Yaşanan skandallar adaylara ‘pes’ dedirtti

Yaşanan skandallar adaylara ‘pes’ dedirtti

Abartılan güvenlik önlemleri nedeniyle kimi hızmasını çıkardı, kimi kontak anahtarını vermemek için sınava girmedi. Eskişehir’de sınava girmek için gidilen okulun yerinde olmaması şaşkınlık yarattı

Hızmayla sınava girmek yasakmış

Kırıkkale’de yapılan KPSS’ye 11 bin 200 kişi girerken, burnunda metal takılı bir kız aday sınava alınmadı. Metali güçlükle çıkartan kız, daha sonra salona alındı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekleri okullara gelen adaylar, polis kontrolünde içeri alınmaya başlandı. Burnunda metal takılı bulunan bir kız aday kadın polis tarafından içeri alınmadı. Bir kenara çekilerek burnundaki metali güçlükle çıkartan kız,  üst araması yapıldıktan sonra sınava girebildi.
Devlet memuru olma umudu ile sınava giren ve adını açıklamayan kız aday, “Metal şeyler yasakmış, daha önce başıma gelmemişti. Mecburen canım acıyacak, ancak sınava girebilmek için çıkarmak durumundayım” dedi.
Adaylar içeride sınavda ter dökerken, bazılarının aileleri de okul dışında çocukları için dua etti.


SINAV YERİ TEMEL ÇIKTI

Eskişehir’de ortaöğretim düzeyi için bugün yapılan KPSS girecek adaylara, yıkılan Sabri Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’ni sınav yeri olarak gösterdi. Okul önünde bekleyen görevliler, gelip inşaatla karşılaşınca şaşıran adayları minibüsle Beyhan Rıfat Çıkılıoğlu Anadolu Lisesi’ne götürdü.
Sabri Kılıçoğlu Anadolu Lisesi binası, depreme dayanıksız olması nedeniyle bir yıl önce yıkıldı. KPSS için 200 adaya sınav yeri olarak gösterilen lisenin önünde polisler, okul yetkilileri ile ÖSYM görevlileri bekledi. Çok sayıda kişi sınava girecekleri okulun temel halindeki inşaat olduğunu görünce şaşırdı. Okul önünde bekleyen görevliler, adayları minibüsle Beyhan Rıfat Çıkılıoğlu Anadolu Lisesi’ne götürdü. Yetkililer 40’a yakın öğrencinin eski okulun olduğu yere geldiğini ve bunların tamamının yeni sınav yerine yetiştirildiğini, herhangi bir aksamanın olmadığını söyledi.

EHLİYETİ TANIMADILAR

Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde 24 yaşındaki Serkan Onur ve 27 yaşındaki Salih Boztekin, sürücü belgelerini göstererek alındıkları Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruları çözerken, görevliler tarafından ‘Sınavda kimlik olarak ehliyet geçersiz’ gerekçesiyle salondan çıkarıldıklarını öne sürdü. Onur, daha önce dört kez üniversite sınavına, 1 kez da KPSS’ye ehliyetiyle girdiğini belirterek, “Beni baştan uyarsalardı evden gidip nüfus cüzdanımı alabilirdim” dedi.
Boztekin de daha önce 2 kez KPSS’ye ehliyetiyle girdiğini savunarak, “Uyarılsaydım çaresine bakardım” diye konuştu.

Kontak anahtarını bile almadılar

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) katılan 20 kişi, otomobil anahtarları sınıflara alınmadığı için sınava girmedi.
Çorlu’da 16 bin 280 kişinin başvurduğu dünkü orta öğretim düzeyindeki KPSS, 45 okulda gerçekleşti. Saat 09.30’da başlayan sınava gelen memur adaylarını, polis ekipleri didik didik arayarak içeriye aldı. Metal eşyaların alınmadığı sınava gelen 20 kişi, otomobil anahtarları içeriye alınmayınca, bırakacak yer bulamadıkları gerekçesiyle sınava girmekten vazgeçtiği öğrenildi.

