Veliler saatlerce sınıf aradı

Veliler saatlerce sınıf aradı

İstanbul’da yeni öğretim yılının ilk günündeki heyecan karmaşaya dönüştü. Bazı okullarda sınıf listeleri son güne bırakılınca veliler saatlerce çocuklarının sınıfını aradı

 

İstanbul’da 2 milyon 600 bin öğrenci ve 110 bin öğretmen eğitim öğretime başladı. Ancak bazı öğrenciler ve velileri için ilk gün heyecanı karmaşa ve kaosa dönüştü. Yeni eğitim öğretim yılı açılışını Üsküdar’da bulunan Saffet Çebi İlkokulu’nda yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yeni eğitim yılının tartışıldığı gibi sorunlarla başlamadığını belirterek, “Okullarımızı yeni sisteme hazırladık, ders kitapları ve altyapısı ile hazırız” dedi. 
İşte bizim gezdiğimiz birkaç İstanbul okulundan ilk gün manzaraları: İnşaatı devam eden şantiye görünümünde binalar, sınıfları belli olmadığı için derse giremeyen öğrenciler, prefabrik okul binaları, okullarının imam hatip okuluna dönüşmesini protesto eden veliler, 60 kişilik birinci sınıflar, orta okul olmasına rağmen tabelası ilköğretim olarak kalan binalar, tahtaların üzerinden atlayarak okula giden öğrenciler...
Bazı okullarda sınıf listelerinin asılması okulların açıldığı güne bırakılınca veliler saatlerce çocuklarının sınıflarını aramak zorunda kaldı. Bazı öğrenciler ise bu kadar bile şanslı değildi. Onların sınıfları dahi belli olmadığı için okullarına değil ancak okullarının bahçesine kadar girme şansını yakalayabildiler. Ders yapılmayacağını öğrenince de evlerine dağıldılar.
 
Şantiye okul
Esenyurt Kıraç’ta İstanbul’un en fazla öğrenciye sahip okullarından Kıraç İlköğretim Okulu’ndayız. Okulun iki binası var. Her ikisinde de eski tabela bulunmasına rağmen aslında okul, ilk ve ortaokul olarak ikiye ayrılmış durumda. 4 bin 500 öğrencisi bulunuyor. Ancak fazla öğrenciye sahip olmaktan çok daha önemli bir özelliği var; tam bir şantiye görünümüne sahip. Okulun dışına kurulan iskelelerde işçiler çalışıyor. Aralarında çok sayıda 5.5 yaş çocuklarının da bulunduğu ilkokul öğrencileri de iskelenin altından geçip bahçede oyun oynuyor. Okula 14 tane birinci sınıf şubesi açılmış. 30 öğrenciyi geçmemesi hedeflenen birinci sınıflarda 60 öğrenci bulunuyor. Veliler sınıf mevcutlarının fazla olmasından yakınıyor. İnşaat nedeniyle de güvenlik endişeleri var.
 
Elektrik odasında öğrenci!
Avcılar’da bulunan Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu başka bir sorunu gözler önüne seriyor. Bahçenin içinde 2 prefabrik binadan oluşan okulun bahçesi, çocuklarının sınıflarını bulmak isteyen velilerce doldurulmuş. Listede ismini bulan binadan binaya koşturarak sınıfı bulmaya çalışıyor. Tuvaletler pis, öğretmenler ortada yok. Tüm sınıflara girdiğimiz yaklaşık yarım saat okulda dolaştığımız halde karmaşadan kimse bizi fark etmiyor. Sınıflar küçük, koridorlar karanlık. Öğrencilerin koşuşturduğu 2’nci katta bulunan demir parmaklıklar ise yeterince yüksek değil. Koridorda bulunan elektrik odasının kapısı açık duruyor, öğrenciler içeriye girip çıkıyor. Okulun hemen yanından Turan Deresi geçiyor. Dere çevresindeki çamur ve kötü kokular hastalıklara davetiye çıkarıyor. Okulun önünde öğrenciler çöp, kömür ve moloz yığınlarının üzerinde oynuyor. Yerler dere çevresinden taşınan çamurla kaplı.
Okulun hemen karşısında Nihat Çandarlı İlköğretim Okulu bulunuyor. Aslında ortaokula dönüştürülmüş. Ancak bu dönüşüm okulun tabelasını değiştirmemiş. Hala ilköğretim tabelası bulunuyor. Öğrenciler bahçede özlem gideriyor. Sınıflarına giremiyorlar çünkü okulun demir kapısı tam bir kapı duvar. İçeri öğrenci alınmıyor. Çünkü henüz sınıflar belirlenmemiş. Öğrencilere de “Bugün gidin ders yok yarın gelin” denmiş. Okulun öğrencilerinden Özge ve Gizem Çam, durumu “İstiklal Marşı’nı okuduk. Daha sınıflar belli değilmiş, gidin, dediler” diye özetliyor.
Esenyurt’ta bulunan Emine Seviye Divrik Ortaokulu öğrencileri daha şanslı. Onlar kitaplarını almışlar, kendi deyimleriyle öğretmenlerinden nasihat dinlemişler. Okulları ikili öğretim yaptığı için de öğlen saatlerinde sınıflarını ilkokul öğrencilerine bırakarak günlerini tamamlamışlar.
Rıfat Ilgaz ve Ali Fuat Üstün İlköğretim Okullarında da durum farklı değil. Her iki okulda da önceki yıllardan kalan ilköğretim tabelası değişmemiş, veliler okulun camlarına asılı listelerden çocuklarının hangi şubede olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Ardından maraton devam ediyor bu kez de okulun içindeki koşturmayla sınıf bulunmaya çalışılıyor. Okul binalarının yetersiz kalması nedeniyle pek çok okulda ikili öğretim yapılıyor. Ortaokul öğrencileri okuldan çıkarken ilkokul öğrencileri okul önünde toplanıyor ve binanın boşaltılmasını bekliyor.
 
 
Öğretmenin tayini çıkmış
Eyüp’te bulunan Gümüşsuyu İlköğretim Okulu başka bir şantiye okul. Okulun bahçesinde yapımı devam eden ek bina nedeniyle öğrencilerin oyun alanında inşaat kumları, demirler, iş makineleri bulunuyor. Veliler ise çocuklarını okulda bırakmaya korktuklarını belirtiyor.
Yine Eyüp’te bulunan Zekai Dede İlköğretim Okulu öğrenci ve velileri okulun ilk gününe okul idaresiyle tartışarak başladı. Çünkü 3’üncü sınıf öğrencilerinin öğretmenleri başka bir okula tayin edildi. Öğretmenlerinin değişmesinin çocuklarını kötü etkilediğini söyleyen veliler, okul idaresinden çözüm isterken çocuklarının bu nedenle okula gelmek istemediğini belirttiler. İslam Bey İlköğretim Okulu’nun tuvaletleri içler acısı. Kırık dökük ve pis olan tuvaletlerin hastalığa davet çıkardığını söyleyen veliler ise oldukça huzursuz.
 
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.