Türkiye'nin yüzde 93'ü okuryazar

Türkiye'nin yüzde 93'ü okuryazar

UNESCO Türkiye Milli Komitesi (UTMK) Eğitim Komitesi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Safran, UNESCO'nun 2015 eğitim hedeflerini anlattı. Safran, Türkiye'nin okur yazar karnesini de açıkladı.

 

UNESCO Türkiye Milli Komitesi (UTMK) Eğitim Komitesi Başkanı Prof.Dr. Mustafa Safran, 8 Eylül Uluslararası Okuryazarlık günü kapsamında Türkiye ve dünyadaki okuryazarlık oranlarını, UNESCO'nun 2015 Herkes İçin Eğitim (EFA) hedeflerini anlattı.
 
8 Eylül Uluslararası Okuryazarlık Günü dolayısıyla Paris'te bulunan Safran, AA muhabirine, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) her bireyin okuryazarlık hakkının kazanması ve okuryazarlığın küresel boyutta yaygınlaşması için yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
 
2015'de hedef çocuk okuma-yazma oranını yüzde 50 arttırmak
 
Safran, UNESCO'nun okuryazarlık konusunda sürdürdüğü Herkes İçin Eğitim (EFA) hedeflerinin dünya çapında yaygınlaşması amacıyla 8 Eylül'ün Uluslararası Okuryazarlık Günü olarak kutlandığını ifade etti.
 
Safran, EFA hedeflerinin 2015 yılına kadar çocuk, genç ve yetişkin öğrenim ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığını dile getirerek, hedeflerden en önemlisinin 2015'e kadar kadın ve çocuk okuryazarlık oranını yüzde 50 arttırmak olduğuna vurgu yaptı.
 
796 milyon kişi okuma-yazma bilmiyor
 
Safran, Türkiye'nin dünya okuryazarlık sıralamasında ilk 20'de yer aldığını dile getirerek, erkeklerde okuryazarlık oranının yüzde 97, kadınlarda yüzde 79 ve genel ortalamanın da yüzde 93 olduğunu dile getirdi.
 
Dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 17'sinin (796 milyon kişi) okuma yazma bilmediğine dikkati çeken Safran, bu sayının üçte ikisinin kadınlardan oluştuğunu vurguladı.
 
Safran, dünyada kadın okuryazarlık oranının yalnızca 19 ülkede erkeklerinkinden fazla olduğunu ifade ederek, 41 ülkede ise kadın okur yazar sayısının erkek okur yazar sayısından neredeyse yüzde 50 daha az olduğunu kaydetti.
 
Safran, 2015 yılına kadar dünyada 19 milyon yeni öğretmene ihtiyaç duyulacağını ve bu ihtiyacın çok büyük bir kısmının Afrika'da istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.
 
2003 yılında başlayan BM okuryazarlık On Yılı'nın, 2012'de final yılı olduğuna vurgu yapan Safran, söz konusu 10 yılda hayata geçen organizasyon ve elde edilen verilerin değerlendirilmesinin yapılarak, BM Genel Kurulu'nun sonuç raporunu 2013 yılında yayımlayacağını da belirtti.
 
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.