TEOG ve ÖSYS tercih sonuçları bekleniyor

TEOG ve ÖSYS tercih sonuçları bekleniyor

Lise ve üniversite sınavlarına giren yaklaşık 2 milyon öğrenci yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Liseler için sonuçlar 12 Ağustos'ta açıklanacak; üniversitelerde ise en geç 11 Ağustos açıklanması bekleniyor.

Aysel Bozan Yılmaz

Lise ve üniversite adayları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) gelecek yerleştirme sonuçlarını bekliyorlar. TEOG kapsamında düzenlenen sınavlara giren yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin yerleştirme sonuçları 12 Ağustos'ta açıklanacak. Üniversiteye giriş sınavlarında yarışan ve tercih yapan yaklaşık 1 milyon adayın yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair ise bir açıklama gelmedi. Ancak ÖSYM'nin daha önce açıkladığı Üniversite Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre üniversitelere e-kayıt 12-16 Ağustos, normal kayıtlar da 15-19 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

 

Buna göre takvimde son dakika bir değişiklik olmazsa sonuçların ÖSYM'nin internet adresi üzerinden en geç 11 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. Ancak bilindiği gibi 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından üniversite tercihleri yapılırken kapatılan 14 vakıf üniversitesi ile GATA, üniversite tercih kılavuzundan çıkarılmıştı. 2 Ağustos'ta bitmesi gereken tercihler de 4 Ağustos'ta sona ermişti. O nedenle adaylar yerleştirme sonuçları ve kayıt tarihleri değişir mi diye merak ediyorlar.

İlk nakiller 15 Ağustos'ta

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte liselerde nakil, üniversitelerde de ek yerleştirme maratonu başlayacak. TEOG kapsamında tercihlerinden herhangi birine yerleşen öğrencilerin kayıtları yerleştikleri okula, hiçbir tercihine yerleşemeyen ya da hiç tercih yapmayan öğrencilerin kayıtları da açıköğretim kurumlarına otomatik olarak yapılacak.

Yerleştiği okuldan memnun olmayan ve başka okula geçmek isteyenler nakil döneminde yeni tercih yapma hakkına sahipler. Üç dönem halinde gerçekleştirilecek nakil dönemi için boş kontenjanlar 15 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları 15-19 Ağustos'ta, ikinci nakil başvuruları 22-26 Ağustos'ta, üçüncü nakil başvuruları da 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Öğrenciler her nakil döneminde üçer okul tercih edebilecekler. Tercih edilen okullarda boş kontenjan ya da taban puan şartı aranmayacak. Yerleştirmeler YEP üstünlüğüne göre boş kontenjanlara merkezi olarak yapılacak. Öğrenci üç nakil döneminde de aynı okulları tercih edebilecek ya da her nakil döneminde farklı tercih listesi oluşturabilecek. Nakil başvuruları herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek, öğrencinin kaydının yapılabilmesi için tercihlerinin okul müdürlükleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Hiç tercih yapmayan ya da tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ise 5-8 Eylül'de il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına, nakil tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler bu nakil döneminde kendi il ve ilçelerinde yer alan üç okulu tercih edebilecekler. Yine taban puan şartı aranmadan YEP üstünlüğüne göre yerleştirmeler yapılacak. Yerleştirme sonuçları 9 Eylül'de açıklanacak.

Ek yerleştirme 26 Ağustos'ta

Üniversite tercih ve yerleştirme takviminde son dakika bir değişiklik olmazsa, üniversitelerde kayıtlar 19 Ağustos'ta sona erecek. Kayıtlar tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için 26-30 Ağustos tarihlerinde ek yerleştirme yapılacak.

Ek yerleştirmeden merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar yararlanacak; sınavsız geçiş dahil, merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar tercih yapamayacaklar.

Ek yerleştirme döneminde, yeni programlar açılmayacak; yine Tablo 4'teki lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Bu noktada ek yerleştirme döneminde tıp, hukuk, mimarlık, mühendislikler gibi en gözde programlarda bile boş kontenjan kaldığını hatırlatmak isteriz. Çünkü pek çok aday sadece tercih edilmeyen programlarda boş kontenjan kaldığını düşünerek tercih yapmıyor.

Ayrıca ek yerleştirmede de bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazananların, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar dahi, gelecek yıl üniversite sınavına girdiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) yarı yarıya düşeceğini belirtmekte yarar var. Yani OBP 0,12 katsayısıyla değil 0,06 ile çarpılacak. Bu durumda adayların 15 ile 30 puan arasında bir puan kaybı olacak. Gelecek yıl sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilecek adayın OBP'sinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak.

Sözleşmeliye yoğun ilgi

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular önceki gün başladı, 11 Ağustos'ta sona erecek. Öğretmen adaylarından dün, "ilkatama.meb.gov.tr" adresinden giriş yapamadıkları yönünde şikayetler geldi. Başvuruların yoğunluğundan dolayı zaman zaman sıkıntı yaşanıyor, ancak birkaç denemeden sonra sisteme giriş yapılabiliyor.

Öğretmen adayları başvurularını tamamladıktan sonra 15-26 Ağustos'ta sözlü sınava girecekler, sonuçlar ise 28 Eylül'de açıklanacak. Adayların atama tercihleri, 4-7 Ekim arasında alınacak, 10 Ekim'de sonuçları açıklanacak. ÖABT ise 20 Ağustos 2016'da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda atanacak adaylar için ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak, sözlü sınavları 19-27 Eylül arasında yapılacak. Sözlü sınav sonuçları, 28 Eylül'de açıklanacak. Atama tercihleri 4-7 Ekim arasında alınacak ve sonuçlar da 10 Ekim'de açıklanacak. (Milliyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.