1. HABERLER

  2. SORU-CEVAP

  3. Uzman Öğretmenlik İle İlgili Sorular-Cevaplar
Uzman Öğretmenlik İle İlgili Sorular-Cevaplar

Uzman Öğretmenlik İle İlgili Sorular-Cevaplar

Okuyucularımız tarafından sitemize son bir haftadır Uzman Öğretmenlik-Başöğretmenlik(KBYS) sınavı ile ilgili yoğun şekilde sorular gelmektedir. Bu soruların bazılarına cevap verilmesi gerektiğini düşündük...

A+A-

Soru 1: Sayın yetkililer uzman öğretmenlik değerlendirmesinde puanlar nasıl hesaplanacaktır?

Cevap 1: Kariye Basamakları;Öğretmen, Uzman Öğretmen, Kıdemli Uzman Öğretmen, Başöğretmen olmak üzere dört kademeye ayrıldı.Bu kademeler arasındaki değerlendirmeler%50 Sınav +%50 Değerlendirme Çizelgesi üzerinden oluşacak toplam puan üzerinden yapılacaktır.

Soru 2: Siteniz memurlar arasında büyük bir boşluğu doldurmaktadır sizlere teşekkür ederiz. Bu sınav ne zaman yapılacaktır? memurlar.biz olarak siz Milli Eğitim Bakanlığına bu sınavın hemen yapılmasını iletebilir misiniz?

Cevap 2: Sınavın ne zaman yapılacağını bilmemekteyiz. Sınavın yapılması için Milli Eğitim Bakanlığının KBYS için düşündüğü yeni düzenlemesini bitirmesini bekliyoruz. Biz defaatle Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine yapıcı anlamda yardımcı olabileceğimizi, bu sınavın 6,5 yıldır yapılmadığını, öğretmenlerimizin mağduriyetini dile getirdik. Hatta bir grup yazarımızı bu iş için görevlendirebileceğimizi ve 24 saatte Uzman Öğretmenlik-Başöğretmenlik(KBYS) düzenlemesini hazırlayabileceğimizi belirttik. Bu sözümüzün halen de arkasındayız.

Soru 3: Sayın yetkililer uzman öğretmenlik sınavının konu kapsamını bilmekte misiniz?

Cevap 3: Bize gelen bilgiler resmi olmayan bilgilerdir. Bu yüzden net olarak konuları bilmemiz mümkün değildir. Bu sınavın kapsamının; Türkçe, Pedagojik Formasyon, Genel Kültür, Millî Eğitim Mevzuatı, Eğitim Yönetimi ve Eğitim Sistemi İle İlgili Temel Bilgiler bölümlerinden oluşması beklenmektedir.

Soru 4:Sayın yetkililer, eşim çalışmıyor bir öğretmen maaşıyla nasıl geçindiğimde malumunuzdur. Bu yüzden parasını verip tezsiz yüksek lisans diploması da alamadım. Bakanlık bizi uzman öğretmenlik konusunda 7 yıldır mağdur ediyor. Lütfen sizde bize yardımcı olun ve bu tezsiz yüksek lisans olayına çözüm bulun. Saygılar

Cevap 4: Öğretmenlerimizin maddi anlamdaki mağduriyetlerini her zaman ve her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Tezsiz yüksek lisans sorununa gelince, okuyucularımızdan özellikle bu konuda çok yoğun mesaj almaktayız. Anlaşılan o ki bu rahatsızlıklar YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığına da ulaşmış, bize ulaşan bilgilere göre bakanlık tezli ve tezsiz ayrımında bulunacaktır. 

Soru 5: Sayın yetkili değerlendirme çizelgesi nedir?

Cevap 5: Uzman Öğretmenlik-Başöğretmenlik sınav puanına, puan olarak eklenecek kriterlerin belirtildiği formdur. Bu kriterler içerisinde birçok alt başlık bulunmaktadır. Kıdem, e-akademi eğitimleri, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler vb. gibi.

Soru 6:Uzman Öğretmenlik sınavı internet üzerinden mi yapılacak?

Cevap 6: Böyle bir şeyin olacağını düşünmüyoruz. İnternet üzerinden yapılan eğitim testlerinin cevapları anında internet ortamında yayılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının bu sınavı daha önceki sınavlarda olduğu gibi  ÖSYM ye yaptıracağını düşünmekteyiz.

Soru 7: Ben yönetici atamada uzman öğretmen olamadığımdan(yılım tutmadığı için sınava girememiştim) müdür olarak atanamadım. Geçmişe yönelik bu kaybım ve maddi kayıplarım giderilecek mi?

Cevap 7: Geçmişe yönelik bir zararın telafisi olacağını düşünmüyoruz fakat Milli Eğitim Bakanlığı bu haksızlığı görmüş olmalı ki yeni düzenlemeyi biran önce yetiştirmeye çalışmaktadır. Bu sınav yapılmadığı sürece de maalesef siz eğitimcilerimizin mağduriyeti katlanarak artacaktır. 

Soru 8: Sayın yetkili 2010 yılında atandım eski öğretmen arkadaşlarımıza baktığımda sınava dahi giremediklerinden mağdur olmuşlar. Stajyerliği kalkan tüm öğretmenler sınava girerse ileride olabilecek bu tür bir mağduriyeti yaşamayız o yüzden sizde bize yardımcı olur musunuz? Ayrıca kontenjan olayı var mıdır?

Cevap 8: Aldığımız bilgilere göre; Uzman Öğretmen, Kıdemli Uzman Öğretmen, Başöğretmen kademelerinde kontenjan sınırı bulunmayacak. 7 yılınıdolduran öğretmenler "Uzman Öğretmenlik",12 yılınıdolduran öğretmenler "Kıdemli Uzman Öğretmenlik", 17 yılını dolduran öğretmenler "Başöğretmenlik" sınavlarına katılabilecek. Çekincelerine gelince size hak vermekteyiz bu yüzden sınava girebilmek için kıdem şartının asgari düzeyde tutulmasından yanayız.

 

Not: Unutulmamalıdır ki bu cevaplar Milli Eğitim Bakanlığının KBYS üzerinde yapmayı düşündüğü yeni düzenlemeden öğrenebildiklerimiz ışığında verilmiştir. Bu cevaplar ilerleyen günlerde değişiklik gösterebilir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum