Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Tercih listenize bu yıl 30 değil 24 bölüm yazacaksınız. Ancak istemediğiniz, yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız programları 24 tercihi doldurmak adına listenize almayın

Pervin KAPLAN

Üniversite tercihleri için maraton bugün başlıyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girerek, baraj puanları aştınız ve artık tercih sürecine girdiniz. Doğru, kurallara ve isteklerinize uygun bir tercih listesi hazırlamak en az sınavlarda başarılı olmak kadar önemli. Hatalı hazırlayacağız bir liste sizin herhangi bir programa girmenize engel olacağı gibi, istemediğiniz bir bölüme yerleşmenize de yol açabilir. Bu yüzden de tercihlerinizi dikkatli yapmalısınız.

Bugün başlayacak tercihler 3 Ağustos gecesi saat 23.59'a kadar sürecek. Tercihlerizi bireysel olarak yapacaksınız. Bunun için de ÖSYM'nin sitesinden aday sayfanıza TC kimlik numaranız ve şifrenizle girerek, tercih listenizi oluşturacaksınız. Yaptığınız tercih listesi üzerinde değişiklik yapmak isterseniz 3 Ağustos saat 23.59'a kadar zamanınız olacak. Daha sonra ise değiştirme şansınız olmayacak. Bir de hazırladığınız tercih listesinden bir çıkış almayı ve saklamayı unutmayın.

30 DEĞİL 24 TERCİH HAKKINIZ

VAR Bu yıl üniversite yerleştirme sisteminde önemli değişiklikler var. Bunlardan biri de tercih sayısı ile ilgili. Bu yıl adayların 30 değil, 24 bölümü tercih etme hakları var. Çünkü YÖK, 30 tercihin tümünün kullanılmadığını ve adayların yerleştikleri halde kayıt yaptırmadıklarını belirterek, "Kontenjanlar yanmasın" dedi ve tercih sayısını 30'dan 24'e indirdi. Bu yüzden geçen yıla göre 6 tercih daha az yapacaksınız.

HEPSİNİ YAZMANIZ ŞART DEĞİL

Tercihlerinizi hazırlarken 2016 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan yararlanacaksınız. Bu kılavuz ÖSYM'nin internet sitesinde var. Okumak istediğiniz programları ve koşulları bu kılavuzdaki bilgilere göre seçeceksiniz. Her programın karşısında bazı rakamlar göreceksiniz. Bu rakamlar size programların ücretli olup olmadığını, kayıt yaptırmak için hangi koşulları istediğini anlatan bilgiler verecek. Bu bilgileri de kılavuzun son sayfalarında bulacaksınız. Bu bilgileri incelemeden ve okumadan tercihlerinizi yapmayın.

24 tercih hakkınızın tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercih listenizi hazırlarken gerçekten yerleştirildiğiniz durumda kayıt yaptırmayı düşündüğünüz programları alın. Eğer yerleştiğiniz programa gitmezseniz gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınızın hesaplanmasında Ortaöğretim Başarı Puanı'nızın (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşecek. Örneğin bu yıl OBP 0.12 ile çarpılacak ve en fazla 60, en düşük 30 puan alacaksınız. Bu puanlar sizin yerleştirme puanlarınıza eklenecek. Ama yerleşip kayıt yaptırmasanız bile bu puanınız yarıya düşecek.

YERLEŞTİRME İŞLEMİNİZ NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirmenin nasıl işlediğini bilmeniz, tercih yaparken daha dikkati olmanızı sağlayacak. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılır. Sistemin esasları da şöyle işler:

 

- Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

- Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

- Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

- Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleş- tirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak.

TERCİH İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?

- Meslek yüksekokulu önlisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan.

-Açık öğretim önlisans ve lisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan.

- Özel yetenek gerektiren lisans programları: Ön kayıt için en az 150 puan. Devlet konservatuvarlarında lise devresi mezunlarına puan şartı yok. Engelli öğrencilerin YGS puanlarından birinin 100 olması yeterli.

- Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanları: YGS-LYS puan türünde en az 180 puan.

- Meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programları: İlgili LYS puan türünde en az 180.

KKTC DENKLİK İŞLEMLERİ

Lise ve yükseköğrenimini KKTC'de tamamlayanların diplomaları denklik işlemine tabii tutulmaksızın Türkiye'de geçerli olacak.Türkiye ile KKTC arasında 16 Ocak 2009'da imzalanan, iki ülkenin hukukuna göre kurulmuş üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletler arası anlaşmaya ekleme yapıldı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup lise öğrenimini kesintisiz KKTC'de örgün eğitim veren kurumda tamamlayan ve KKTC hukukuna göre kurulmuş üniversitelere YÖK'ün uygun görüşü ve üniversitenin belirlediği kurallarla yerleşenlerin diplomaları denklik gerektirmeden Türkiye'de geçerli olacak. 28

TEMMUZ TARİHLİ KILAVUZ DİKKATE ALINACAK

OHAL kapsamında kapatılan 15 vakıf üniversitesinin program ve kontenjanlarının silindiği 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. Adayların hata yapmaması için 28 Temmuz tarihli kılavuzu dikkate almaları gerekiyor. Yeni kılavuza ÖSYM'nin sitesinden ulaşılabilir. (Haber Türk)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.