YÖK’ten Kampanyalı Yüksek Lisansa Tırpan!

YÖK’ten Kampanyalı Yüksek Lisansa Tırpan!

YÖK sendikaların kampanyalı Yüksek Lisans yapmasının önünü kapadı. Daha önce Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü olmayan üniversitelerde eğitim ile ilgili lisansüstü eğitim verilmesinin uygun olmadığı konusunda üniversiteleri uyaran YÖK 06.09.2012

 

Lisansüstü eğitim talepleri sendikaları ve Milli Eğitim Müdürlüklerini harekete geçirmiş ve vakıf üniversiteleriyle yapılan anlaşmalarla kampanyalı Yüksek Lisanslar bir anda ülke gündemine oturmuştu. Özellikle sağlık ve eğitim alanındaki çalışanların rağbet ettiği vakıf üniversitelerin yüksek lisans kampanyalarının mevcut mevzuata uygun olmadığını düşünen YÖK, 21.06.2012 tarihli yazı ile dikkat çekmiş ve üniversiteleri uyarmıştı. Kampanyaların devam etmesi üzerine duruma el koymak için YÖK’ün yeni yazı yayımladığı anlaşıldı.
 
Özel üniversiteler yerleşkesinin bulunduğu ilin dışındaki il ve ilçe merkezlerinde devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerini ücret karşılığı üniversitenin izni ile görevlendirerek sınıflar açıyor ve kampanyalı yüksek lisans düzenliyorlardı. Çeşitli özel üniversiteler Eğitim Fakültesi olmadığı için, Sosyal Bilimler Enstitüsü altında İşletme Yüksek Lisansının adını İşletme Eğitim ve Yönetimi, Eğitim İşletme Yönetimi gibi çeşitli isim değişiklikleri ile piyasadaki talebi ranta çevirmenin yoluna başvurmuşlar YÖK ise “Eğitim Fakülteleri Eğitim Bilimleri Bölümü altında Eğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim Dalı bulunmakta olduğunu belirterek; “ Bu anabilim dalı Enstitü’de bilim dalı olarak temsil edilmektedir. İşletme Bölümü ile Eğitim Bilimleri Bölümü ayrı bölümler olduğundan Enstitülerde İşletme Anabilim Dalı altında Eğitim Yönetim ve Denetimi programı açılması mevcut yapıya uygun değildir” demişti. 
 
YÖK’ün Yeni Yazısı Kapıyı kapatmadı Ama Bir Hayli Zorlaştırdı
 
Yüksek Öğretim Kurulu 06.09.2012 tarihinde Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış imzasıyla yazdığı yazıda; Kurulumuz tarafından açılmasına izin verilen lisansüstü programlarının, programa izin verilen Üniversitenin bulunduğu il dışında açılarak öğrenci kabul ettiği ve bu maksatla ilanlar verildiği anlaşılmış olup, konuya ilişkin izin verilen ortak yüksek lisans/doktora programlarının ancak izin verilen ilgili yükseköğretim kurumları bünyesinde öğrenci kabul edileceği” belirtildi.
Aynı yazıda “üniversiteler bünyesinde açılmasına izin verilen yüksek lisans / doktora programlarına ise izin verilen Üniversitenin bulunduğu ilde öğrenci kabul edilebileceği, söz konusu üniversitenin bulunduğu il dışında açılan yüksek lisans / doktora programlarına öğrenci kabul edilemeyeceği” bildirildi.
 
Sendikalar Yüksek Lisans Açmaya Devam Edebilir mi?
 
YÖK’ün 2007 tarihinde, 21.06.2012 tarihinde ve en son 06.09.2012 tarihinde olmak üzere 3 defa uyarı yazdığı konuda sendikaların hala indirimli yüksek lisans organizasyonu yapma kapısı kapanıp kapanmadığı merak ediliyor. YÖK’ün uyarı yazıları incelendiğinde ortaya çıkan gerçek her hangi bir vakıf üniversitesinin devlet üniversitesinin öğretim üyelerinden ücret karşılığı faydalanması değil ortak protokol yapıp YÖK’e onaylatmaları gerektiği anlaşılıyor. Bu durum göz önüne alındığında üniversitelerin kısa sürede bu organizasyonu yapması ihtimali çok düşük. Protokollerini imzalasalar bile YÖK’ün onay süreci en az 3-4 ay sürebilir. Bazı sendikaların ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin özel üniversitelerle YÖK’ün uyarılarına aykırı olarak açtıkları Yüksek Lisansların geçerliliğinde belirsizlik söz konusu. Yeni gelişme sonrası İstanbul ve Ankara Milli Eğitim Müdürlükleri ile Türk Eğitim Sen, Aktif Eğitim Sen,Eğitim-Bir-Sen ve Sağlık Sen'in yüksek lisans organizasyonları da tehlikeye girmiş oldu.
 
Eğitim-Bir-Sen: YÖK’ün Yeni Yazısı Kısaca ‘Açmayın’ Diyor
 
Önceki yüksek lisans döneminde gördüğü tehlike üzerine talepleri öteleyen Eğitim-Bir-Sen yeni dönem için Eğitim Fakültesi olan Vakıf Üniversiteleriyle yola çıkmak için çalışmalar yürütüyordu. İllerde indirimli yüksek lisans organizasyonu için güçlü bir giriş yapmaya hazırlanan Eğitim-Bir-Sen; www.memursenakademi.com üzerinden talepleri toplamış ve üniversitelerle sırasıyla protokol imzalıyordu. YÖK’ün yeni yazısı üzerine aradığımız Eğitim-Bir-Sen Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Teyfik Yağcı, “yazı bize de yeni ulaştı. YÖK’ün yeni yazısı kısaca açmayın diyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. ALES olmadan Tezsiz Yüksek Lisans’ı özendirmesi gereken YÖK yolu yokuşa sürüyor. YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri üniversitelerin açılışları dolaysıyla Ankara’da değiller. Sendika Yönetimi olarak durum değerlendirmesi yapıyoruz.” dedi.
memurlar.biz

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.