Terörde çekirdek kadroya yaklaştık

Terörde çekirdek kadroya yaklaştık

Başbakan Davutoğlu Riyad'da konuştu: Silopi bitti, Sur ve Cizre de bitmek üzere. Terörü organize eden çekirdek kadroya yaklaşıyoruz. Sur da Toledo gibi cazibe merkezi olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu çeşitli temaslar için geldiği Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da beraberindeki gazetecilere konuştu. Terörle mücadele operasyonlarına değinerek, "Sona doğru yaklaştıkça terör olaylarını organize eden çekirdek kadroya yaklaşıyorsunuz" diyen Davutoğlu, şu mesajları verdi: 


 4 HALKALI TERÖR ZİNCİRİ: 23 Temmuz'da aldığımız karar 4 halkadan oluşan terör zincirini kırmaktı. Kuzey Irak'a da ağır bir darbe vuruldu. Aynı zamanda DAEŞ'e yönelik operasyon yapıldı. Ardından kırsalda etkili bir mücadele başlattık. Sonra şehrin etrafında mezarlık görüntüsü ile halkın üzerinde baskı kurulan yerler tümden yıkıldı. Belli ilçelerde yığınak yapılan yerlerin üzerine gidildi


 YABANCI KESKİN NİŞANCILAR: Silopi bitti, Sur ve Cizre de neredeyse bitti. Sona doğru yaklaştıkça terör olaylarını organize eden çekirdek kadroya yaklaşıyorsunuz. Burada bir çok yabancı keskin nişancı da tespit edildi. Bunların hedefi de Türkiye'yi karıştırmak. Bütün şehirler temizleninceye, bu silahların tümü yakalanıncaya kadar bu mücadele sürecek. 


 YENİ GÜVENLİK PLANLAMASI: Yeni bir güvenlik planlamasına gidiyoruz. Ama bu güvenlik önlemlerinin artırılacağı anlamına gelmiyor. Sadece şartlara uygun tedbirler geliştiriyoruz. Burada klasik güvenlik yöntemleri ile başarılı olmanız çok zor. Ayrıca kapsamlı bir sosyal destek başlayacak. 15 bin öğrenciyi Batman'da eğitime aldık. Ayrıca sağlık hizmetleri aynı şekilde yürüyecek. 


 SUR TOLEDO GİBİ OLACAK: Yarın Bakanlar Kurulu'nda eylem planına nihai şeklini vereceğiz. Cuma günü de Mardin'e gidip kamuoyuna ilk açıklamalarımızı yapacağız. Bundan sonra niyetim, her cuma namazını doğu ve güneydoğuda bir ilde kılmak. Cumartesi de kalacağım. Bu şehirler 90'lı yıllarda çarpık ve kontrolsüz bir şekilde gelişen şehirler... Bu olaylar yaşanmamış olsaydı bile kentsel dönüşümün yapılması şarttı. Özellikle Sur'da bir taş üzerine taş konsa haberim olacak dedim. Tescilli Diyarbakır evleri, camiler, kiliseler, hanlar kentin mimari dokusuna zarar vermeden restore edilecek. Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek. 


 PYD'YE ŞANS VERMİŞTİK: PYD konusunda Türkiye'nin tutumu ilkeseldi. Biz onlara 2013'te çözüm süreci ile birlikte bir şans verdik. Ya Türkiye ile birlikte yürüyeceklerdi ya da öbür tarafla birlikte yürüyüp Türkiye'ye tavır alacaklardı. Gezi, arkasından da 17-25 Aralık'tan sonra AK Parti'nin iktidarı geçici diye düşündüler, içeride Paralel Yapı da dahil kim varsa, dışarda da Suriye, Rusya ve İran ile ittifak yapmaya karar verdiler. 


 3 ŞARTIMIZ YERİNE GELMEDİ: Salih Müslim'le 2013'te müsteşarımız görüştü. Masaya 3 şart koyduk. 1- Türkiye'yi rahatsız eden bir iş yapmayacaksınız. 2- Suriye rejimi ile işbirliği yapmayacaksınız. 3- Suriye muhalefeti içinde yer alacaksınız. Eğer bunları yapmış olsalardı bunların masada olmaları için en büyük ağırlığı biz koyardık. Cenevre'de masaya gelebilirler mi? Evet gelebilirler... Ama rejimin içinde. 


 RUSYA'NIN OYUNU: Rusya öyle bir hesap yaptı ki, bir tarafta rejim saf olarak oturacak. Bakanların yüzde 50'si rejim tarafında olacak. Geri tarafta ise bir gerçek muhalefet var. Bir tensik diye rejimin çıkarttığı muhalefet var. Bir de PYD var. Muhalefet böyle 3'e bölünmüş olacak. Ama yüzde 50 yüzde 50 bile paylaşsalar bakanlıkların yüzde 25'i gerçek muhalefete düşecek. Yüzde 75'i rejim yanlısı olacak. PYD'li biri bakanlar kuruluna oturduğuna kimi dinleyecek rejimi, İran'ı ve Rusya'yı dinleyecek. Biz buna izin verir miyiz? 


 KIRMIZIGÜL'E YANIT: Mahsun Kırmızıgül beni de hedef alan bazı ithamlarda bulunmuş. Bizim merhametimize dünya alem şahittir. Filistinli çocuklar da şahit, Doğu'da Güneydoğu'da teröre karşı mücadele eden gençler de şahit. Bugün doğu ve güneydoğuda zulmeden PKK'dır. Bizim elimizde hiç bir zaman kan olmadı. Hep dökülen gözyaşlarını silen el olduk. 

NATO'NUN TAVRI TATMİNKÂR
Başbakan Davutoğlu, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlalini şu sözlerle değerlendirdi: Bu ihlalin olduğu yer bu sefer farklı. Bunu başka türlü değerlendirmeyi gerekli kılıyor. Burada önemli olan NATO'nun öne çıkması ki çıktı. NATO'nun tavrı tatminkâr. İhlalin olduğu yer Mare-Cerablus hattına yakın. Şu anda Özgür Suriye Ordusu'nun DAEŞ'a karşı başarı kazandığı yer. Rusya'nın bulunmasına gerek yok. Aksine bulunması risk oluşturuyor. Orada bulunarak "Suriye'nin bütün hava sahasında ben etkiliyim" demeye çalışıyor. 

SABAH-YAHYA BOSTAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.