Türkiye Rusya'nın savaş uçağını düşürdü

Türkiye Rusya'nın savaş uçağını düşürdü

SURİYE sınırından gelen son dakika haberlere göre bir savaş uçağı düşürüldü. TSK askeri kaynaklarına göre savaş uçağı sınır ihlali yaptığı için Türk jetleri tarafından vuruldu.

SURİYE sınırında Türkmen Dağı bölgesinde savaş uçağı düştü. Gelen son dakika haberlere sınır ihlali yapan savaş uçağını Türk jetleri vurdu. Bu bilgi Türk askeri yetkililere dayandırılarak duyurdu. Genelkurmay sitesinden henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

Vurulan savaş uçağının Rusya'ya mı yoksa Suriye'ye mi ait olduğu henüz netleşmiş değil. Uçağın Türk hava sahasını ihlal etmesi sonucunda Türk jetleri tarafından düşürüldüğü öğrenildi. Düşürülmeden önce uyarıldığı daha sonra vurulduğu belirtildi.

Daha önce Rusya savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmişlerdi. Angajman kuralları gereği Türkiye tekrarı halinde ihlali yapan uçağı vuracağını söylemişti.

PİLOTLAR ATLADI

Cephedeki Türkmen kaynaklar, Türkiye sınırına çok yakın olan Suriye'nin Yamadi Köyü'nde kurulu çadırların üzerine düştüğünü pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi.

EL CEZİRE : RUSYA UÇAĞI

Katar merkezli El Cezire televizyonu, Suriye'de Türkiye sınırında düşen savaş uçağının Rusya'ya ait olduğunu ileri sürdü.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, düşürülen uçağın Türkiye'nin Hava Sahasını ihlal ettiği, daha sonra uyarıldığı ve angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğü belirtildi. Düşen uçağın SU24 tipi Rus uçağı olduğu bildirildi.

DAVUTOĞLU AKAR VE SİNİRLİOĞLU'NDAN BİLGİ ALDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla NATO-BM nezdinde girişimde bulunulacağı belirtildi.

RUS ELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, düşen uçakla ilgili bilgileri olmadığı belirtildi.

SURİYE'DE SAVAŞ UÇAĞININ DÜŞME ANI GÖRÜNTÜLERİ:

DÜŞEN UÇAĞIN MODELİ BELLİ OLDU

Düşen uçakla ilgili yorum yapan askeri uzmanlar, bu uçağın Suriye Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Mig-23 olduğuna dikkat çekti. Askeri kaynaklar, sınır ihlali yapan uçağın, Türk F-16'ları tarafından vurulduğunu ileri sürdü.

1960’ların ikinci yarısında Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen Mig-23’ler, saldırı görevlerinde kullanılıyor. Tek motorlu uçak, saatte 2 bin 445 kilometre hıza çıkabiliyor. Tek pilot tarafından kullanılan uçak halen Suriye Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 23 Mart 2013 tarihinde sınır ihlali yapan Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-23 tipi uçağı vurmuştu. Dört kez sınır ihlali yapan uçak, Türk F-16’larının AIM-120 AMRAAM füzesiyle isabet almasının ardından pilot fırlatma koltuğu ile uçağı terk etmişti.

Uçaktan sağ kurtulan pilotun atlama anı:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.