Tüm Memurlar İşten Çıkartılabilir!!!

Tüm Memurlar İşten Çıkartılabilir!!!

Son dönemde 657 sayılı kanunun değiştirilmesi var. Kanun kapsamında birçok değişiklik öngörülüyor. Kulislerde işten çıkarılamayan memurların, iş güvencesinin ortadan kalkacağı konuşuluyor.

Son dönemde 657 sayılı kanunun değiştirilmesi var. Kanun kapsamında birçok değişiklik öngörülüyor. Kulislerde işten çıkarılamayan memurların, iş güvencesinin ortadan kalkacağı konuşuluyor.

internethaber.com yazarlarından Mustafa Bostancı,

'Benim memurum işini bilir'

başlıklı bugünkü yazısında, 657 sayılı kanunda değişmesi muhtemel noktalara değindi.
İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın hatıralarda yer edinmiş önemli sözlerinden biridir bu. Oysa Özal, "Benim memurum işini bilir" sözünü, Anavatan Partisi milletvekillerinin bürokratların icraatlarından rahatsız olduklarını dile getirmeleri üzerine, "Siz ne derseniz deyin, benim memurum işini bilir, işini yapar. Bana bürokratlarımı değiştirmeyi teklif etmeyin" manasında söylemiştir.

657 SAYILI KANUN NASIL DEĞİŞECEK?

Özal’dan bu döneme, özellikle memur sendikalarının kararlı mücadelesiyle, kamu görevlileri çok büyük kazanımlar elde ettiler. Devlet memuru statüsünde çalışanların en büyük kazanımlarından biri, şüphesiz “iş güvencesi”. Şu sıralar gündemde 657 sayılı kanunun değiştirilmesi var. Kanun kapsamında birçok değişiklik öngörülüyor.

"TEK BİR  İŞGÜCÜ SINIFI"

Kamu çalışanları için hizmet sınırlarının yeniden belirlenmesi, kamuda engelli çalışma oranının yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkarılması, performansı yüksek memurun daha çok maaş alması, esnek çalışma saatleri, hafta sonlarının yıllık izin süresinden sayılmaması, disiplin cezalarının yeniden tanımlanması, kadro ve gösterge iyileştirmesi gibi birçok değişiklik ön plana çıkıyor. Yapılacak olan değişikliklerle birlikte memur ve işçi ayrımının ortadan kaldırılması, “çalışan” adı altında tek bir işgücü sınıfının oluşturulması hedefleniyor.

"MEMURLAR TAMAMEN İŞTEN ÇIKARILABİLİR"

Bilindiği gibi, devlet memurları haricindeki tüm çalışanlar, işverenin takdiriyle ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılabilirler. Devlet memurları ise, ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek dahi işten çıkarılamaz. Bu güvence, devlet memurunun asla işten çıkarılamayacağı anlamına da gelmez. Devlet memurlarının hangi hallerde tekrar atanmamak üzere işten çıkarılabileceği, 657 sayılı kanunun, 125. Maddesinin, E bölümünde düzenlenmiştir. Devlet memurları sınırsız bir iş güvencesine sahip olmamakla birlikte, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe durdurması gibi cezalar alabilirler veya ilgili kanunda dikkat çekilen haller durumunda tekrar atanmamak üzere tamamen işten çıkarılabilirler.

KANUN DEĞİŞİMİYLE ORTAYA ÇIKABİLECEK TEHLİKELER VE AÇIKLAR

Yapılması planlanan değişiklikler, sendikalar ve kamu görevlilerinin öncelikli gündem konusu. Yakın zamanda önemli bir toplu sözleşme sürecinden birçok kazanımla çıkan, bir milyona yakın üyesiyle Türkiye’nin en büyük ve yetkili sendikası Memur- Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın “İş güvencesi Memur-Sen ve kamu görevlilerinin ortak kırmızı çizgisidir” diyerek, 657 sayılı kanunda yapılacak olan düzenlemelerle devlet memurlarının en büyük kazanımı olan iş güvencesinin ortadan kalkacağına ve iş güvencesi olmadığında ortaya çıkacak tehlikeler ve açıklar konusunda yeterli değerlendirmenin yapılmadığına dikkat çekiyor.

RADİKAL DÜZENLEMELER

Gelinen noktada, 657 sayılı kanun kapsamında yapılması planlanan radikal düzenlemelerin memur sendikaları ve ilgili STK’ların katılımıyla değerlendirilmesi, üzerinde hemfikir olunan değişikliklerin daha geniş bir toplumsal mutabakatla gerçekleştirilmesi sağlıklı olacaktır.

"YOKSA BU PİLAV ÇOK SU GÖTÜRECEK..."

Yoksa bu pilav çok su götürecek, güçlü sosyal ve ekonomik adımlar atması beklenen hükümet ile toplumu yoracaktır. 3 milyonun üzerindeki kamu görevlisinin gerilmesi ve meydanlara inme ihtimali iç ve dış sorunlarla uğraşan ülkemizin atması gereken adımları güçleştirecek, hükümetin ilgisini dağıtacaktır.

Mutlaka değişiklik yapılmasında toplumsal fayda görülen hususlar varsa paydaş kuruluşlarla mutfak çalışmalarının yapılması ve uzlaşı yollarının aranması doğru olandır. 1 Kasım'la yakalanan bahar havası ne kadar sürdürülebilirse ülkemiz o kadar rahat edecek ve başını kaldırıp dışarıya bakma fırsatı bulacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.