Yönetici Atama Bilmecesi Çözüm Bekliyor!

Yönetici Atama Bilmecesi Çözüm Bekliyor!

Yönetici Atama Bilmecesi Çözüm Bekliyor!

Okullarda Yönetici Atama Bilmecesi Çözüm Bekliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı Yöneticileri Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde 21 Temmuz 2012 tarih ve 28360 Sayılı Resmî Gazetede çok küçük bir tadilat yaptı.Ancak mevcut durumu ile yapılacak atamalar da yapılamayacak ,hatta yapılacak atamalarda hukuksuzdur.Neden derseniz? Cevabını birlikte bulalım. Yönetmeliğe göre belli dönemlerde sınav sonuçlarına göre isteğe bağlı ve zorunlu atamaların yapılması hatta ihtiyaç olduğunda her zaman atama ve yer değiştirmelerin yapılması mümkündür.İdareye bu kadar atama imkanın sunulması bakanlığın yönetici atamaları konusunda duyarlılığını gösteriyor.

30/03/2012 tarih ve 6287 sayılı kanunla 4+4+4 biçiminde formüle edilen yeni bir sisteme geçildi.Bu sistemde okullar 15 yıl önceki gibi ilkokul-ortaokul ve lise bölümlerine ayrıldı ve zorunlu öğrenim süresi 12 yıla çıktı.Haziran-Temmuz döneminde okullarda bir dönüşüm ve norm güncellemeleri yapıldı.Önceden normal öğretim olan okulların bile çoğu ikili öğretime geçti.Hatta müstakil ilkokul ve ortaokulların dışındaki tüm okullarda ilkokullar öğleci, ortaokullar sabahçı oldu.Mevcut müdürler, müdür yardımcıları ise yeni sisteme göre ayrıştırılan iki kurumu birlikte yönetmeye başladılar.Bu arada yeni deyimler ortaya çıktı. “Bir müdür iki mühür”, “bir bina iki tabela”, “bir koltuk iki karpuz” vs.

İsteğe bağlı öğretmen atamaları, özür atamaları, alan değişikliği, norm fazlası öğretmen atamaları derken henüz yöneticiler konusunda illerde bir atama yapılmadı.Hatta 2012 Zorunlu yer değiştirmenin ertelenmesi konusunda yasal bir metin bile yokken hiçbir il bunu gerçekleştiremedi.Herkes yeni sistemle birlikte ne olduğunu anlamaya çalışırken bakanlık normlarda okulları ayrı ayrı değerlendirip aynı binayı kullanan iki kurumun normunu ilkokul ve ortaokul şeklinde yeniden belirledi, onayladı ve okullara gönderdi. A okulunda tek binada iki müdür kadrosu yer aldı.Hatta e-okulda müdür sınıf öğretmeni kökenli ise ilkokulda görülürken,ortaokuldaki kayıtlarda görülmedi.Bu durumda okullardan sorumlu oldu ancak sistemde buna yer verilemedi. Haziran ayında mebbiste okul müdürlerini,müdür yardımcılarını ve öğretmenleri yeni sisteme uygun olarak göreve başlattılar.Fakat ülkemizin çoğunda idareciler ve öğretmenler için bu konuda bir kararname düzenlenmedi.

Bundan sonra ister sınavla ister isteğe bağlı atamalar yapılacaksa şimdi buradan soruyorum.Aynı binayı kullanan ilkokul ve ortaokullarda boş olan kadrolar duyurularda açıklanacak mı? Yoksa onlar kağıt üzerinde var gerçekte ise yok mu sayılacak?Her iki durumda hukuk açısında sakıncalıdır.Çoğu illerde maalesef okulların iki üç yıl sonraki durumları bile tam belirlenmemişken yapılacak bir atama işleminin birkaç yıl sonra elimizde kalacağı gün gibi ortadadır.Dönüşümle birlikte yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan norm fazlası öğretmen olgusu alan değişikliği komedisini ortaya çıkarmıştır.Bu arada imam-Hatip ortaokullarına dönüştürülen bir çok eski okullarda kurucu müdür ataması yapılarak temeli olmayan bir işleme imza atılmıştır.Normu olan,binası olan ve her donanımı tamam olan bir okula kurucu müdür verilemez.Onun yerine vekil müdür görevlendirilir.Ola ki yapılacak bir atamada bu durumda kurucu müdür puanı ile atanacak birinin ataması hukuksuz olacaktır.

Uzman öğretmenlik ise yıllardır ayrı bir dert olmuştur.2005 ve 2006 yıllarından sonra yapılmayan ancak bu sınavı kazananlara yönetici atamalarında Ek-2 ‘de verilen puan adil değildir.Son yönetmelikten önceki yönetmelikte yer alan taktir, teşekkür ve maaşla ödülünde kaldırılması hukukun kazanılmış haklar ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliği her yönüyle yeni sisteme uyum sağlayamaz olmuştur.Yama yapılarak düzeltme yerine sil baştan daha adil ve liyakati öne çıkaran bir yönetmelik yapılmalıdır.Bizden hatırlatması…

kamudan haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum