Yoksulluk Sınırı, Memur Maaşlarını Yakaladı!

Yoksulluk Sınırı, Memur Maaşlarını Yakaladı!

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Enflasyonun yüzde 0,18 yükseldiği ayda açlık sınırı yüzde 0,43 arttı. Zorunlu harcamalara gelen zamlar geçtiğimiz ay da enflasyonu katladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.332,77 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.729,26 Lira olarak belirlenmiştir.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,13 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,43 oranında yükselmiş ve 1.797,45 Lira olarak hesaplanmıştır.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Eylül ayında 1.788,96 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2016 verilerine göre günlük 35,51 TL olduğu belirlenmiştir.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.065,15 TL olmuştur.

Eylül 2016 itibarı ile ortalama 2.703,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,4’ünü oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 723,81 TL olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2016 ortalama maaşının %26,77’sine denk gelmiştir.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,17’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,83’ü kalmıştır.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2016 maaşından geriye yalnızca 914,71 TL kalmıştır.

KONCUK: MEMURUN YÜZDE 1,8 ENFLASYON FARKINI ÇALANLARIN VİCDANI RAHAT MI?

Eylül ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Genel Başkan İsmail Koncuk, “Dövizdeki artış hayatı olumsuz etkileyecek” dedi. Koncuk, “ Her ay düzenli olarak açıkladığımız asgari geçim endeksi sonuçları Eylül ayında da mevcut sıkıntılı tabloyu ortaya koymuştur. Yılın başından beridir sürekli kaybetmeye mahkum olan kamu çalışanları bu Eylül ayında da yine aynı sonuçla karşı karşıya kalmıştır.

Ülkemizin yaşadığı siyasi ve ekonomik sıkıntılar devam ederken, memura zam diye verilen üç kuruşun artık hiçbir hükmü kalmamıştır.

Yaklaşan kış mevsimi göz önüne alındığında artacak olan giyim ve yakıt giderleri önümüzdeki aylarda harcamaların daha da artacağını göstermektedir.

Döviz fiyatlarındaki artış önümüzdeki aylarda bütün harcama kalemlerine yeni zamlar olarak dönecektir.

Bütün bu gerçeklere karşın memurların ve emeklilerin enflasyon farkı ödemesinden yüzde 1,8’i hasır altı ederek sözde tarihi başarıya imza atan sahte kahramanların vicdanları nasıl rahat etmektedir?” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.