Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği 2. Olağan Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği 2. Olağan Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı

Ülkemizde kurulan ilk eğitim sendikası olan ve 11 yıldır fiili olarak faaliyet gösteren Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin 2. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Ülkemizde kurulan ilk eğitim sendikası olan ve 11 yıldır fiili olarak faaliyet gösteren Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin 2. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva, Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asylbek Toktogulovu, Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı Elvin Hasan, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Orhan Vulkan, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mirza Jafarrzade, Irak Türkmen Eğitimciler Öğretmen Örgütü Genel Başkan Yardımcısı Ali Gülboy, Kıbrıs Türk Memur Sendikası Genel Başkanı Kağan Mındıkoğlu, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafeddin Deniz, Türk Kültür-Sanat Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi, Türk Emekli Sen Genel Başkanı Osman Özdemir,  Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara Şube Başkanları ve delegeler katıldı.  

Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan başkanlığına Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, divan üyeliklerine Azerbaycan delegasyonundan Emil Rustamov ve Türkiye delegasyonundan Emine Doğruoğlu seçildi.

Toplantıda UAESEB’e üye kuruluşların temsilcileri birer konuşma yaptı. Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk açılış konuşmasında şunları kaydetti: “2006 yılında Kırgızistan’da Issık Gölde oluşturduğumuz UAESEB, 11. Yılını kutluyor. Tabi UAESEB’in resmi olarak kurulmasına gayret gösterdik ama maalesef birtakım sebeplerle, bürokratik engellemelerle ancak 3 yıl önce, yani 2014 yılında ilk genel kurulumuzu yapabildik. UAESEB, 2006 yılından 2014 yılına kadar gayri resmi olarak faaliyetlerini sürdürdü. Daha sonra engellemeleri aştık ve 2014 yılında resmen Türkiye dahil 8 ülkenin katılımıyla -Kırgızistan Kazakistan, Azerbaycan, KKTC, Makedonya, Kosova ve Irak’taki Kerküklü Türkmenleri bünyemize katarak- 2017 yılında 2. Olağan Genel Kurulumuzu yapıyoruz.

Bu birliği Tataristan, Türkmenistan, Özbekistan gibi diğer Türk Cumhuriyetlerini de önümüzdeki süreçte bünyemize katarak, el birliğiyle daha da büyüteceğiz. Türk dünyasında gerçekten böyle bir birliğe ihtiyaç var. Bu bir siyasi birlik değildir. Bakınız; eğitim, toplumun geleceğine yön veren en önemli faaliyettir. Eğitim alanında bu birliğe dahil ülkelerin birbiriyle tanışması, tecrübelerini, bilgi birikimlerini paylaşması son derece önemlidir.

1990’lı yıllara kadar gitme imkânımız bile olmayan Türk Cumhuriyetleri ile, bugün iç içe olmamız, hem kültürel, hem de eğitim hayatımızla ilgili birtakım birliktelikler oluşturmamız, birbirimizi tanımamız, sevmemiz birbirimize ihtiyacımız olduğunu vurgulamak bakımından çok büyük öneme sahiptir.

Bu noktada, birliğimizin oluşmasında büyük katıları olan Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asylbek Toktogulovu, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva ve  Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkanı Settar Mehbalıyev’e kuruluş esnasında gösterdikleri yakın ilgili, alaka ve şuur sebebiyle ayrıca teşekkür ediyorum.

Bu belki de yıllardır özlediğimiz bir şuurdur. Zira ilk hareketi gerçekleştirmek çok önemlidir. Bu hareketin daha da büyümesini arzu ediyorum. Eğitim alanındaki birliktelik çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki; Türk dünyasının eğitimle ilgili problemlerini çözmesi, kucaklaşması ve dünyada ağırlığı olan bir millet olması eğitimle elde edeceği başarılarla mümkün olabilir.

Bu birliğin temelinin Kırgızistan’da Issık Gölde atılması da Türklük açısından değerlendirdiğimizde anlamlı bir başlangıç olmuştur. Zira Issık Göl; Türklerin ilk doğduğu yerdir, Tanrı dağların eteğidir. Öte yandan inşallah tercüme problemi olmayan günler yakındır. Ortak Türkçeyi oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. İnşallah bu birlik buna da vesile olur.”

Konuşmaların ardından seçimler yapıldı. UAESEB Genel Başkanlığına yeniden İsmail Koncuk seçildi. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği 1. Olağan Genel Kurulu Zorunlu Organları şu şekildedir: 

Yönetim Kurulu: 

Asil: İsmail Koncuk (UAESEB Genel Başkanı), Musa Akkaş, Seyit Ali Kaplan, Cengiz Kocakaplan, Maria Amantaeva (Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı), Asylbek Toktogulov (Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı), Humbat Nagiyev (Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı).

Yedek: Ali Osman Akalan, Firdes Işık, Sinan Demirtürk, Yılmaz Yeşil, Zamira Makhanova (Kazakistan), Omurbek Moldokmatov (Kırgızistan), Mirza Jafarrzade (Azerbaycan)

Denetleme Kurulu:

Asil: Talip Geylan, Mehmet Yaşar Şahindoğan, Elvin Hasan (Makedonya).

Yedek: Ali Gülboy (Irak), Hatice Akçelik, Fatih Ali

Disiplin Kurulu:

Asil: Sami Özdemir, Kağan Mındıkoğlu (KKTC), Orhan Vulkan (Kosova).

Yedek: Meral Cengiz, Akın Manga (KKTC), Ferhat Aşıkferki (Kosova).

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.