TOKİ'den 2. nesil konutları geliyor!

TOKİ'den 2. nesil konutları geliyor!

'Tek tip konut yapıyor' diye eleştirilen TOKİ, ikinci 500 bin konut hedefinde 2.nesil konut konseptini hayata geçirecek.

2003'ten bugüne kadar 81 il ve 800 ilçede, 100 bini aşkın 21 adet şehir anlamına da gelen 545 bin konutun yapımını tamamlayan TOKİ, yeni 500 bin konut hedefinde '2.nesil konut' konsepti üzerine yoğunlaşacak.

Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 2 bin 375 şantiyede 800 bin kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel 2.nesil TOKİ konutlarını Bugün Gazetesi'nden Seda Şimşek'e verdiği röportajında şöyle aktardı;

Binaları yaparken mutlaka kültürel ve yöresel özelliklere de dikkat etmemiz gerekiyor. Çarpık yapılaşma ile birlikte kültürel varlıklarımızda, yöresel mimarilerimizde azalma oldu, kâr amaçlı konutlar yapıldı. Biz kâr amaçlı konut yapmıyoruz. Vatandaşımızın hızlı bir şekilde konut sahibi olması açısından çalışma yapıyoruz.

Şimdi yeni bir birim oluşturularak yöresel mimarilerimize uygun bir şekilde yürürlüğe sokacağız. Gelir getirici konutlarımız yüzde 15 dolayındaydı, görsel farklılıkları vardı. Sosyal konutlarda da Türkiye'nin bir çok bölgesinde, ilinde, ilçesinde yöresel mimariye uygun çalışmalarımız da var. Fakat bu çoğunlukta değil bundan sonra çoğaltarak devam edeceğiz.

Röportajda 9 yılda 46 milyarlık yatırım yaptıklarını da ifade eden Karabel, ''TOKİ'nin bir finansman sorunu var mı? Bu kadar konut yapacak parayı nasıl sağlıyorsunuz?' şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi;

TOKİ, yapmış olduğu tüm inşai faaliyetlerde Maliye'ye yük olmadan çalışmaktadır. Maliye bize bir bütçe verip, maaşınızı buradan alın, müteahhitlere yapmış olduğu işlerin karşılığını bu paradan ödeyin demiyor. Biz kendi yağımızla kavruluyoruz. 2003'ten bu yana eski para ile 46 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Müteahhitlere para öderken Maliye'ye, Hazine'ye yük olmadık. Kendi finans kaynağımızı kendimiz ürettik.

* Şu anda çok borcunuz var mı?

Allah'a şükür herhangi bir borcumuz yok. 2003 yılından itibaren güzel bir temel atıldı, iyi bir kadromuz var, dolayısıyla bugün itibariyle finansal durumumuzda herhangi bir sıkıntımız yok. Elimizden geldiği kadar her ay belli bir açığı kapatmak için üretim yapmaya devam ediyoruz. Bisikletin pedallarını devamlı çeviriyoruz.

haber7.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.