Yeni sistemde ilk zil bugün

Yeni sistemde ilk zil bugün

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl öğrencilere 187 milyon ders kitabını ücretsiz dağıtacak. Bu rakam dünyanın en büyük 10 kütüphanesindeki kitap sayısına eş

8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitim sisteminin yerine getirilen, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında yeniden düzenlenen ve pek çok yeniliği içeren “4+4+4” eğitim sistemi, bugün ders zilinin çalmasıyla başlıyor. Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Okula yeni başlayan 66-72 aylık yaklaşık 1 milyon 600 bin birinci sınıf öğrencisi de aldıkları bir haftalık uyum eğitiminin ardından eğitim yaşamlarına adım atacak.

66 aylıklar da okul yolunda
İlkokula başlama yaşında yapılan değişiklikle 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını dolduran çocuklar birinci sınıfa başlayacak. Ancak 61-66 aylık olup velisinin isteğiyle fiziki ve ruhi gelişim yönünden hazır olan çocuklar da ilkokula başlayabilecek. Geçen yıl ilköğretim 8. sınıfta okuyan öğrenciler, eğitim sisteminden ayrılmayarak lise 1. sınıftan eğitime devam edecek. Geçen eğitim öğretim yılı 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ise ortaokul 1. sınıf öğrencisi olacak. Eski sistemde 37-72 ay arasındaki çocuklar okul öncesi eğitim alırken, yeni düzenlemeyle 36 ayını tamamlamış çocuklar okul öncesine başlayacak. 30 Eylül 2012 itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulu veya uygulama sınıflarında 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında okul öncesi eğitim almaları sağlanacak. Ortaokul 8. sınıftan sonra öğrenciler mesleki eğitime yönlenebilecek, dolayısıyla mesleki eğitim lise 9. sınıftan itibaren başlayacak. Meslek liselerine giden öğrenciler alan seçimlerini 10. sınıftan itibaren yapacak. Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim yapılacak. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci olacak.

187 milyon ders kitabı ücretsiz dağıtılacak
2012-2013 eğitim ve öğretim yılında resmi ilköğretim ve orta öğretim okul ve kurumlarında eğitim-öğretim görecek yaklaşık 16 milyon öğrenciye ücretsiz dağıtılmak üzere 518 çeşit toplam 187 milyon ders kitabı basıldı. Ücretsiz ders kitapları için yaklaşık 300 milyon lira ödenek ayrıldı. Ayrıca ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okullara uyumunu sağlamak üzere hazırlanan çalışma kitaplarıyla öğretmen kitabından da toplam 3 milyon 570 bin basıldı. MEB, yeni eğitim öğretim yılına, Türkiye genelinde yapımı tamamlanan 11 bin 536 yeni derslikle girecek.

Birinci yarıyıl tatili 25 Ocak’ta
Yeni eğitim öğretim yılının birinci dönemi 25 Ocak 2013’te sona erecek. Yarıyıl tatili 28 Ocak-8 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacak. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı ise 11 Şubat 2013’te başlayacak ve 14 Haziran 2013’e kadar sürecek. 2013-2014 eğitim öğretim yılı ise 16 Eylül 2013 Pazartesi günü başlayacak.


 

Gül’den mesaj var
Ezber değil araştırmacı eğitim istedi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni eğitim döneminin başlaması nedeniyle yayımladığı mesajında, ezbercilikten uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. Gül, “Öğrencilerimizin ruhsal gelişimlerini temel alan, araştırmayı, sorgulamayı, eleştirel düşünceyi destekleyen, özgüvenli, sorumluluk sahibi ve sorunlara duyarlı nesiller yetiştirebilecek bir eğitim anlayışının” yerleşmesi gerekli” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da eğitimi “4+4+4” modelinde 12 yılda kademelendiren uygulamanın asıl hedefinin cumhuriyetle hesaplaşmak olduğunu savunarak, “Gündemi her alanda tekil olarak belirleyen AKP iktidarı en büyük karşı devrim adımını atmış ve uygulamaya geçirmiştir” açıklamasını yaptı.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da,  zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasını ciddi bir başarı olarak gördüklerini belirterek, “Eğitim gündeminde yerini koruyan, kılık kıyafet, din eğitimi, ana dil meselesi, dershaneler, ağır sınav yükü, YÖK ve benzeri konularda demokratik tartışmaları sürdürerek en doğru çözüme ulaşmalıyız. Eğitimde yasakların kaldırılmasından sonraki hedef, nicelik açısından yeterliliği sağlamak, nitelik noktasında ise yüksek kaliteyi yakalamak olmalıdır” dedi. ANKARA Milliyet
 

 

‘Geri aldığımız zam öğrenciye burs oldu’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda dün okulların açılışı ile ilgili alınan tedbirlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.  Kent içinde özellikle trafikte sorun yaşanmaması için bir dizi tedbir aldıklarını, bu tedbirleri AKOM’da sabah saat 06.00’dan itibaren izleyeceklerini ve oluşabilecek sorunlara anında müdahale edeceklerini söyleyen Topbaş, “Bu yıl zammı geri almakla aylık 2 milyon 250 bin lira, yıllık 27 milyon lira öğrenciye destek vermiş oluyoruz. Bu küçük bir rakam değil. Bir anlamda tüm öğrencilere böylece burs anlamlı destek vermiş olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.
 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.