak?(Diğer ilçe yöneticileri gibi)

Taşra yöneticilerinin zihninde oluşan yukarıdaki sorular artık rahatsız etmektedir. Bu soruların cevabını kimse bilmiyor. Sadece duyumlarla, tahminler yapılıyor. Taşra yöneticilerine yukarıdaki sorular bir imtihanda sorulsa herhalde hiç kimse o imtihanı geçemez. Yani Rotasyon imtihanında taşra yöneticileri sınıfta kalır!

Bu endişeleri taşrada ki tüm taşra yöneticiler yaşamaktadır. Endişe, ölçülü olduğu müddetçe insana zararlı değildir; ama ölçü aşıldığında hayat çekilmez olur. Bence ölçü aşılmıştır, diye düşünüyorum. Endişe beraberinde korkuyu da getirmektedir.Bugünden yarının endişesini taşımak insanı yıpratıyor… Bir an önce yönetmeliğin yayınlanması taşra yöneticilerinin kaygılarını giderecektir!

Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.