Velilere 'Z kuşağı' rehberi

Velilere 'Z kuşağı' rehberi

İlk zil pazartesi günü çalacak, 20 milyon öğrenci ders başı yapacak. Eğitimdeki kalite sorunu ise hem öğrencinin hem de velinin en büyük kaygısı. Peki, ne yapmalı? Uzmanlar 10 maddede çağa uygun becerileri açıkladı: Yaratıcılık ve innovasyon çok önemli.

IŞIL ÇALIŞKAN

Türkiye'de yeni eğitim-öğretim yılına, müfredat değişikliği, 'müstehcen karikatür' skandalı ve özel eğitim kurslarına yönelik ilk kez yapılan düzenlemelerle giriyor. İlk zilin çalmasıyla 20 milyon öğrenci eğitim maratonuna başlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemde, eğitim alanındaki kalite tartışmaları var. Peki, sistemin açıklarını kapatmak için aileler neler yapabilir? Eğitim uzmanları Cihat Şener ve Salih Ünsal, 21. yüzyıl çocuklarında olması gereken 10 beceri anlattı.

1- BİLİMSEL DÜŞÜNME

Önyargılardan kurtularak, bilimsel yöntemlerle düşünmek. Bilimsel düşünme ile dünyadaki teknolojik gelişmeleri bir araya getirebilen öğrenci, kendini geliştirir. Okullarda matematik, fizik, kimya, biyoloji, gibi dersler öne çıkarılmalı, müfredatta bu derslere öncelik vermeli.

2- EMPATİ KURABİLMEK

Bunu yapabilmek dünyadaki birçok sorunun çözümünü bulmak anlamına gelir. Bu maddenin ilk eğitimi ailede verilir, daha sonra toplum alanında tamamlanır.

3-EŞİTLİKÇİ DÜŞÜNEBİLMEK

Öğrencilere, ayrım yapmamayı öğretebilmeliyiz. Onlara kardeşlik düşüncesini aşılamalıyız. Haksızlığa uğramış biri için 'Onun yerinde ben olsaydım ne yapardım' diye düşünmesini sağlamak.

4- ALTERNATİFLER ARAMAK

Yaşamsal ihtiyaçlarımızı, kaynaklarımızı tüketmeden sağlamak. Özellikle enerji konusunda araştırıcı olmak ve fikir yürütebilir olmak. Öğrencilere bu alanda farkındalık oluşturmalıyız.

5- HAK DAĞITICI OLMAK

Yetersizi, yeteneksizi ya da bir konuda eksik kalmış olanı korumak. Öğrencilere, hakkaniyetli davranma bilincinin verilmesi lazım. Rol model olan anne ve babanın da hak dağıtıcı rolünü iyi yapmalı.

6-PROBLEMLERİ ÇÖZEBİLMEK

Bilgi çeşitliliğinin artması, problemleri daha da karmaşık hala getiriyor. Dijital dünyanın nimetleri, külfetleri de arttıyor. İşte okulların bu karmaşık problemleri rahatlıkla çözebilen bireyler, yetiştirmesi gerekiyor.

7- KRİTİK VE ANALİTİK YETENEK

Analiz ve sentez edebilme becerisi, bireylerin olaylara karşı duruşunu güçlendirir. Bu nedenle 21. yüzyılın çocukları hem kritik hem de analitik düşünme yetisine sahip olmalı.

8- YARATICILIK VE İNOVASYON

Geçmişte her bireyin inovatif ürünler ortaya koyması beklenmezdi ama şimdi neredeyse zorunlu. Artık bireysel fikir ve girişimler ön planda. Bu durum bir yandan bireysel yaratılıcığı tetikliyor bir yandan innovasyon sürecini artırıyor.

9- KOORDİNE OLABİLMEK

Günümüz dünyasında uzmanlık, işbirliğini de zorunlu kılıyor. Artık her bireyin iş birliğinin yol ve yöntemlerini bilmesi gerekiyor. Okullarda iletişim, yönetim, koordinasyon konulu programlar uygulanmalı.

10- DİJİTAL OKUR-YAZARLIK

Dijital tüketici toplumdan, dijital üretici topluma evrilmeliyiz. Okulların çağın yeni teknolojisini iyi takip edip bu konuda yetkinlikler kazandıracak sistemler ve programlar geliştirilmeli.

ÖZEL TEŞVİK AÇIKLANDI KAYITTA SON GÜN 22 EYLÜL

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul teşviklerinde yerleştirme sonuçlarını açıkladı. 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören ve görecek öğrencilerden ilk defa eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınacakların özel okullara yerleştirme sonuçları dün duyuruldu. Eğitim ve öğretim desteği için özel okul tercihi yapan ve bu kapsamda özel okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin 22 Eylül Cuma gününe kadar yerleşmeye hak kazandıkları özel okula kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar kayıt yaptrmayan öğrenciler, destek haklarını kaybetmiş olacak. İkinci yerleştirmeler ise 25 Eylül'de yapılacak.

Kaynak: Karar Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.