SINAVA GİDERKEN CANINDAN OLDU

Antalya’nın Kemer ilçesinde bir otelde garson olarak çalışan ve Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde okuyan 24 yaşındaki Mustafa Yaşar, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek için otobüs beklediği sırada, tur otobüsünün çarpması sonucu öldü.
Akdeniz Üniversitesi’nde KPSS girmek için Kemer-3 girişinden otobüse binmek üzere ilçe merkezine doğru yürüyen Yaşar’a, dün saat 07.30 sıralarında Antalya yönüne seyreden 28 yaşındaki Sinan Kıvrak yönetimindeki 06 DP 8468 plakalı tur otobüsü çarptı. Mustafa Yaşar, olay yerinde yaşamını yitirdi.
Olay gelen sağlık görevlileri, Yaşar’ın cesedinin üzerini beyaz bir örtüyle kapattı. Sağlık görevlileri Yaşar’ın sınav giriş belgesini de cesedini üzerine bıraktı. 

 

Adaylar konuştu: ÖSYM’ye güvenmiyoruz

Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) ortaöğretim mezunları için gerçekleştirilen dünkü oturumu tamamlandı. Sınava katılanlardan bir bölümü son iki yılda gerçekleştirilen 9 sınavda şaibe olduğunu iddia ederek, ÖSYM’yi eleştirirken, sınava girenler, iyi puan alsalar da iyi yerlere yerleşemeyeceklerini düşünüyor.
KPSS’nin, ortaöğretim mezunlarını kapsayan dünkü oturumuna katılanların görüşleri şöyle:
‘İddialar tedirgin ediyor’
* İDİL BURGUCU (23): Üçüncü kez KPSS’ye giriyorum. Daha önce normal sayılabilecek puanlar, aldım ancak bir kuruma yerleşemedim. Torpilim olmadığı için bu sınavdan iyi bir derece de alsam bir yere yerleşebileceğimi düşünmüyorum. Özel sektörde çalışıyorum ve şartlar çok zor. Onun için devlet memuru olmak istiyorum. KPSS sınavlarıyla soruların çalındığı yönündeki iddialar beni tedirgin ediyor.
* İLKER GENÇOĞLU (23): KPSS’ye ilk kez girdim. Sınava kendi imkanlarımla çalıştım. Ne kadar iyi bir puan alsam da yüksek makamlarda tanıdığım kimse olmadığı için umudum yok. Bu ülkede her şey mümkün, sorular da çalınmış, sızdırılmış olabilir.
* ESİN KÖŞKERTEPESİ (23): İlk kez KPSS’ye girdim. Bir AVM’de personel şefi olarak çalışıyorum, ancak özel sektörde garantiniz olmadığı için devlet dairesinde bir iş istiyorum. Yüksek puan alsanız bile torpiliniz olmadığı zaman bir yere atanmanız zor.
* MEHMET ALİ DELİKARDAŞ (33): KPSS’ye üçüncü girişim. Ancak 2010 yılında yapılan KPSS’e 79 puan almama karşın atanamadım, ancak benden daha düşük alanlar atandı. Soruların çalınması iddiları bizi korkutuyor. Biz mücadele ettiğimiz halde, bazıları parayı verip sorulara ulaşabiliyor.
* NURGÜL DUYAR (19): İlk defa KPSS’ye katıldım. Kırıkkale Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisiyim. Devlet memurluğu garantisi olan bir iş olduğu için bu sınava giriyorum. Ama yüksek puan alsam da  atanacağımı düşünmüyorum. Soruların çalınması konusu ise tamamen skandal.
* ZEYNEP GÜLTEKİN (31): KPSS’ye ikinci kez giriyorum. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisiyim. Özel sektörde çalışmanın ne gibi zorlukları olduğunu biliyorum, onun için devlet işi istiyorum. Daha önce girdiğim sınavda 71 almama karşın atanamadım. ancak 56-57 puan alıp yerleşenler oldu. Yüksek puan alsamda atanacağımı düşünmüyorum.
* MELTEM ER (21): Devlet memuru olmak istiyorum, ancak KPSS hakkındaki iddialar nedeniyle umudum yok. Ben de yatırdığım sınav harcının boşa gitmemesi için sınava girdim.
* RAMAZAN DAVULCU (19): KPSS’ye ikinci girişim. İmam Hatip Lisesi mezunuyum ve imam olmak istiyorum. Bunun için bu sınava giriyorum. Ayrıca açıköğretim fakültesinde okuyorum.
* MURAT KAYADELEN (21): İlk kez KPSS’ye girdim. OSTİM’de havalandırma alanında faaliyet gösteren bir fabrikam var. Ancak annem memur olup garantili bir işim olsun istiyor. Benim yerime de o başvurmuş, ben de onu kırmamak için sınava geldim. Ancak son olaylardan sonra devlete güvenim kalmadı, tanıdığı olan işini yürütüyor. Olmayanlar ise açıkta kalıyor.
* ALİHAN DÖĞME (19): KPSS’ye ilk girişim. Başkent Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nde okuyorum. Devlet memuru olursam ileride garanti bir işim olur ve hayat boyunca rahat ederim diye düşündüğüm için bu sınava girdim. Ancak sınavlarda ortaya atılan iddilardan dolayı hakkımızın yendiğini düşünüyorum.
* DİLARA DOĞAN (19): KPSS’ye ilk girişim. Üniversiteye hazırlanıyorum, ancak bu yıl yerleşemedim. Hem okuyup hem çalışmak istiyorum. Üniversite sınavına girdiğimde de sonrasında da tedirgindim. Bu sınav hakkında konuşmak bile istemiyorum. Çünkü ÖSYM’ye güvenmiyorum, soruları hazırlayanlara, değerlendirenlere güvenmiyorum.
SERTAÇ KOÇ Ankara

