Yargıtay Başkanının sözleri ne kadar doğru

Yargıtay Başkanının sözleri ne kadar doğru

Yargıtay Başkanının memur maaşlarına yönelik sözleri doğru değil.

YARGITAY BAŞKANI NE DEDİ?

Yargıtay Başkanı bugün ilginç bir açıklama yaptı. Açıklamada, Başbakanlık Müsteşarının maaşının, kadro karşılığı sözleşmeyle belirlenmesini öngören hükmün Anayasa Mahkemesince iptal edildiği, eğer 22 Nisan'a kadar düzenleme yapılmaz ise memur maaşlarının yarı yarıya azalacağı belirtildi.Tıklayınız.

Açıklamanın önemli bölümü şu şekildedir: "22 Nisan'a kadar bir yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi, Müsteşar maaşının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine yönelik yasa maddesini iptal etmişti. Müşteşarın maaşının Bakanlar Kurulu'nca değil yasayla belirlenmesi gerekiyor. Tüm memur maaşları da buna göre düzenlendiği için düzenleme şart. Eğer bu yapılmazsa memur maaşları yarı oranında düşecek. Bu da büyük bir sorun.Bu konuda bir torba yasa çıkarılabilir. Ancak Meclis en fazla 10 gün çalışacağı için Yargıtay'la ilgili tasarı biraz zor görünüyor"

TÜM MEMURLAR ETKİLENMEZ

Ancak, bu açıklama şu yönüyle doğru değildir. İptal sadece sınırlı sayıda kamu personelini etkileyecektir.Tüm memurlar etkilenmeyecektir. Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli maaşı milletvekili, hakim ve savcılar gibi sınırlı sayıda kamu personelinin maaşında esas alınmaktadır. 657 sayılı Kanuna göre maaş alan 3 milyona yakın hiçbir memur bu durumdan etkilenmeyecektir. Zira maaş kalemleri arasında yer alan kıdem, gösterge, ek gösterge aylığı ile, ek ödeme, özel hizmet tazminatı gibi ödemelerde, Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli maaşının hiçbir etkisi bulunmuyor. Ayrıntılı bir dosya için tıklayınız.

BU KONU, YARGI PERSONELİNİN DAHA FAZLA MAAŞ ALMASIYLA İLGİLİDİR

Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli maaşının iptali, yargı personelinin daha fazla maaş almasıyla ilgilidir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Bu bağlamda, Yargıtay Başkanının "22 Nisan'a kadar düzenleme yapılmaz ise memur maaşları yarı yarıya düşer" açıklaması tüm memurları değil milletvekili, hakim, savcılar ve yüksek yargı organı başkanlarını etkiler. Bunların sayısı ise 20 bini bulmaz.

Yargıtay Başkanının, kendi maaşını da etkileyecek bir maaş kalemi için, tüm kamuoyuna bu şekilde şok açıklama yapmasının uygun olmadığını belirtmek istiyoruz.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.