Trump’tan YPG’ye ağır silah kararı

Trump’tan YPG’ye ağır silah kararı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah verilmesi talimatını onayladığını açıkladı. Beyaz Saray, “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Washington’daki üst düzey Türk heyetini ayaküstü Oval Ofis’te kabul ettiği ve Pazartesi günü Pentagon’u Suriye’de YPG’ye Rakka operasyonu öncesinde ağır silahlar verilmesi için yetkilendirdiği ortaya çıktı. Trump’ın tam bir hafta sonra Beyaz Saray’da ağırlayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini “YPG’ye verilen desteğin geçici ve taktik” olduğu argümanıyla aşmaya çalışacağı tahmin ediliyor. Washington’ın Ankara’yı teskin etmek üzere şehirdeki heyete verdiği mesajlara dün Trump’ın kararını kamuoyuna duyuran Pentagon açıklamasında da yer verildi.

 ABD, SDG’Yİ SEÇTİ

Pentagon’un baş sözcüsü Dana White dün yaptığı yazılı açıklamada Başkan Trump’ın Pazartesi günü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki Kürt unsurların silahlandırılması için onay verdiğini bildirdi. Açıklamada, Türkiye’nin “Rakka’yı bizim koordinasyonumuzda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte rahatlıkla alabiliriz” tezinin Trump yönetiminde kabul görmediğini açıkça ortaya koyan şu ifadelere yer verildi: “Başkan, Savunma Bakanlığı’nın DEAŞ’a karşı Rakka’da net bir zaferi mümkün kılmak için SDG içindeki Kürt unsurları silahlandırmasına onay verdi. Koalisyon güçleriyle ortaklık içindeki SDG yakın zamanda Rakka’yı ele geçirebilecek sahadaki tek güç.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.