Yer değiştirme düzenlemesi, öğretmenleri nasıl etkileyecek?

Yer değiştirme düzenlemesi, öğretmenleri nasıl etkileyecek?

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelikte yapılan düzenlemeler, öğretmenleri nasıl etkileyecek?

Nakilleri düzenleyen yönetmelik iki aşamalıdır.

Birincisi, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulmuş, Genel Çerçeve yönetmeliktir. İsmi, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliktir. Bu yönetmelik tüm kurumları kapsar ve genel ilkeleri belirler.

Diğeri ise, bu yönetmeliğe uygun olarak kurumlar tarafından çıkarılan ve sadece o kurumda çalışanları kapsayan kurumsal düzeydeki yönetmeliklerdir. Örneğin Orman Genel Müdürlüğü Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği...

Genel Çerçeve Yönetmelik, 16 Ağustos tarihi itibariyle değişmiş ve yönetmeliğe özel sektörde çalışan eşlerden dolayı da nakil isteyebilme hakkı tanınmıştır. Özel sektörde çalışan eşten dolayı nakil isteyebilmek için, 3 yıl sigorta priminin aynı yerde yatmış olma şartı getirilmiştir.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığında çalışan öğretmenlerden 2010 tarihinden sonra öğretmenliğe başlayanlar, zorunlu yer değiştirmeye tabidir. İlk zorunlu yer değiştirmeler de 2014 yılı itibariyle yapılmıştır. MEB'de, 2010'dan sonra çalışmaya başlayan öğretmenlerin zorunlu yer değiştirmesini düzenleyen kurumsal yönetmelikte, öğretmenlerin özel sektörde çalışan eşinden dolayı nakil isteyebilmesi için, son iki yıl içinde en az 360 gün sigortalılık priminin yatırılması istenilmiştir. Yine kurumsal düzeydeki yönetmeliğin 31 ve 32. maddelerinde, zorunlu çalışma süresinden sayılacak ve sayılmayacak süreler için özel düzenlemeler yapılmıştır. Genel çerçeve yönetmelik bu 3 hususu da ayrı ayrı yeniden düzenlemiş, varolan hükümleri değiştirmiştir.

Genel çerçeve yönetmeliğe eklenen geçici 5. madde gereğince de, 6 ay içinde kurumların yönetmeliklerini değiştirmesi gerekecektir.

Bu noktada, MEB'in 2010'dan sonra atanan öğretmenleri, 3 yıllık bir çalışma sonrasında, zorunlu hizmetin öngörüldüğü okullara ataması bir anlamda zorunlu yer değiştirmedir. Ancak, MEB bu güne kadar genel çerçeve yönetmeliğe, pek çok maddede uymadı. Genel Çerçeve yönetmeliğin 16 Ağustos'ta değişen maddelerinin de ne ölçüde MEB yönetmeliğine yansıyacağını, MEB ile Devlet Personel Başkanlığı arasındaki görüşmelerde varılacak karar belirleyecektir. Fakat şu hususu önemle belirtmek istiyoruz: Genel çerçeve yönetmelik, özel sektörde çalışan eş için, aynı yerde 3 yıl prim yatırılması şartını düzenlerken, "en az" dememiştir. Dolaysıyla MEB'deki düzenleme değişecektir. Bu nedenle, özellikle bu yönüyle genel çerçeve yönetmeliğindeki düzenlemeler öğretmenleri büyük ölçüde etkileyecektir.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.