YÖK'ten ODTÜ açıklaması

YÖK'ten ODTÜ açıklaması

ODTÜ yönetiminin olayla ilgili soruşturma yapmasını bekliyoruz. Dün yaşanan olay, çatışma ya da gerginlik olarak değerlendirilemez. Doğrudan bir taciz ve öğrenim hakkına saldırıdır.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırıya ilişkin, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ’de dün yaşanan olayla ilgili yaşadığı hayret ve üzüntüyü dile getirdi.
 
Üniversitelerde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Çetinsaya, başörtüsü taktığı için baskı gören öğrencilerin olduğu bir utanç tablosunu Türkiye’nin bir daha yaşamayacağını vurguladı.
 
 
REKTÖR AÇIKLAMA YAPTI 
 
ODTÜ Rektörlüğü olaya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “ÖSS sınavı ile Üniversitemize yerleştirilen öğrencilerin kayıtlarının yapıldığı 5 Eylül 2013 günü yaşanan olayla ilgili olarak medyada yer alan haberler nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasında yarar görülmüştür” ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:
 “Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kılık-kıyafetleri nedeniyle üniversitede sorun yaşamaları veya eğitim-öğretim haklarının herhangi bir şekilde kısıtlanması söz konusu değildir. Nitekim, bu yıl Üniversitemize yerleştirilen yaklaşık 3.600 yeni öğrenci de 4-5 Eylül 2013 günlerinde hiçbir sorun yaşamadan kayıtlarını yaptırmışlardır. Kayıtların ikinci günü yaşanan ve medyaya ‘kayıt yaptırmak isteyen başörtülü öğrenciye müdahale’ olarak yansıyan olay, kayıtların yapıldığı binanın dışında bekleyen kişiler arasında yaşanmıştır. Konu Üniversitemizce ayrıntılı olarak incelenmektedir."
Çetinsaya, dün yaşanan olayın öğrenciler arasında bir çatışma ya da gerginlik olarak nitelenemeyeceğini, yapılanın doğrudan bir taciz ve öğrenim hakkına saldırı anlamına geldiğini ifade ederek, ODTÜ yönetiminin bu konuda derhal soruşturma açmasını beklediklerini kaydetti.
 
GEREKLİ YASAL MÜDAHALE YAPILACAK
 
Türkiye’nin yeniden öğrenci olayları ile istikrarsızlaştırılamayacağını, artık eski Türkiye’de yaşanmadığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizen Çetinsaya, üniversitelerde şiddete başvurmamak, temel insan hak ve özgürlüklerine saldırmamak ve ayrımcılık yapmamak kaydıyla her tür görüşün özgürce ifade edilebileceğine dikkati çekti.
Çetinsaya, şiddete ortam hazırlayan, temel insan hak ve özgürlüklerine saldıran, tacizkar ifadelerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, bu konuda gerekli yasal müdahalelerin yapılacağını vurguladı.
 
Ayrıca büyüyen, gelişen ve dünyayla rekabet etmeye başlayan Türkiye üniversitelerinin tam da açılış haftasında bu şekilde gündeme gelmesini ise ayrıca üzüntüyle karşıladığını belirten Çetinsaya, Türkiye’nin ve üniversitelerin hoşgörü kültürünü teşvik ettiği, farklılıkları zenginliğe dönüştürebildiği oranda dünyadaki konumlarını daha da güçlendirebileceğini ifade etti.
 
internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.