Üç döneme üç formul

Üç döneme üç formul

AK Parti'de üç dönem kuralının 1 Kasım'daki genel seçimlerde uygulanmaması için üç farklı formül üzerinde durulurken, yapılacak hamle ile partinin önemli isimlerinin önü açılmış olacak.

Şerife Güzel

AK Parti'de üç dönem kuralına ilişkin tüzük değişikliği konusundaki çalışmada üç olasılık üzerinde duruluyor. Birinci seçenek, "Tüzükteki üç dönem kuralının tümüyle kaldırılması." Ancak kuralı tüzüğe koyduran partinin kurucu genel başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel başkanlığı döneminde kendisine bu konuda gelen değişiklik taleplerine sıcak bakmamış ve kuralın korunması konusunda katı bir tutum sergilemişti. Şimdi planlanan değişiklik yapılırken de Cumhurbaşkanı'nın görüşünün dikkate alınacağı bir düzenleme üzerinde durulacağı belirtiliyor. Dolayısıyla bu kuralın korunabileceği ancak geçici bir düzenlemeyle 7 Haziran'da 3 dönemine girmiş olan isimlerin önünün açılabileceği ifade ediliyor.

Tüzüğe geçici madde

AK Parti'de oluşturulan tüzük komisyonunun üzerinde durduğu ikinci seçenek, tüzüğün ilgili maddesinde belirtilen kuralın, bu seçimler için işletilmeyeceği konusunda geçici bir madde konulması. Bu şekilde bir formül işletilmesi halinde üç dönem kuralı esas olarak korunmuş olacak, ancak sadece bu dönem 3 döneme takılacak olan 26 ismin yeniden milletvekili olabilmesinin önü açılacak.

Kurala süre şartı

Üçüncü seçenek de tüzüğün ilgili maddesine belirli bir sürenin altında kalan (Örneğin 1 yıl ya da 6 ay) sürelerin "seçim dönemi" olarak kabul edilmeyeceğine ilişkin bir ekleme yapılması. Bu durumda ise yine üç dönem kuralı işletilmeye devam edilecek. Ancak 7 Haziran sonrası yaşanan durum gibi kısa sürede bir seçimin yenilenmesi durumlarına karşı bu sürelerin bir seçim dönemi olarak dikkate alınmaması sağlanmış olacak.

Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.