YÖK'ün 'Döner Sermaye' Yönetmeliğinde Değişiklik

YÖK'ün 'Döner Sermaye' Yönetmeliğinde Değişiklik

YÖK’ün döner sermaye yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunan ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerine ek ödeme verilmeyecek.

 

Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişikliğe göre, birimlerde çalışan personelle diğer birimlerde döner sermaye gelirlerinin elde edilmesine katkısı bulunan öğretim elemanları dışındaki personele hiçbir şekilde ek ödeme yapılamayacak. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunan ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerine de ek ödeme verilmeyecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışındaki özel sigorta, özel kurum ve benzeri kuruluşlarla bir protokolle belirlenen anlaşma çerçevesinde sunulmuş hizmetlerle ilgili olarak, Gelir Getirici Faaliyet Cetveli’ndeki puanları alınacak ücrete paralel olarak artırmaya üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinin yönetim kurulları yetkili olacak.
 
Değerlendirmeyi yönetim kurulu yapacak
 
Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimde çalışanların, birim veya alt birim ortalamasına göre değerlendirilmesine veya birim ve alt birim ortalamasının birlikte ve hangi oranlarda değerlendirilmesi gerektiğine yönetim kurulu karar verecek. Alt birimin, özelliklerinden dolayı birim ortalamasının altında kalması durumunda, hesaplamaların birim ortalamasından yapılıp yapılmamasına da yönetim kurulları karar verecek. Adına bireysel gelir getirici faaliyet puanı girilmeyen kadro-unvan gruplarından hangilerinin alt birim veya birim ortalamasından ek ödeme alabilecekleri yönetim kurulunca karara bağlanacak. Yapılacak asgari ek ödeme oranı, ilgili birim yöneticisi için belirlenen tavan oranını geçmemek üzere belirlenen yönetici payı ek ödeme oranının; tıp fakültesi ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan öğretim üye ve öğretim görevlileri ile uzman tabip ve diş tabipleri için yüzde 35’inden, diğer öğretim elemanları için yüzde 25’inden, diğer personel için ise yüzde 15’inden, diş hekimliği fakültelerinde ise öğretim elemanları için yüzde 25’inden, diğer personel için ise yüzde 15’inden az olmayacak. Bir öğretim üyesi ve görevlisi ile uzman tabip ve diş tabibine yapılacak ek ödemede; yönetim kurullarınca belirlenen mesai içi ek ödeme tavan oranının en fazla yüzde 35’ine kadar kurumsal katkı (A) puanı, yüzde 75’ine kadar mesai içi gelir getirici faaliyeti (B1) puanı, en fazla yüzde 25’ine kadar eğitim-öğretim faaliyeti (C) puanı, en fazla yüzde 25’ine kadar bilimsel yayın faaliyeti (D) puanı ve en fazla yüzde 15’ine kadar diğer faaliyetler (E) puanı dikkate alınacak.
 
Üç ay çalışanlara ek ödeme yapılacak
 
Görevlendirilen personele yapılacak ek ödeme bir takvim yılı içinde toplam üç aya kadar görevlendirilenlere, birim veya alt birim ortalaması esas alınarak aktif çalışılan gün katsayısı tam dikkate alınmak suretiyle ek ödeme yapılacak. Ancak, kongre, konferans ve seminerlere, bildirisiz katılımlarda bu süre takvim yılı içinde toplam 10 iş gününü geçemeyecek. Personelin hizmet içi eğitim kursları, kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklerde eğitici veya katılımcı olarak görevlendirilmesi durumunda, bir yılda toplam 10 günü geçmemek kaydıyla bu süre içerisinde aktif çalışmış kabul edilecek. Yine bu kapsamdaki öğretim elemanlarının, yükseköğretim kurumları ile ilgili konularda yapılacak çalışmalara katılmak üzere Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından görevlendirilmesi durumunda, ayda toplam 4 günü geçmemek kaydıyla bu süre içerisinde aktif çalışmış sayılacak.
 
Puanlar yüzde 50’ye kadar artırılıp, eksiltilebilecek
 
Yeni yönetmeliğe göre, kanunun 58. maddesinin (c) ve (f) fıkraları kapsamında bulunanlar dışında 657 sayılı Kanun’a tabi memurlar ile sözleşmeli personele Kanunun 58. maddesi uyarınca ek ödeme yapılmayacak. Kanunun 58. maddesinin (c) fıkrasında sayılan birimler için Yükseköğretim Kurulunca "Gelir Getirici Faaliyet Cetveli" düzenleninceye kadar, bu cetvel yerine 12 Mayıs 2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının (öö) bendi uyarınca yürürlüğe konulmuş olan yönergede yer alan puanlar esas alınacak. Bu puanları yüzde 50’ye kadar artırmaya veya eksiltmeye; yönergedeki puanlarda değişiklik yapılması halinde yapılan değişikliklerin hangi oranda yansıtılacağı hususunda da yönetim kurulları yetkili olacak. Yönergede bulunmayan işlemler için ise belirleme yetkisi YÖK’te olacak. Yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.


Hürriyet Eğitim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.