Yönetici görevlendirme süreci ve sorunları

Yönetici görevlendirme süreci ve sorunları

Yönetici görevlendirme sürecinde yaşanılan iki sorun.

Görevlendirme süreci ile ilgili kılavuz ve Değerlendirme süreci ile ilgili açıklamaları incelediğimizde;

1- "3.6. Yöneticilik görevi üzerinden alınanlardan yargı kararı gereğince yöneticilik görevine döndürülenlerin görev sürelerinin hesabına, yöneticilik görevinden alındıkları tarih ile yeniden yöneticiliğe görevlendirildikleri tarih arasında geçen süreler de dahil edilecektir."
Cümlelerine rastlıyoruz.

Bu husus ne kanunda ne de yönetmelikte bulunmamaktadır. Bu nedenle de tartışmaya açıktır. Şöyle örneklendirelim:

Kişi müdürlüğe 2010 yılında atanmış olsun. 2011 yılında da soruşturma ile görevden alınsın ve öğretmenliğe geçmiş olsun. Açtığı davayı yargı süreci uzun sürdüğü için 2014'te kazanıp göreve döndü ise öğretmenlikte geçen süreyi müdürlükten sayarsanız:

1- 4 yıl fiilen görev yapmamış bir kişinin görevine son vermiş ve değerlendirmeye almış olursunuz.

2- Müdürlük yapmadığı kişilere değerlendirme yaptırmış olursunuz.

3- İlçe müdürü bile müdürlüğünü bilmezken nasıl değerlendirme yapar sorusu ile karşılaşırsınız.

4- Fiilen yapılmayan bir görev nasıl yapılmış sayılır sorusuna cevap ararsınız.

2- Değerlendirme sürecine baktığımızda;

Görüyoruz. Bu çok da uygun bir uygulama değil.

Çünkü sistemde sürekli değişiklik yapabilmenin mantığını anlayabilmiş değiliz. Yani bir veli yada öğretmen verdiği puanları istediği zaman değiştirebilecek.

O zaman şununla karşılaşmak mümkün:

Örnek: Okul Müdürü öğretmen şifreyi tanımladı. (Varsa da yeniden tanımlayabilir) öğretmene verdi. Öğretmen değerlendirmeyi yaptı. Şifreye sahip olan müdür de girer ve kendisine verilen puanları pekala görebilir. Hatta değiştirebilir. Velilere yada öğrencilere şifreler nerede ve nasıl teslim edilecektir?

Bir okul aile birliği üyesinin yada öğrencinin okul müdürü yada samimi olduğu birisi istediğinde paylaşmayacağını düşünmek çok da mantıklı gelmiyor. En azından güvenli gelmiyor.

Bu nedenle:

1- Değerlendirmeler bir kez yapılmalı ve her aşamada yapılan değerlendirme görülmemeli yani otomatik olarak gizlenmelidir.

2- Bu değerlendirmeler İlçe ya da İl MEM'ler tarafından süreç içerisinde görülebilecek midir? Bu konuda güvenlik tedbiri alınmış mıdır? Sorusu tatmin edici bir şekilde cevaplandırılmalıdır.

3- MEBBİS'te kayıtlı kişiler için yeniden şifre tanımlama işlemlerine izin verilmemelidir. Yani okul müdürü öğretmenin şifresini o süreçte değiştirememeli.

4- Gerekirse MEBBİS'te kayıtlı öğretmene ve diğerlerine yönetici atama süreci için şifre tanımlanmalı ve şifresi cep telefonuna mesaj olarak gönderilmelidir. Şifre alındıktan sonra sisteme ilk girişte zorunlu değişiklik gelmeli ve kişi değişiklik yapmalıdır.

Maksut BALMUK
Öğretmen

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum