Teknoloji ve Tasarım dersinin önemi

Teknoloji ve Tasarım dersinin önemi

Teknoloji ve Tasarım öğretmenlerinden gelen e-postaları yayınlamaya devam ediyoruz.

Teknoloji ve tasarım öğretmenleri tarafından sitemize gönderilen ve daha önce yayınladığımız Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri'nden mektup var ve Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri'nden 2. mektup başlıklı yazılarımız üzerine öğretmenlerimizin mektupları devam ediyor.

Teknoloji ve Tasarım Dersi = İlerici ve Üretici

İçinde bulunduğumuz zaman, ülkelerin ekonomik olarak bir birleriyle yarıştığı ve pastadan en büyük dilimi kapabilmek için çaba sarf ettiği bir zamandır. Bugün bu yarışta en büyük dilimi kapan ülkeler şüphesiz ki sanayiye dayalı ekonomisiyle boy gösteren, teknolojinin önemini kavrayan ve teknolojisini geliştirmek için çaba sarf eden, üretime ve inovasyona önem veren ülkelerdir.

Avustralya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsveç, ABD, Japonya vb. ülkeler teknolojinin her daim hayatımızda olacağı ve teknoloji okur yazarlığından da hareketle eğitim müfredatlarında yeni bir oluşuma gitmiş ve eğitim müfredatlarına teknoloji derslerini de ilave etmişlerdir. Bu yeni eğitim modeli sistematik bir şekilde işlemiş ve diğer ülkelere de örnek olmuştur. Örneğin, Finlandiya böylesine önemli bir konuda ki bu örneğe kayıtsız kalmamıştır.

Finlandiya hükümeti eğitimde ve teknoloji de yaptığı araştırma sonuçlarında yukarıda sözü geçen ülkelerden yola çıkarak çok önemli bir bulguya varmıştır. Bu da teknolojinin sürekli hayatımızda olacağı ve ilerlemenin ancak teknoloji ve eğitimi harmanlayacak şekilde bütün ele alınması ve yeni nesillere enfoze edilmesi gerçeğiydi. Buradan hareketle Finlandiya hükümeti teknoloji ve tasarıma diğer ülkeler gibi çok büyük önem vermiş ve ders müfredatına koymakla birlikte önemli miktarda kaynak ayırmıştır. Kısa süre sonra atılan tohumlar meyvelerini vermiş, yaklaşık 15 yıl içinde kişi başına düşen milli gelirleri ortalama 3 kat artarak 2004’te 29.000 dolara ulaşmıştır. Ancak Finlandiya bunu ülkemizdeki gibi “denedik olmadı, o zaman bozalım” mantığıyla değil, sağlam zeminler üzerine oturtarak gerçekleştirmiştir.

Peki Türkiye sözde inovasyon örneği olarak gördüğü Finlandiya gibi olmak için ne yaptı? Yaratıcılık gücü yüksek, bilgiye doğrudan erişen, ezberci sistemi reddeden, inovasyon kültürüne hakim vb. bireyler yetiştirmek için bir oluşum içine girdi ve ilköğretim okullarında Teknoloji ve Tasarım isimli bir ders koydu. Bu ders Türk Patent Enstitüsü ve TÜBİTAK’ın da gündemine oturdu ve 2023’ün vizyon dersi olarak anılmaya başlandı. Kısa sürede, yılda 300-400’lü sayılarda olan patent girişimi 6000’lere ulaştı. Daha sonra çeşitli birçok sergide Teknoloji ve Tasarım dersi projeleri stantlarda boy göstermeye başladı. Bunlardan en bilineni ve geleneksel hale gelen ve her yıl Ankara da yapılan “şimdi düşünme zamanı” sergisidir. Bu sergide, çıkan projeler her sene çok beğenildi ve her sene bir önceki seneden daha çok övgüyle anımsandı.

Peki 2006’da Yaratıcılık gücü yüksek, bilgiye doğrudan erişen, ezberci sistemi reddeden, inovasyon kültürüne hakim vb. bireyler yetiştirmek için konulan bu ders bu kadar yol kat etmişken, şimdi neden önü kesilmeye çalışılıyor? Bu sene 5. sınıflarda teknoloji ve tasarım dersi uygulanmayacak, 2013 de 6.sınıflara uygulanmayacak ve bu gidişle 2014 de 7.sınıflara, 2015 de ise 5,6,7,ve 8. sınıflara da uygulanmayarak kademeli olarak kaldırılacak gibi görünüyor. Bugün de bunun temelleri atılmıştır.

2006’da bu dersi müfredatına alan bakanlık, bir adım atmışken, bugün dersi kademeli olarak kaldırmaya çalışmakla, 2 adım gerilemiştir. İşin özeti “Bir adım ileri, iki adım geridir”. İşte Finlandiya ile Türkiye arasında teknoloji ve tasarıma bakış açısı böyle bir farkla karşımıza çıkmıştır.

Biz Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri olarak ülkemizi çok sevmekte ve muhasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmak için canla-başla mücadele etmekteyiz ve edeceğimizden de kimsenin şüphesi olmasın. Dersimizin eksiklikleri bir yerde vardır, bunu inkar etmemekteyiz; ama öğretmenlerinde görüşü alınarak bu müfredat zenginleştirilebilecek, eksiklikler giderilebilecekken kökten kaldırma politikası ülkemizin geleceği, çocuklarımızın yarınları adına bizi tedirgin etmektedir. Bu nedenledir ki tüm Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri olarak yapılan bu yanlışın düzeltilmesini ve 5,6,7 ve 8. sınıflarda bir bütün olarak Teknoloji ve Tasarım dersinin zorunlu ders kapsamına alınmasını istemekteyiz. Saygılarımla…

Mesut TUZCU

Teknoloji ve Tasarım Ders Saati

12 yıllık zorunlu eğitimin temel hedefleri (ttkb) olan

-Temel becerileri geliştirmek
-21. yüzyıl becerilerini geliştirmek (2023 vizyonu)
-Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri için ortam sağlamak

hedeflerine ulaşmak adına en önemli ve uygulanabilir ders olan TEKNOLOJİ TASARIM dersine gereken önemin verilmesini ve Öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmelerine neden olan uygulamanın değiştirilerek, sadece 7-8.sınıflarda değil tüm ortaokul kademesinde 5-6-7-8.sınıflarda en az 2şer saat olarak uygulanmasını istiyorum.)

Selçuk SERT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum