YÖK Yasası değişecekmiş!

YÖK Yasası değişecekmiş!

Son 30 yıldır iktidara gelen-giden bütün partilerin gündeminde, YÖK’ü kaldırmak ya da en azından YÖK Yasası’nı değiştirmek vardı.

Son 30 yıldır iktidara gelen-giden bütün partilerin gündeminde, YÖK’ü kaldırmak ya da en azından YÖK Yasası’nı değiştirmek vardı. Ama hepsi geldi, gitti; YÖK hala var. Görünen o ki olmaya da devam edecek...
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Anadolu Üniversitesi’nin açılışında YÖK Yasası’nın değiştirileceğini söylemiş. Tıpkı kendinden önceki başkanlar gibi.
Garip olan da zaten bu.
YÖK Yasası’nı, YÖK hazırlıyor! Bundan daha komik ne olabilir ki!
Hangi kurum kendi yetkilerini devreder ya da kendi kendini fesheder ki, biz bunu YÖK’ten bekliyoruz.
YÖK Başkanı demiş ki:
“Yüksek öğretim kurumları kurumsal olarak daha özerk, rekabete daha açık, daha esnek ve daha güçlü bir biçimde örgütlenebilsin, dünyayla daha çok bütünleşen bir yapıya kavuşsun.”
Bunu kim istemez ki! Ama başta üniversiteler olmak üzere herkes de biliyor ki böylesi bir açılım, YÖK’le olmadı, olmayacak da.
Peki o zaman, kurulan komisyon ve hazırlanan yasa taslağı neyin nesi?
Oyalamak için deyip geçelim. Çünkü aynı süreci, en az yirmi defa yaşadık!..

Tek tip üniversite!
Eski yeni, devlet vakıf, İstanbul taşra demeden bütün üniversitelere tek tip elbise giydiren, Robert’le Şırnak Lisesi mezununu aynı sınava sokup yarıştıran YÖK, şimdi kalkmış farkındalıktan bahsediyor. Gel de inan!
Başkan, “Özellikle üniversitelerin tek tip ve merkezi politikalar ekseninde yapılandırılması yerine farklı özelliklerdeki üniversitelerin farklı yönetim modelleri eşliğinde faaliyette bulunabilmelerini öngörüyoruz” demiş.
Güldüm, hem de çok güldüm.
Başkan, bunu yapmak için niye Anayasa ve YÖK Yasası’nın değişmesini bekliyor ki?
Toplasın genel kurulu, alsın kararı, kim ona üniversiteleri niye özgürleştiriyorsun diyecek ki!
Bunu gerçekleştirirse, en azından samimiyetini kanıtlamış olur ve devamında da böyle bir yasa değişikliğine, iktidarıyla, muhalefetiyle herkes destek olur...

2023 hedefleri
Çetinsaya, üzerinde çalıştıkları yeni yükseköğretim yasasının içeriği hakkında detayları aktarırken, Türkiye’nin yükseköğretim alanında, gerek küresel eğilimlere ve 21.yy’ın ihtiyaçlarına, gerekse 2023 hedeflerine uygun olarak büyüdüğüne dikkat çekti ve mevcut yükseköğretim sisteminin bu büyüme sürecinin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi ve kaliteli bir biçimde inşa edilmesi noktasında, yeniden yapılandırılma ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Çetinsaya,“Bu süreçte üniversitelerimizin çeşitliliğine, evrensel kalite standartları içerisinde hareket edebilmesine, kurumsal özerklik ve hesap verebilirliğine, rekabet imkanlarının geliştirilmesine ve finansal esneklik içerisinde faaliyet gösterebilmelerine imkan tanıyacak bir sistem hedeflenmektedir” diye konuştu.
Konuşmak, dünyanın en kolay işi. Birisi yazar, elinize verir konuşursunuz. Ya da lafları peş peşe sıralarsınız olur biter. Karşınızdakiler de zaten emrinizdekiler olduğu için çıkıp da söylediklerinizi kulağınız duyuyor mu ya da bugüne kadar bu konuda ne yaptınız ki diye sormaz!
Ayinesi iştir kişinin derler. YÖK’ün bugüne kadar yaptıkları da ortada.
Bu konuda yanılan keşke biz olsak...

Peki ama nasıl?
 Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılması sürecinin başlıca adımının yeni bir yükseköğretim yasasını yapmak olduğunu vurgulayan Çetinsaya, bakın daha neler söylemiş:
“Yaklaşık bir buçuk yıldır, YÖK bünyesinde şekillendirilmeye çalışılan yasa çalışmalarının ana dayanağı, çeşitlilik ilkesine dayanmaktadır. Tartışmaya açılan yasa çalışması, üniversiteleri farklılaştırmaya eğilimli bir  yapıda olacaktır. Özellikle üniversitelerin tek tip ve merkezi politikalar ekseninde yapılandırılması yerine farklı özelliklerdeki üniversitelerin farklı yönetim modelleri eşliğinde faaliyette bulunabilmeleri öngörülmektedir. Bunun yanında yükseköğretim kurumlarımızın özellikle bölgesel dinamikleri ve ihtiyaçları gözeterek farklı olanakları kullanabilmelerini, gerekli yetkilere sahip üniversite ve yükseköğretim birimlerimizin araştırma işlevlerini öne çıkarabilmelerini mümkün kılan bir yapı tasarlanmaktadır.”

Uzaktan eğitimmiş!
Üniversitelerde çeşitlendirilmiş eğitim tekniklerine olanak tanıyan bir yapı kurulduğunu da vurgulayan Çetinsaya, yüz yüze eğitim sistemini önemsemekle birlikte, çeşitlendirilmiş uzaktan eğitim modellerinin örgütlenmelerine de imkan tanıyan bir model tasarlandığını kaydetmiş.
Demek ki herkese üniversite modeli derken uzaktan eğitim düşünülüyormuş. Peki öğrenciler bunu istiyor mu?
Ama doğru, öğrenciler kimin umurunda ki!..
Özetin özeti: Bir kandırmacadır gidiyor. Bakalım daha nereye kadar gidecek?..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.