Yemek hizmeti, lokantada alınabilir mi?

Yemek hizmeti, lokantada alınabilir mi?

Kamu kurumları, yemek yardımını, hizmet aldıkları lokanta üzerinden verebilir mi?

Mali Kılavuz Dergisinin Ekim-Aralık 2014 sayısında, Denetçi Ahmet Arslan tarafından kaleme alınan,yemek yardımı konulu geniş bir makale yayımlandı. Aşağıda bu makalede yer alan bazı tespitlere özet olarak değineceğiz.

Bilindiği üzere, yemek yardımı 657 sayılı Kanunun 212. maddesi uyarınca verilmekte olup, bu maddeye dayanılarak yürürlüğe konulmuş bir yönetmelik bulunmaktadır.

STAJYER ÖĞRENCİ YEMEK YARDIMINDAN YARARLANABİLİR Mİ?

Stajyer öğrenciler, yönetmelik kapsamında yer almadığından, yemek yardımından yararlanamazlar.

MEMURLAR, BAŞKA BİR KURUMUN YEMEKHANESİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 01.07.2009 tarih ve 115458-9 sayılı görüşüne göre, kurum bütçesine konulan yemek ödeneğinin, diğer kurum bütçesine aktarılması kaydıyla, memurların başka bir kurumun yemekhanesinden yararlanması mümkündür.

YEMEKHANE HİZMETİ OLARAK, ÖZEL BİR ŞİRKETİN BİNASI KULLANILABİLİR Mİ?

Yönetmeliğin 5. maddesinin son fıkrası şu şekildedir: "Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurumlarca sağlanır. Bunlara karşılık memurlardan ücret alınmaz"

Bu hükme göre, yemek hizmetinin kuruma ait olmayan özel bir şirkete ait yerde verilmesi mümkün değildir.

LOKANTA İLE ANLAŞILARAK YEMEK YARDIMI VERİLEBİLİR Mİ?

Yönetmeliğin 5. maddesinin son fıkrası ve Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 2006 tarihli görüşü gereğince, "kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı konulan ödeneğin lokanta ve benzeri yerlere aktarılması suretiyle personele yemek yedirilmesine imkan bulunmamaktadır."

İHALE YOLUYLA YEMEK YARDIMI ALINABİLİR Mİ?

Yemek yerinin kurumca sağlanması şartıyla, yemek hizmetinin ihale yoluyla piyasadan sağlanması mümkündür. BÜMKO'nun 18.04.2006 tarihli ve 115458-8 sayılı görüş yazısı da bu yöndedir.

MEVZUATA AYKIRI YEMEK YARDIMI YAPILMASI

5018 sayılı Kanunun 71. maddesi hükmü uyarınca, mevzuata aykırı ödeme yapılması kamu zararı oluşturmaktadır. Harcama yetkilileri ile gerçekleştirme görevlileri sorumlu olur.

TİCKET VERİLEREK YEMEK YARDIMI SAĞLANABİLİR Mİ?

Yönetmelikte; yemek yardımının yemek verme şeklinde olacağı, nakit ödeme şeklinde olmayacağı açık olarak yazmaktadır. Bu nedenle nakden ödeme yapmak mümkün olmadığı gibi, fiş (ticket) vererek anlaşmalı firmalar üzerinden yemek yardımı vermek de mümkün değildir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.