Toplu Sözleşmede Kaç Kazanım Var?

Toplu Sözleşmede Kaç Kazanım Var?

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonundan (BASK) yapılan açıklamada, toplu sözleşmede “213 kazanım” olduğu sözlerini eleştirdi.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonundan (BASK) yapılan açıklamada, toplu sözleşmede “213 kazanım” olduğu sözlerini eleştirdi.

Açıklamada, 22 Ağustos 2015 tarihinde Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan 3. Dönem (2016-2017) toplu sözleşmede yer alanlar hususlar hakkında spekülatif ve memurların öfkesini yatıştırmayı amaçlayan yalan-yanlış açıklamaların devam ettiği belirtilerek, 213 kazanım olduğu ifadelerinin algı yönetimi olduğu belirtildi.

BASK açıklamasında, Toplamda 215 maddeden ibaret, ancak “kapsam”, “dayanak”, “yürürlük süresi” ve “taraflar” başlığı altında giriş ve usul mahiyetinde ilk 4 madde çıkacak olursa, toplamda 211 maddeden ibaret 3. Dönem toplu sözleşmesinde (2016-2017) yer alan 211 maddenin 71 maddesinin 2. Dönem(2014-2015) toplu sözleşme maddelerinin aynen tekrarı, bir başka ifade ile “süre uzatımı”, 19 maddesi sayısal verilerdeki değişmeler nedeniyle yapılan güncelleme, 96 maddesi yeni madde ve 25 maddesinin ise “çalışma yapılacağını” öngören temenni maddeleri niteliğinde olduğu savunuldu.


Yeni maddeler arasında ve “kazanım” olarak sunulan; örneğin, işveren vekilleri oldukları için sendikaları ilgilendirmeyen “PTT Baş Müdürlerine ödenecek ücret ve tazminat” ile “Büyük şehir belediyelerine bağlı genel müdürlük daire başkanlarının ek göstergesi”nin toplu sözleşmede niçin yer aldıklarının anlaşılamadığı, yine sadece 15 kişiyi ilgilendiren veya kimi ilgilendirdi dahi bulunamayan maddeler olduğu da savunuldu. 

tablo.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.