TURKISH NORM,TURKISH FORM

TURKISH NORM,TURKISH FORM

TURKISH NORM,TURKISH FORM

2012-2013 Eğitim Öğretim yılının başlamasına bir hafta kala birinci sınıfların okula başlamalarına da bir gün kala her eğitim öğretim yılı gibi bu eğitim yılı da sancılı başlıyor.Sancıların sebebi ,en önemli sebebi belirsizlikler…

Belirsizlikler insanlarda endişe ve korku yaratır.Bir süre sonra insanın ruhsal durumunu bozar.Milli Eğitim Bakanlığı bu belirsizlikleri zamanında çözümleyip,belirgin hale getirdiği kadar başarılı sayılır.

Bu günün en önemli belirsizliği öğretmen eksikliğidir.

Bu eksiklik nasıl gideriliri diye düşünürken bakanlığın alacağı 40 bin öğretmenin illere göre dağıtımı açıklandı.Bizim ilimize verilen kontenjanı ve ilçemize verilen öğretmen sayısını görünce yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam.

İlimizde bulunan öğretmen sayısı bunların ilçelere göre dağılımı,il merkezinde branşlar bazında açıklanan norm fazlası öğretmen sayısını düşündüğümüzde Milli Eğitim Bakanlığına hak vermemek mümkün mü?Hem yüzlerce öğretmen il merkezinde norm fazlası olacak, hem de bakanlıktan bu ile yeninde öğretmen vermesini bekleyeceksiniz.Yani yaptığınız hataya bakanlığın da ortam olmasını isteyeceksiniz,Bu nasıl bir personel yönetimidir?

Yıllar önce Norm kadro yönetmeliği çıkartıldı.Bu yönetmelik taşra yöneticilerine tanıtırken sanki çarpık personel istihdamının tek çaresi NORM KADRO yönetmeliği imiş gibi lanse edildi.Gerçek anlamda uygulanırsa sorunlara çare olacak Norm Kadro yönetmeliğini,yine kendimize göre yorumlayıp,kuşa çevirmeyi başardık ve yönetmelikteki açıkları kullanarak bunu da TURKISH (Türk işi) yapmayı becerdik.

Özü ne idi bu yönetmeliğin.Amacı ne idi?Yönetmeliğin amaç maddesi:” Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile diğer eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.”peki ilkeleri ne idi?Yönetmeliğin ilkeler metninden alalım.

a)Okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi,

b) Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi,

c) Eğitim yönetiminin her sürecinde, edinilen çağdaş teknolojiden en etkin ve verimli biçimde yararlanılmasının gerekliliği,

d) Bir öğretmene düşecek haftalık toplam ders yükünün yasal boyutta öngörülen sınırlar içinde kalması,

e) Okul ve kurumların tür ve derecelerine göre her bir sınıf, şube veya gruptaki öğrenci sayısının uluslararası normlarda kabul edilen sınırlar içinde olması, temel ilke olarak dikkate alınmıştır.

Ne için çıkartılan bir yönetmeliğin neye dönüştüğünü anlamak açısından bakınız.Bir ilde bir ilçede il ve ilçe merkezinde yüzlerce öğretmen çeşitli branşlarda fazla olacak,diğer bir ilçe ise yüzlerce öğretmeni ücretli olarak istihdam edecek?

Bir il de bazı öğretmenler sadece maaş karşılığı dersini doldurarak,maaş alacak diğer tarafta bazı ilçeler çalıştırmaya ücretli öğretmen dahi bulamayacak ve ücretli öğretmen profili eğitim yüksek okulu mezunlarına kadar indirgeyecek.

İktisatçıya matematik,

İşletmeciye edebiyat,

Turizmciye İngilizce,vereceksiniz.Vermek zorundasınız.

*** *** *** ***

Ama sınavlarda herkese aynı soru.

Dersleri vererek öğrencilerin eğitimlerine katkı sunacak insan aramaya başlayacak..

Bu durum sadece öğretmen istihdamında değil, memur istihdamında da böyle…

Bir ilçede memur şef oturmaya masa sandalye bulamazken,diğer ilçeler memur hizmetli bulamıyor. Bir yer abad edilirken aynı ilin bir başka ilçesi yokluklar içinde kıvranıyor.

Bu çarpık personel istihdamının en önemli kaynaklarından birisi geçici görevlendirmeler di.Sayın bakanın talimatı ile bu durum bir nebze çözüldü.Öğretmenler sınıflarına gitmeye başladı.

Şimdi geldik 6287 sayılı yasa ile gelen ve temel stratejilerde yapılan değişiklikler ile getirilen 4+4+4 sistemi ve Ortaya çıkan norm fazlası öğretmenlere…

İl merkezine adeta yığınak yapılmış,yönetmelikler hiçe sayılarak bir yolunu bulan kapağı atmış il merkezine…

İl merkezinde yönetmeliklere rağmen yaratılan,yönetmeliklere aykırı olarak ortaya çıkartılan bu atıl kapasite norm kadrosu öğretmenler ihtiyaç olan ilçelere ve okullara re’sen atanabilecek mi?

Yoksa körlerin dolması yeme hikayesi devam mı ettirilecek?

“Anlatılır ya…birkaç görme engelli arkadaş biber dolması yiyorlarmış.Birisi diğerine sormuş.Arkadaş neden dolmaları çifter çifter götürüyorsun?

Diğeri arkadaş görmediğin halde nereden biliyorsun çifter çifter yediğimi?

Ben öyle yapıyorum da ondan”…demiş…

Bekleyip göreceğiz.Bu norm kadro yönetmeliğine rağmen il merkezlerindeki öğretmen yığınağı dağıtılabilecek mi?

“Yoksa alavere dalavere kürt mamo sen nöbete”klasiği devam ettirilecek mi?

Abdulkadir YÜCE

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.