Teknik öğretmen ilave tazminatı, yaz tatilinde ödenmez mi?

Teknik öğretmen ilave tazminatı, yaz tatilinde ödenmez mi?

Bazı ziyaretçilerimiz teknik öğretmenlere verilen ilave eğitim tazminatının yaz tatili ve Şubat tatilinde kesileceğini bildirmektedir. Bu tür bir uygulama doğru olur mu?

Bazı ziyaretçilerimiz teknik öğretmenlere verilen ilave eğitim tazminatının yaz tatili ve Şubat tatilinde kesileceğini bildirmektedir. Bu tür bir uygulama doğru olur mu?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 inci maddesinin II-B-Eğitim, Öğretim Tazminatı kısmında;

"Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanlara; (Öğretmen unvanlı kadrolarda bulunanlardan okul müdürü ve okul müdür yardımcısı, yönetici ve eğitim uzmanı olarak görevlendirilenler ile cezaevi okullarında çalışan öğretmenler dahil olmak üzere)
a) 1-2 nci derecelerden aylık alanlar için % 100 üne,
b) 3 ve 4 üncü derecelerden aylık alanlar için % 95 ine,
c) Diğer derecelerden aylık alanlar için % 85 ine,

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atelye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen ünvanlı kadrolara atananlardan Bakanlar Kurulunca belirlenecek okul, kurum ve branşlarda görev yapanlara ayrıca;
a) Dört yıl veya daha fazla yükseköğrenim görenler için % 15 ine,
b) Üç ve iki yıllık yükseköğrenim görenler için % 10 una,

Birinci fıkrada sayılanlardan ayrıca;
a) Başöğretmen unvanını kazanmış olanlara % 40'ına,
b) Uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara % 20'sine,
" hükmü yer almaktadır.

(Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesinden sonra

a) 1-2 nci derecelerden aylık alanlar için % 120,56,
b) 3 ve 4 üncü derecelerden aylık alanlar için % 115,56,
c) Diğer derecelerden aylık alanlar için % 105,56 şeklinde uygulanmaktadır.)

Ayrıca, 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının "Diğer Tazminatlar" başlıklı III sayılı Cetvelin A. Eğitim Öğretim Tazminatının 13.01.2014 tarihli ve 2014/5800 sayılı BKK ile değiştirilen 2. Maddesinde;

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşlara (alanlara) göre aşağıdaki oranlarda ilave eğitim öğretim tazminatı ayrıca ödenir.

 

Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere,branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat ödenmez." düzenlemesi yer almaktadır."

Söz konusu düzenlemeye göre ilave eğitim öğretim tazminatı alabilmek için; ek V sayılı cetvelde yer alan okul veya kurumlarda çalışıyor ve atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atandığınız branşlara (alanlara) göre fiilen derse giriyor olmanız gerekmektedir.

Bu şartlar dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu ve Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararını incelediğimizde ayrıca bir düzenleme bulunmamaktadır. Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında, sağlık ve teknik hizmetler sınıfının aldığı bölge tazminatı ve vekalet ödemeleri için ayrıntılı bir açıklama yapılmış iken ilave eğitim öğretim tazminatı hakkında böyle bir açıklama yer almamaktadır. Bu nedenle şubat tatili veya yaz tatilinde alınmayacağına dair bir mevzuat düzenlemesi bulunmadığında ödenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.