Velilere uyarı: Seçmeli dersler için yarın son gün

Velilere uyarı: Seçmeli dersler için yarın son gün

5. sınıf ile her türlü lise, anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve akademik liselerin 9. sınıfında seçmeli ders alınacak.

Okul müdürlüklerine başvuru dilekçeleri vermek için son iki güne girildi.

4+4+4 eğitim sisteminin getirilmesiyle öğrenciler seçmeli derslerini 5. sınıftan itibaren alabilecek. Çocuklarına seçmeli ders almak isteyen velilerin okul müdürlüklerine başvuru dilekçelerini verme süresi yarın doluyor.

Yeni eğitim sistemi birinci sınıf öğrencilerin okula gelmesiyle dün başladı. Diğer sınıflar için zil 17 Eylül Pazartesi günü çalacak. Milli Eğitim Müdürlükleri son çalışmalarını tamamladı. Okul müdürleri sınıfları belirlemeye devam ediyor.

5. SINIF VE TÜM LİSELER İÇİN

Bu sene getirilen yenilikler arasında seçmeli dersler dikkat çekiyor. 31 Ağustos tarihli Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) genelgesi gereği bu yıl ortaokul 5. sınıf ile her türlü lise, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Mesleki ve Akademik liselerin 9. sınıfındaki öğrenci velileri, verecekleri dilekçeler ile Kur'an-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler ve birçok alanı ilgilendiren seçmeli derslerini seçebilecek. Çocuklarının bu dersleri almasını isteyen velilerin en son yarına kadar okul müdürlerine dilekçe vermesi gerekiyor.

EN AZ 10 ÖĞRENCİYE DERS AÇILACAK

Seçmeli derslerin seçimi tamamen veli ve öğrenciye bırakılıyor. Bu bağlamda öğrenciler seçmeli dersleri ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda velisinin de rehberliğinde seçecek. Bu durumda okul müdürlükleri 10 öğrencinin isteği oluşması doğrultusunda ders açmak zorunda kalacak.

DERSLER VİDEOLARLA TANITILDI

Ortaokullarda kayıtlı 5. sınıf öğrencileri Bakanlığın internet sitesinden seçmeli derslerin tanıtımlarını 3-10 Eylül tarihleri arasında inceleyerek kararlarını verebiliyor. Videolarda derslerin içeriği, dersin neden verildiği, derslerin nasıl işleneceğine dair görüntüler ve bilgiler yer alıyor. Veliler ve öğrenciler bu videolardan yararlanarak hangi dersi alacağına dair fikir sahibi oluyor.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ OKULLARDA

Ortaokul 5. sınıf öğrencileri Bakanlığın yayınladığı dilekçe örneğini kullanarak seçmeli derslerle ilgili müracaatlarını 1-12 Eylül tarihleri arasında öğrenim göreceği ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne ulaştırarak derse kaydını yaptırıyor. Ayrıca ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıflarında seçmeli derslerde aynı öğretim programları uygulanacak. Haftalık ders saati sayısına göre ortaokullarda 8 saat, imam hatip ortaokullarında ise 4 saat seçmeli ders seçilecek. Dilekçeler okul yönetimlerine ulaştıktan sonra 13-14 Eylül tarihlerinde E-okul ortamına okul müdürlüklerince her öğrenci için işlenecek.

HER ALANDA SEÇMELİ DERS VAR

Öğrencilerin seçebilecekleri derslerden bazıları şunlar: Kur'an-ı Kerim, Hz. Peygamber'in Hayatı (Siyer), Temel Dini Bilgiler, Yabancı Diller (İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça), Matematik Uygulamaları, Bilgi Teknolojileri ve Yazılım, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler, Drama, Bilim Uygulamaları, Görsel Sanatlar, Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Zeka Oyunları.

Dinçer: Artık öğrenciler bir kalıba dökülmeyecek

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ankara Mamak'taki Kazım Orbay İlkokulu'nda minikler için zil çaldı. Dinçer, törende yaptığı konuşmada hayata geçirilen kademeli eğitim sistemiyle bir taraftan toplumun eğitim düzeyini yükseltmeyi bir taraftan da bireylerin kendilerini geliştirmelerine imkan verecek bir okul iklimini oluşturarak eğitimin kalitesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dinçer, "En temel değişiklik, eğitim sistemimizin çocuklarımızın ilgi, yetenek ve beklentilerine uygun, esnek ve demokratik bir yapıya kavuşturulmuş olmasıdır. Bunun anlamı, çocuklarımızın belli bir kalıba dökülmeyip, kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir şekilde gelişimini sürdürmesi ve içindeki potansiyeli geliştirecek imkanların sunulmasıdır.

İkinci temel değişiklik; öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmaya daha çok önem veren müfredatın uygulanmaya başlamasıdır.

Bir başka ifadeyle, çocuklarımıza okulu, okumayı, öğrenmeyi vemerak etmeyi sevdiren bir öğretim programını, ilkokul öğrencileri için oyun esaslı öğrenme yöntemini getirdik. Ortaokul ve lise müfredatına ise seçmeli dersler koyduk. Bütün bunları yaparken de aslında yeni bir şey keşfetmedik. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde uzun yıllardır bu sistemin uygulandığını ve son derece olumlu sonuçlar verdiğini biliyoruz'' şeklinde konuştu.

Eğitimalanında önemli kazanımlar elde edeceklerinin altını çizen Dinçer, "Bazen gerçekten de bir şey değişince her şey değişir'' ifadesini kullandı

Dershanelerle ilgili somut bir şey söyleyemem

Dinçer, çaldığı zille ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitim için 2012-2013 eğitimöğretim yılı uyum programını başlattı. Daha sonra sınıflara girerek öğrencilere çeşitli hediyeler vererek velilerle sohbet etti. Burada gazetecilerin sorularını da cevaplayan Dinçer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dershanelerin kaldırılacağına yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine ''Çalışmalar tamamlandığı zaman sizlerle ayrıntısını paylaşırım. Şu anda o konuda çok somut söz söyleme durumunda değilim'' dedi.

LÜTFİ ERDOĞAN - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.