Yeni anayasa çalışmaları başladı

Yeni anayasa çalışmaları başladı

Yeni anayasa çalışmaları başladı. Anayasa Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

Star Gazetesi'nin haberine göre; Yeni anayasa çalışmaları başladı.  TBMM Anayasa Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Komisyon üyesi Köse, "Bizden önceki komisyonlar Anayasa yapmayarak tarihe geçti. İnşallah biz Anayasa yaparak tarihe geçeriz" dedi.

 

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. AK Parti Milletvekili Reşat Petek, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların, milletin beklentilerine cevap verecek şekilde, uzlaşmacı ve katılımcı olması gerektiğini dile getirdi ve komisyon çalışmalarının, sivil anayasa hazırlanması çabalarına vesile olmasını temenni etti. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da Anayasa Komisyonu'nun önemli işlevi olacağını belirterek, Anayasa çalışma sürecinin güçler ayrılığı ilkesinin esas alınarak sürdürülmesini istedi.

TARİHE GEÇELİM

AK Parti Milletvekili Yusuf Başer, 78 milyonu kucaklayan, her vatandaşın, 'İşte aradığım Anayasa bu' diyebileceği bir Anayasa arzuladığını söyledi. AK Parti Milletvekili Mustafa Köse ise "Bizden önce Anayasa komisyonları anayasa yapmayarak tarihe geçti, inşallah biz anayasa yaparak tarihe geçeriz" ifadesini kullandı. HDP'li Meral Danış Beştaş da 26. Dönem'de çoğulcu, kapsayıcı, Türkiye'nin ihtiyaçlarına yanıt olabilecek anayasa yapılması temennisinde bulundu.

UZLAŞI ARANACAK

Öte yandan AK Parti, Anayasa değişikliği konusundaki yol haritasını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki hafta gerçekleştirmesi beklenen liderler turunun ardından şekillendirecek. AK Parti, muhalefet partileriyle görüşmelerde, Anayasa değişikliği konusundaki önerisini, Başkanlık Sistemi'ni içeren düzenlemelerle birlikte gündemde tutacak. Ancak partilerin vereceği cevaplar, AK Parti'nin hangi sistem üzerinde yoğunlaşacağının belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Hem Başkanlık Sistemi, hem Yarı Başkanlık, hem de Partili Cumhurbaşkanı formülü masada yerini koruyacak.

ÇİFTE SANDIK

AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği "ayrı ayrı referanduma götürme" veya "seçenekli referandum" tercihlerini de muhalefetle değerlendirecek. AK Parti kurmayları, bu konudaki hukuki düzenlemenin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda çalışmalara başlarken, diğer yandan muhalefetle görüşmeler konusunda yol haritasının şekillenmesini bekliyor. Yönetim sistemine ilişkin önerilerin yanı sıra, önerilerin görüşülme yöntemleri de beraber işletilecek. Bu çerçevede "çifte sandık" formülasyonu ile "seçenekli referandum" önerilerinin nasıl yapılabileceği üzerinde durulacak.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan "Yeni Anayasa'ya Doğru: Kurumsal Reform ve Demokrasi Kültürünün Gelişimi" raporunun tanıtım toplantısı yapıldı. Burada konuşan Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Yeni anayasa için her siyasi partinin fikri bir hazırlığı olması lazım. Karanlıkta birbirimize boşa göz kırpmayalım" dedi. TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu , "Türkiye'nin gelişmiş demokrasi standartları için kurumsal reform ve zihniyet değişiminin bir an önce hayata geçirilmesi önemlidir" diye konuştu

ORGENERAL AKAR BEŞTEPE'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı kabul etti. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

Forma giyecek

BursaBüyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Timsah Arena, 21 Aralık Pazartesi günü muhteşem bir törenle kapılarını açacak. Gösteri maçında Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da forma giyeceği öğrenildi.

Star Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.