Üniversite kontenjanları boş kalmamalı

Üniversite kontenjanları boş kalmamalı

Üniversitelerdeki boş kontenjan sayısı 100 binin üzerinde. Böylesi bir durum yediden yetmişe hepimizi ilgilendirmeli.

 

Çünkü bu boş kontenjanların maliyeti milyarlarca dolar ve bu para, bizim cebimizden çıkıyor.
Bu kadar kontenjanın boş kalmasının en önemli nedeni kalıcı ve ileriye yönelik bir yükseköğretim politikamızın bulunmaması.
Bir yanda üniversiteye girmek için can atan milyonlar, öte yanda boş kalan kontenjanlar.
Sizce de bu işte bir anormallik yok mu?
 
Herkes seyrediyor!
Boş kontenjanların dolması, Cumhurbaşkanı’ndan üniversite rektörüne, Başbakan’dan anne-babalara kadar herkesi ilgilendirmesine rağmen, olup bitenleri sadece uzaktan izliyorlar.
Hem de yıllardır. Oysa birileri çıkıp bu sorunu çözün dese çözülecek.Heba olan kaynaklar, milli servet.Eğitime, özellikle de okul öncesi eğitime ve Ar-Ge’ye kaynak bulunamazken, her yıl milyarlara Dolar’ın heba olmasını anlamak çok zor.
Başbakan Erdoğan dershaneler ve sınav sistemiyle ilgilendiği gibi bu konuyla da ilgilense, çok daha kalıcı sonuçlar alır.
Belki de bu sayede üç-beş yıl sonra gerçekten de sınavlara genel anlamda gerek kalmaz ve dershanelerin sayısı giderek azalır.
Bakalım bu sorunu üstlenip, çözüm için taşın altına elini koyacak babayiğitler çıkacak mı?
YÖK’ten beklemeyin, çünkü bu konular onları hiç ilgilendirmiyor!..
 
Burslar daha da artmalı
Ek yerleştirmede burs verenlerin sayısı çok arttı ama daha da artmalı. Çünkü boş kalacağına yarı fiyata ya da üçte bir ücrete öğrenim olanağı sunmak herkese avantaj sağlayacaktır.
Boş kalmasının ise hiç kimseye faydası olmayacaktır. Vakıf üniversiteleri gibi devlet üniversiteleri de boş kontenjanlarının dolması için çaba harcamalı. Bunun yolu da kayıt olan öğrenci sayısına göre devlet yardımından geçiyor. Bakın o zaman nasıl işe dört elle sarılacaklar...
 
KKTC üniversiteleri
KKTC üniversiteleri tüm olumsuz koşullara rağmen ciddi anlamda mücadele ediyor ve başarılı da oluyorlar. Çünkü kendilerinin KKTC için öneminin farkındalar. Keşke aynı önemi politikacılar ve Türkiye de görebilse.
KKTC üniversiteleri eskisi gibi değil. Giden öğrenciler akademik olarak fazlasıyla mutlu dönüyorlar. Dünyanın dört bir yanından öğrenci gelmesi de boşuna değil. Çünkü en uygun ücrete en iyi eğitimi alabiliyorlar. Uluslararası öğrenci artırma konusundaki başarıları, umarız başta vakıflar olmak üzere bizim üniversitelere ders olur. İlle de üniversiteli olmak isteyenler için aileleri kadar, üniversiteler de kesenin ağzını açmalıdır.
Bu yıllar, bu kaynaklar heba olmamalıdır...
 
Abbas GÜÇLÜ-Mİlliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.