Türkiye, Menderes ve arkadaşlarının mezarlarına akın etti

Türkiye, Menderes ve arkadaşlarının mezarlarına akın etti

Merhum Başbakan Adnan Menderes, dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idam edilişlerinin 51. Yıl dönümünde kabirleri başında anıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Menderes'in tek parti sürecinin ardından cesaret göstererek demokrasiyi telaffuz ettiğini söyledi.Menderes, Polatkan ve Zorlu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın öncülüğünde Anıtmezar'daki kabirleri başında anıldı. Merhum siyasetçileri anmaya Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anıtbemazr'da Kur'an-ı Kerim okundu ve okunan hatimlerin duası yapıldı. Duaların ardından söz alan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Menderes'in milletini çok sevdiğini, sevgisini de işlerini iyi yaparak gösterdiğini söyledi.

Menderes döneminin Türkiye'nin çarıktan medeniyete geçiş dönemi olarak anıldığını kaydeden Yeşil, "Tek partili dönemin yaşandığı bir sürecin ardından demokrasi telaffuz etmek cesaret işiydi. Yassıada'da Numan Esin ziyaretine geldiğinde Kürt sorunu hakkında ne düşündüğünü sormuştu. O esnada bile metanetiyle 'ben bu meselenin yine demokrasi içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Halkımın özgürlükle, kendini ifade edebilme hakkını vererek, sonra da onu yönetime ve icraata katıp onu bütünleştirerek çözümün demokraside olduğuna inanıyorum' demişti. Onu Yassıada'ya tıkayanlara verdiği cevap yine demokrasiydi." dedi.

Menderes'in Osmanlı hanedanına karşı yaptıklarına da değinen Yeşil, "Osmanoğulları bir kanunla ülkeden çıkarıldılar. 1952 yılında Paris'e gitmişti. Paris'te 2. Abdulhamit hanın kızı ve hanımının bulaşıkçılık yaptığını duydu. Tüyleri diken diken olmuştu. Türkiye'ye döndü ve ilk işi çıkardığı bir kanunla onların ülkeye dönmelerin sağlayıp o aileyi İstanbul'a yerleştirdi. Düzenli bir şekilde ziyaretlerini ihmal etmedi. Ecdadına saygılıydı. Birileri onları kovmuştu. O, onları kendi ülkelerine davet etmişti. Tıpkı bugün o yaptığı hamleyi bugün sizler onu bağrınıza basarak gösterdiğiniz gibi." diye konuştu.

Ezanın onun döneminde aslına döndüğünü hatırlatan Yeşil, Menderes'in bu nedenle günlerce gözyaşlarını tutamadığını aktardı. 1956 yılında bugünkü Kocatepe Camii'nin arsasını tahsis ettiğini ve 100 bin lira da bağışta bulunduğunu söyledi.

Menderes'in nezaket çerçevesinde yaşadığını ifade eden Yeşil, "Yassıada yargılamalarında karşısındakinin o kadar haşin, kaba ve densiz ifadelerine karşı o nezaketi içinde 'efendim' diyerek başlayan savunmasını biliyoruz. Nezaket çerçevesini hiç bozmadı. Bir değerler, faziletler meşrebi gibi yaşadı." dedi.

Zaman

Yazının devamı:

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1346098&title=turkiye-menderes-ve-arkadaslarinin-mezarlarina-akin-etti

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.