Yanlış sınav sonuçlarına dev dava

Yanlış sınav sonuçlarına dev dava

Üniversite sınavında adaletsiz puanlama yapıldığının ortaya çıkması snucu hükümet; öğrenciler, eğitim sendikaları ve yerel yönetimlerin birleştiği dev bir dava ile karşı karşıya.

İngiltere’de ortaöğretim öğrencilerinin üniversiteye geçerken girdiği sınavda adaletsiz puanlama yapıldığının ortaya çıkmasına rağmen sınav sonuçlarını yeniden değerlendirmeye karşı çıkan hükümet; öğrenciler, eğitim sendikaları ve yerel yönetimlerin birleştiği dev bir dava ile karşı karşıya.


 36 yerel yönetim, 7 eğitim sendikası ve 113 okul yönetimi, yedi gün içinde sınavın yeniden değerlendirilememesi yönündeki kararın değiştirilmemesi halinde İngiltere’nin ÖSYM’si konumundaki hükümete bağlı Ofqual’a Yüksek Mahkeme’de dava açacaklarını duyurdu.

Usulsüzlük var
İngiltere, Kuzey İrlanda ve Galler’de uygulanan GCSE sınavlarında öğrenciler 16 yaşından itibaren kendi seçtikleri alanlardaki testlere girebiliyor. Çeşitli alanlarda çok sayıda sınav olduğu için öğrenciler sadece eğitim hayatlarında devam etmek istedikleri konulara uygun sınavlara giriyorlar. Geçtiğimiz ay, haziran ayında gerçekleşen son sınavı değerlendirirken A-G arasında değişen notların puan aralıklarını değiştirdiği anlaşılmıştı. Bunun sonucunda eski puanlamaya göre geçer not alması gereken binlerce öğrenci sınavlardan kalmıştı. Ocak ayında yapılan sınavda ise eski puanlama sistemi kullanıldığı için haziranda sınava girenler için adaletsiz bir durum ortaya çıkmıştı.

 


Politikanın işi değil
Öğrenciler, veliler ve eğitim sendikaları isyan ederken Galler Eğitim Bakanlığı, sınavların sonuçlarını yeniden değerlendirme kararı aldı. Ancak İngiltere ve Kuzey İrlanda’dan sorumlu olan Ofqual ve İngiltere Eğitim Bakanlığı ise yeniden değerlendirmeyi reddetti.
Galler’in kararı, İngiltere hükümeti ile de gerilim yarattı. İngiltere Eğitim Bakanı Michael Gove, Galler Eğitim Bakanı Leighton Andrews’u “sorumsuz ve hatalı davranarak tutarsızlık yaratmakla” suçladı. İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise “politikacıların sınav sistemine karışmaması gerektiğini” söyledi. İngiltere Eğitim Bakanı Gove ise eleştirileri sınav sistemini değiştireceğini söyleyerek dindirmeye çalışıyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.