Türk Zeka Oyunu Mangala Fransa’da

Türk Zeka Oyunu Mangala Fransa’da

Ankara Keçiören Hacı Sabancı Ortaokulu‘nun koordinatörlüğünde yürütülen “ÜÇ KUŞAK KÖPRÜSÜ: ZAMANSIZ OYUN VE OYUNCAKLAR” adlı AB Erasmus/Okul Eğitimi Stratejik ortaklık Projesi kapsamında, 8-14 Mayıs 2016 tarihlerinde Fransa’nın Lion/Billom şehrinde bir di

Ankara Keçiören Hacı Sabancı Ortaokulu‘nun koordinatörlüğünde yürütülen “ÜÇ KUŞAK KÖPRÜSÜ: ZAMANSIZ OYUN VE OYUNCAKLAR” adlı AB Erasmus/Okul Eğitimi Stratejik ortaklık Projesi kapsamında, 8-14 Mayıs 2016 tarihlerinde Fransa’nın Lion/Billom şehrinde bir dizi etkinlikler düzenlendi.

Geleneksel oyun ve oyuncaklar vasıtasıyla büyük anne/büyükbaba, anne/baba ve çocukları bir araya getirmeyi, aralarındaki iletişimi kuvvetlendirmeyi ve büyük aile bireylerinin hem aile hayatına etkin katılmasını hem de çocukların eğitimine katkı sağlamalarını amaçlayan proje çalışması yaklaşık iki yıl sürecek. Proje kapsamında katılımcı ülkelerin kültürel değerlerinin tanıtılması, ortak hedeflerin belirlenerek bu hedefler doğrultusunda ortak çalışmaların yapılması da proje çalışmasının gündemi arasında.

mangala1.jpg

Türkiye ile birlikte Kuzey İrlanda, Fransa, Norveç, Romanya, İtalya, Letonya, Bulgaristan olmak üzere sekiz ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen projenin üçüncü çalışmasını gerçekleştirmek üzere, Hacı Sabancı Ortaokulu öğretmenleri Havva Geylan, Ayşe Akalan, Yasemin Ünlü, Nihal Balçık ve Mesut Özkan’dan oluşan proje ekibi, bir haftalık çalışma ve inceleme ziyareti kapsamında Fransa’nın Billom şehrinde çalıştay, atölye çalışmaları, paydaş STK ve okul ziyaretleri gerçekleştirdiler.

Billom Belediye Başkanlığında düzenlenen açılış programında bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Havva Geylan, bir hayalle başlayan fikrin artık uluslararası bir proje çalışması haline gelmesinden çok memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Yaklaşık bir yıl önce bir grup öğretmen arkadaşımızla ortak bir hayal kurmuştuk. Değişen ekonomik ve sosyal koşulların olumsuz bir sonucu olarak geniş aile bireyleriyle birlikte yaşam artık söz konusu değildir. Bu da hem büyük ebeveynlerin aile yaşamından dışlanmasına hem de büyükanne ve büyükbabaların torunlarıyla iletişim ve ilişkilerinin kopmasına neden oluyordu. Sağlıklı aile ilişkilerini ve çocukların eğitimini de olumsuz etkileyen bu durumun iyileştirilmesi gerekiyordu. İşte bu problemin geleneksel oyunlarla aşılabileceğine dair bir hayal kurmuştuk. Ne mutlu bizlere ki, sekiz ülkeden meslektaşlarımızın bu hayalimize ortak olmasını sağlayacak uluslararası bir projeyle ortak bir fikir ve çalışmada bir araya geldik. İnanıyorum ki, yaklaşık iki yıl sürecek olan bu proje çalışmamız neticesinde çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Biz Türkiye olarak diğer yedi ülkeden gelen meslektaşlarımızdan ve yaptığımız ülke ziyaretlerinden çok önemli deneyimler kazanıyoruz. Proje çalışmamız süresince elde edeceğimiz kazanım ve ortaya çıkacak fikirlerle ülkelerimizde bir sosyal müfredat önerisini de gündeme getireceğiz. Böylece proje hedeflerimizin kalıcı hale gelmesi için eğitim boyutunda da bir adım atmış olacağız. Proje çalışmamıza emek veren bütün meslektaşlarımıza ve katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

mangala2.jpg

Proje ekibinin Fransa’daki programı kapsamında okul ve paydaş STK ziyaretleri de gerçekleştirildi. Ayrıca “Dezavantajlı Gruplar Odaklı Çalıştay” ve “Sosyal Müfredat Çalıştayı” düzenlendi. Yine ayrıca “Geleneksel Yüzey Oyunları Çalıştayı” ile de katılımcı ülkelerin getirdiği geleneksel oyunlar karşılıklı tanıtılarak grup çalışmaları yapıldı, örnek ders planlaması gerçekleştirildi. Bu grup çalışması kapsamında, Türkiye ekibi de geleneksel Türk zeka oyunu Mangala oyununun tanıtımını yaparak örnek uygulama sunumu gerçekleştirdi. Yüzyıllardır değişik Türk topluluklarında oynanan ama son yıllarda yaygınlığı azalan Mangala’nın, proje kapsamında yürütülen faaliyetlerle tekrar canlandırılacağını ve büyük ebeveynlerle torunlar arasında bir iletişim ve etkileşim vasıtası haline getirileceğini söyleyen proje ekibi, Mangala’nın ve başka diğer geleneksel oyunların projenin hedeflerinin gerçekleştirilmesinde çok önemli bir işlev göreceğini belirttiler.

www.turkiyeegitim.com 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.