Garantili bir iş arayışı

Kamuda çalışmayı hedefleyen ortaöğretim mezunları dün Kamu Personel Seçme Sınavı’nda(KPSS) ter döktü. İki saat süren sınava katılım yüksekti. Sınava giren adaylar neden devlet memuru olmak istediklerini Milliyet’e anlattı.
* Rabia Yılmaz (20): Yıdız Teknik meslek lisesi’nden yeni mezun oldum. Bekarım. Devlet memuru olup işimi garantiye almak istiyorum.
* Sultan Gazi (26): Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü bitirdim. Bekarım. Düzgün bir iş olduğu için memur olmak istiyorum. Şu an kültür sanat evinde çalışıyorum. Herhangi bir KPSS kursuna gitmedim.
* Neslihan Türkmen (28): Antalya Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun oldum. Yurtdışında çalıştım. Şu an çalışmıyorum. 6 aydır işsizim. Sınava kendimi deneme amaçlı giriyorum. hiçbir KPSS hazırlığım yok. Üniversite sınavına bile hazırlanmadım. Bekarım.
* Erman Yaver (25): Özel sektörde bilgi işlem bölümünde asistanlık yapıyorum. Bekarım. Garantili bir mesleğimin olmasını istediğim için sınava giriyorum. Kursa gitmedim.
* Kübra Gencer (20):  Bir Tekstil firmasında tasarımcı olarak çalışıyorum. Hayat standartlarımı yükseltmek için sınava giriyorum. Garantili meslek olduğu için.
* Kasım Yılmaz (27): Özel sektörde kasiyerlik yapıyorum. İleride bir umudumun olması için, kendimi kurtarmak için sınava giriyorum. Bekarım.
* Mustafa Çakal (25): 2006 yılında Gültepe Tesviye Meslek Lisesinden mezun oldum. Yapı Kredi Genel Müdürlüğünde güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Kursa gitmedim. Devlet memuru olmak için sınava giriyorum.
* Evin Ekinci (20): Bekarım. Zihinsel engellilere eğitim veriyorum. Daha rahat olmak için KPSS’ye giriyorum.
AYŞE SORUCU İstanbul

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.